anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Czym go czyścić?

Jeremy
Początkujący

Czym go czyścić?

Sprzedawca mi powiedział, że ekran jest przykryty zwykłą szybą, prawda to? Czym to najlepiej czyścić, żeby zacieki nie zostawały? Model 55nx810.

5 ODPOW. 5
wumarex
Początkujący

Tu masz odpowiedź:

http://kb.sony-europe.com/SRVS/CGI-BIN/WEBCGI.EXE?St=257,E=0000000000014597037,Key=8502,SXI=1,Case=obj%286446%29,t=Case1,varset=height:=310 :-)

profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

Może nie jest to zwykła szyba, ale jakieś tworzywo - grunt, że naprawdę łatwe do utrzymania w czystości. Wystarczy miękka ściereczka z mikrofibry i odrobina płynu do mycia szyb.

edzia------
Początkujący

Pewnie wystarczy miękka szmatka i trochę płynu. Nawet nie będziesz musiał za bardzo trzeć, wystarczy tylko przejechać raz czy tam dwa po szybie i po problemie.

Jeremy
Początkujący

Dzięki za odpowiedzi.
Kupiłem jakiś superdelikatny płyn do szyb bez niczego złego w składzie :), do tego szmatka mięciutka jak futro kota, a cholera zacieki zostają gigantyczne. Próbowałem samą wodą - to samo.

Mam też płyn do ekranów lcd, ale skoro to szyba, to chyba się nie nadaje, co? Spróbwałem na lustrze i zostawia ślady, więc nie będę ryzykować.

No tak czy owak jeszcze mam z tym problem.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Skoro to szyba to trzeba używać normalnego płynu do szyb na alkoholu - tłustych plam czy zacieków się nie zlikwiduje przez pocieranie miękkimi szmatkami. Oczywiście codzienne używanie takich środków na alkoholu może być szkodliwe niemniej jak ktoś wyczyści sobie 2-3 razy w roku to się nic nie stanie.

Podobnie jest z soczewkami w obiektywie - mam supermiękkie szmatki do optyki, które rzekomo mają sobie radzić ze wszystkim, a czasem po prostu trzeba na mokro jakimś płynem przetrzeć. ;)

Ja używam do czyszczenia zasyfionego błyszczącego LCD od VAIO normalnego płynu Clin (przezroczysty) i miękkich ręczników papierowych Lambi. Nie zostają żadne smugi. Wystarczy raz psiknąć na ręcznik i przetrzeć.

A telewizor mi się nie brudzi jakoś specjalnie żebym musiał go na mokro czyścić.
Wystarczy przetrzeć kurz szmatką z mikrofibry i gotowe.