Podziel się wrażeniami!
Witam.
Mam pytanie do ludzi obeznanych w temacie. Otóż około 2 tygodnie temu zakupiłem 40 calowy Sony W5500. TV spełnia moje oczekiwania jeśli chodzi o jakość wyświetlanego obrazu (głównie HD i FHD) jednak bardzo niepokoi mnie nieszczęsny clouding. Występuje on u mnie w górnych rogach TV i przy wieczornym oglądaniu "chmurki" rzucają się w oczy gdy na ekranie widnieje ciemna scena. Dzwoniłem do Sony i pan w serwisie powiedział mi abym tego nie zgłaszał bo po wymianie mogę dostać jeszcze gorzej podświetlony panel i clouding będzie nie tylko w rogach. Wrzucam fotki jak to wygląda u mnie. Fotografowana jest jedynie górna część TV gdyż tylko tam występuje ten uporczywy efekt.
http://img169.imageshack.us/img169/2218/p1050406o.jpg
http://img225.imageshack.us/img225/8629/p1050407.jpg
http://img534.imageshack.us/img534/1831/p1050414.jpg
Proszę doradzić mi co z tym robić. Czy jest to na tyle duży clouding aby zainteresować serwis wymianą. Czy jednak lepiej zostawić to tak, bo mogę dostać jeszcze gorszy egzemplarz. Nieco mnie to denerwuje gdyż wiele dobrego czytałem o tym TV, zdecydowałem się na zakup, wydałem niemałe pieniądze i dostaje coś takiego.
Linuxa nie instalowałem. Nie mam takiej potrzeby. Co do gier to mistrzostwo świata. Tzw. exlusive'y czyli gry na wyłączność dla PS3, grafiką potrafią wywołać totalny opad szczeny. Uncharted 2, Killzone 2 czy nadchodzący God of War 3 to naprawdę coś co warto zobaczyć. Bravia W5500 idealnie się nadaje pod gry. Dlatego ja nie ustawiam swojego tv według ustawień hdtvtest.co.uk gdyż tam są podane ustawienia pod filmy a nie pod gry. Do gier musi być jaśniejsze podświetlenie i większe kontrasty. Zapewniam Cię, że gdy już kupisz PS3 i odpalisz najlepsze gry na tej konsoli to wtedy poznasz co naprawdę potrafi ten telewizor.
PS. Mam parę filmów na Blu-Ray i też muszę przyznać, że jakość oszałamia. Wcześniej miałem model V2500 i przyznam iż różnica w obrazie jest spora. Szczególnie 100Hz robi tutaj pozytywne wrażenie.
TechnikPL w chwili obecnej jesteś zachwycony obrazem ale zobaczysz po jakimś czasie jak bardzo zaczną dokuczać ci święcące rogi reguła jest jedna czym dłużej TV świeci tym jaśniejsze rogi się robią a o serwisie za pomnij
U mnie w moim TV 46w5740 było tak:
Pierwsze wrażenia włączenie TV rewelacja obraz żyleta pomyślałem sobie SONY to jest firma zobaczyłem po jakimś czasie delikatnie świecące rogi na początku mi to nie przeszkadzało tak mocno ale po około 3 tygodni rogi coraz bardziej zaczeły świecić nawet w dzień wdziałem podświetlone rogi zgłosiłem problem do serwisu i panowie po 2 tygodniach testów odesłali mi TV z powrotem z oświadczeniem :
"Rozjaśnienie obrazu w narożnikach ekranu to typowy efekt cloudingu występujący w telewizorach LCD . Sprzęt sprawny nie posiada wad nabytych."
W chwili obecnej żałuje zakupu bo straciłem pieniądze a mogłem kupić coś tańszego dodam jeszcze że śledziłem przez ten okres inne fora z problem cloudingu w sony bravia i jest kupę ludzi pokrzywdzonych
Też właśnie wyczytałem jak dużo osób to ma w swoich Braviach. Tylko co na to poradzić? Serwis umywa ręce a pewności że dostaniesz lepszy po wymianie nie ma żadnej. Co do innych marek to z tego co czytam niemal każdy tv LCD ma taki problem. Rzadko kiedy trafia się równomierne podświetlenie. Chyba, że na rynku jest firma która oferuje taką jakość obrazu jaką mają Bravie i do tego ma równe podświetlenie? Z testu na hdtvtest.co.uk wynika iż seria W to jedne z najlepszych LCD na rynku. Wyprzedzają go tylko plazmy Panasonica i Pioneera. Gdyby nie te nieszczęsne świecące rogi, to dla mnie byłoby idealny tv.
PS. Zauważyłem, że jak wyłączy się tv na około 30-40 minut to znika ten efekt. Pojawia się od nowa kiedy tv znowu nieco pochodzi. Czemu tak się dzieje? Czemu natężenie jasności rogów zależy od czasu działania? Chodzi tutaj o naprężenia matrycy i obudowy pod wpływem ciepła? Jeśli tak to jest to po prostu wada konstrukcyjna tego modelu. Np. za mocno dokręcona matryca.
PS2. Widzę na fotce u Ciebie, że chmurki masz spore. Nie tylko w rogach. Jak długo była otwarta migawka w aparacie?
Osobiście nie wierzę, że obraz wygląda tak jak na zdjęciu. Dlaczego? Zdjęcie wydaje się być trochę prześwietlone. 2s czas naświetlania plus przysłona f4. Oczywiście, nie jestem guru, mogę się mylić. Nie chcę też wyjść na kolesia co ciągle narzeka. Ale po zdjęciach wstawionych przez Tomekkka widać różnicę jaką można samemu zrobić korzystając z aparatu. Aaaa i nie neguję nierównego podświetlenia w Twoim przypadku. Na pewno jest, ale zdjęcie jest za jasne. Przecież tam nie ma czarnego fragmentu!
