Podziel się wrażeniami!
Sprzedawca mi powiedział, że ekran jest przykryty zwykłą szybą, prawda to? Czym to najlepiej czyścić, żeby zacieki nie zostawały? Model 55nx810.
Tu masz odpowiedź:
http://kb.sony-europe.com/SRVS/CGI-BIN/WEBCGI.EXE?St=257,E=0000000000014597037,Key=8502,SXI=1,Case=obj%286446%29,t=Case1,varset=height:=310
Może nie jest to zwykła szyba, ale jakieś tworzywo - grunt, że naprawdę łatwe do utrzymania w czystości. Wystarczy miękka ściereczka z mikrofibry i odrobina płynu do mycia szyb.
Pewnie wystarczy miękka szmatka i trochę płynu. Nawet nie będziesz musiał za bardzo trzeć, wystarczy tylko przejechać raz czy tam dwa po szybie i po problemie.
Dzięki za odpowiedzi.
Kupiłem jakiś superdelikatny płyn do szyb bez niczego złego w składzie , do tego szmatka mięciutka jak futro kota, a cholera zacieki zostają gigantyczne. Próbowałem samą wodą - to samo.
Mam też płyn do ekranów lcd, ale skoro to szyba, to chyba się nie nadaje, co? Spróbwałem na lustrze i zostawia ślady, więc nie będę ryzykować.
No tak czy owak jeszcze mam z tym problem.
Skoro to szyba to trzeba używać normalnego płynu do szyb na alkoholu - tłustych plam czy zacieków się nie zlikwiduje przez pocieranie miękkimi szmatkami. Oczywiście codzienne używanie takich środków na alkoholu może być szkodliwe niemniej jak ktoś wyczyści sobie 2-3 razy w roku to się nic nie stanie.
Podobnie jest z soczewkami w obiektywie - mam supermiękkie szmatki do optyki, które rzekomo mają sobie radzić ze wszystkim, a czasem po prostu trzeba na mokro jakimś płynem przetrzeć.
Ja używam do czyszczenia zasyfionego błyszczącego LCD od VAIO normalnego płynu Clin (przezroczysty) i miękkich ręczników papierowych Lambi. Nie zostają żadne smugi. Wystarczy raz psiknąć na ręcznik i przetrzeć.
A telewizor mi się nie brudzi jakoś specjalnie żebym musiał go na mokro czyścić.
Wystarczy przetrzeć kurz szmatką z mikrofibry i gotowe.