Podziel się wrażeniami!
W menu brak jest ikonki VIDEO . Jako , że standard DLNA przewiduje podłączenie poprzez LAN ETH - przesył grafiki , muzyki i video - czy można liczyć na aktualizację
Waldemar napisał(a):
Notebook użyty do prób posiada 10" matrycę z rozdzielczościa 1280x1024 , a ikony na TV robią wrażenie dużych. SO , to Linux (część ikon pełni rolę folderów)
Zimny napisał(a):
Czyli w jednym czasie korzystasz z dwóch ekranów. A jeśli przerzucisz obraz tylko na Bravie, czy nie możesz ustawić większej rozdzielczości? Powinieneś mieć możliwość ustawienia innej rozdzielczości na monitorze i na telewizorze.
Przyznam się, że nie znam Linuxa, nigdy z niego nie korzystałem. Słyszałem dużo dobrego, jednak ciężko się przenieść z jednego systemu na drugi. Lenistwo daje popalić...
Możesz dokładniej opisać co z czym łączysz po wifi i co łączysz przez HDMI? Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem...
Co do wyjść D-Sub i HDMI, można ustalić większą rozdzielczość, nawet Full HD - 1080.
Zimny napisał(a):
Możesz dokładniej opisać co z czym łączysz po wifi
Zimny napisał(a):
i co łączysz przez HDMI? Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem...
Zimny napisał(a):
Co do wyjść D-Sub i HDMI,
Tak , obraz będzie mniejszy od całego pola matrycyZimny napisał(a):
można ustalić większą rozdzielczość, nawet Full HD - 1080.
Waldemar napisał(a):
ps. Zapewne laikiem - nie jesteś udzielając tyle porad na FORUM SONY ---- trafne odpowiedzi
----- a zapytujesz o podstawy ??????????
![]()
Waldemar napisał(a):
Wyjście z PC VGA ma max 1280x1024 , a innych złącz wyjścia o wyższej rozdzielczości
"ni -ma".
Waldemar napisał(a):
(jeśli na WE D-SUB w TV podasz sygnał o rozdzielczości 1280x1024 -----> to jak sugerujesz ustawienie Full HD = 1920x1024 1080p ----- jedynie dopasuje do rozdzielczości 1280x1024 sygnał z wejścia )
Waldemar napisał(a):
ps. Zapewne laikiem - nie jesteś udzielając tyle porad na FORUM SONY ---- trafne odpowiedzi
----- a zapytujesz o podstawy ??????????
![]()
Zimny napisał(a):
Tego nie rozumiem. Wejście D-sub w telewizorze obsługuje rozdzielczość 1080.
"Problemem" jest pytanie. Jak słusznie zauważył sam autor, my Laicy na nie nie odpowiemy.
Waldemar napisał(a):
lecz zastanawiam się dalej :
H.........m , odpowiedź mogą jedynie udzielić konstruktorzy.
Co mieli na myśli ograniczając możliwość transferu video po ETH LAN oraz USB w modelu KDL Z4500
Pełne DLNA , rozwiązałem w KDL 40Z4500 stosując serwer multimedialny z linku poniższego
http://www.chip.pl/testy/akcesoria/odtwarzacze-multimedialne-z-dyskiem-twardym/manta-hdd1000/specyfication
Niektóre firmy mają różną interpretację standard DLNA
Gratuluje pomysłu.
Tylko chciałem jeszcze coś skorygować. DLNA to nie jest jakiś osobny projekt każdej firmy i jak to napiasałeś
Tak nie jest. DLNA jest to organizacja która zaczęła działać w 2003 roku. Opracowali system który ma za zadanie ułatwiać połączenia urządzeń w sieci. Oni mają technologie która stała się standardem. Jest na tyle dobra, że firmy produkujące sprzęt elektroniczny zaczęły z niej korzystać. Dostają "technologie" od organizacji, jeśli wszystko jest z nią zgodne to dostają oficjalny certyfikat organizacji "DLNA".Waldemar napisał(a):
Niektóre firmy mają różną interpretację standard DLNA
Zimny napisał(a):
DLNA jest to organizacja która zaczęła działać w 2003 roku. Opracowali system który ma za zadanie ułatwiać połączenia urządzeń w sieci. Oni mają technologie która stała się standardem.
Jeszcze raz gratuję pomysłu. Dla mnie ułatwieniem jest podłączenie wtyczki HDMI do komputera. Inna osoba wymyśli jeszcze inny sposób, który będzie dla niej odpowiedniejszy.
Jeśli tak bardzo zależy Ci na przesyłaniu wideo przez USB lub DLNA, to dlaczego wybrałeś telewizor który tego nie potrafi?