Chłopaki, mam parę opcji. Jak dobrze poszukacie, były one skuteczne w niektórych przypadkach.
1. leżakowanie. Najlepiej na noc położyć telewizor na płasko. Na miękkiej nawierzchni, żeby nic sie nie porysowało. To jest jednorazowa akcja, albo pomoże, albo nie.
2. masowanie. Ściereczką z mikrofibry delikatnie masować miejsca z nierównym podświetleniem.
3. samemu wyregulować, albo dać do profesjonalnej regulacji.
Teoretycznie clauding może sam zniknąć po paru miesiącach. Też spotkałem się z takimi opiniami, ale jak już pisałem sam nigdy nie doświadczyłem czegoś takiego.
Paweł - zawsze masz prawo odwołać się od decyzji serwisu. Opisz porządnie sytuacje, może to coś pomoże...
TechnikPL napisał(a):
Wyprzedzają go tylko plazmy Panasonica i Pioneera.
Może ktoś dokładniej opisać o co chodzi w tym leżakowaniu? Matrycą do dołu trzeba położyć? TV ma być włączony? Skąd w ogóle bierze się to jaśniejsze podświetlenie w rogach? Dlaczego im dłużej tv działa tym bardziej to widać? Gdybym wiedział skąd to się bierze to może łatwiej byłoby podjąć jakieś próby zniwelowania tego efektu.
Zdjęcie robiłem automatem tryb nocny dlatego nie wiem jak czas naświetlania ma ustawiony Opis sytuacji tak jak wcześniej pisałem po nagrzaniu świecący róg daje popalić nawet w dzień przy ciemniejszych scenach widzę przebarwienia
Nie próbowałem położyć TV na tak zwane leżakowanie ani masować
Zamieszczam zrobione zdjęcie w czasie filmu zwróćcie uwag na lewy górny róg patrząc na wprost TV i uwierzcie że dużo dużo mocniej widzę jak to jest pokazane na zdjęciu spróbuje zamieścić więcej zdjęć jak wyjdą dla porównania
U mnie wygląda to podobnie. Jak w rogu ekranu jest ciemne pole to widać jaśniejsze miejsce. Najgorsze jest to, że 3 moich znajomych którzy posiadają ten tv też mają taki efekt u siebie. Dzwoniłbym po serwis ale mam obawy, że dostanę to samo albo jeszcze gorszy egzemplarz. Znajomek, który 3 razy zamawiał serwis dostał w końcu tv niemal pozbawiony tego efektu. To znaczy rogi nadal mu świecą jaśniej, ale nie na takiej powierzchni. Okło 3cm maks od obudowy to widać.
Witam wszystkich,
podłącze się do dyskusji, gdyż mam podobny problem.
Posiadam 40W5500 - zdecydowałem się na Sony z uwagi na wyjątkowe cechy obrazu no i oczywiście ze względu na markę.
Problem już zaczął się od pierwszego zakupu kiedy musiałem zwrócić TV z powodu bezczelnego cloudingu we wszystkich rogach. Jak się okazało już w domu, ta sztuka była już wcześniej rozpakowana i zapewne zwrócona z tego powodu.
Druga i obecna sztuka miała zdecydowanie lepsze podświetlenie - była widoczna po nagrzaniu plama w górnym lewym rogu ale do przeżycia - poza tym wzywałem 2 x ekipę aby pokazać problem. Uspokojono mnie, że to wilgoć i wyparuje po 5-6 miesiącach - a poza tym wymiana panela nic nie gwarantuje.
Teraz zamiast cieszyć się obrazem, gapie się na ten róg i wpadam w dziki szał.
Tak - widać to tylko na czarnym tle - ale proszę tego nie bagatelizować. Jest mnóstwo czasu kiedy ten efekt widać, nie tylko przy przeskakiwaniu przez kanały - a co ma powiedzieć ktoś kto nie lubi rozciągniętego obrazu i ogląda obraz w formacie 4:3 ? Czarna ramka jest non stop.
Co mnie boli to wciskanie niepełnowartościowego towaru, brak rzetelnej kontroli jakości a co gorsza świadome działanie na niekorzyść klienta.
Skoro taki efekt jest tak popularny czemu nie ma tego na tabliczkach produktów w marketach? czemu szary klient nie ma o tym zielonego pojęcia ? a w wypadku reklamacji - szantaż "po wymianie może mieć Pan/i jeszcze gorzej".
Coś tu nie gra - Jak ktoś kupuje samochód z klimatyzacją - raz działa lub nie to jest ewidentna wina producenta i podlega reklamacji - Nikt tego nie tłumaczy, że do jazdy samochodem jest ona nie potrzebna a tym bardziej że zimą też jest zbędna.
Proponuję stworzyć www na temat tego problemu - bardziej uświadomić przyszłych klientów na ten tema - nie straszyć ale rzetelnie - podkreślam rzetelnie poinformować.
Ja bym go reklamował, bez gadania ....jaka wilgoć, bez jaj...
serio - wilgoć - i to autoryzowany serwisant.
jestem pewien, że historyjkę przysłało sony japan i teraz klepią formułkę aby klienta zbyć.
no i oczywiście według serwisu wszystko gra - i z góry zakładają bez zasadność reklamacji.