anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

DLNA dla KDL 40Z4500 brak w menu ikonki VIDEO

Waldemar
Początkujący

DLNA dla KDL 40Z4500 brak w menu ikonki VIDEO

W menu brak jest ikonki VIDEO . Jako , że standard DLNA przewiduje podłączenie poprzez LAN ETH - przesył grafiki , muzyki i video - czy można liczyć na aktualizację :c20

27 ODPOW. 27
Waldemar
Początkujący

Waldemar napisał(a):

Notebook użyty do prób posiada 10" matrycę z rozdzielczościa 1280x1024 , a ikony na TV robią wrażenie dużych. SO , to Linux (część ikon pełni rolę folderów)

Zimny napisał(a):

Czyli w jednym czasie korzystasz z dwóch ekranów. A jeśli przerzucisz obraz tylko na Bravie, czy nie możesz ustawić większej rozdzielczości? Powinieneś mieć możliwość ustawienia innej rozdzielczości na monitorze i na telewizorze.
Przyznam się, że nie znam Linuxa, nigdy z niego nie korzystałem. Słyszałem dużo dobrego, jednak ciężko się przenieść z jednego systemu na drugi. Lenistwo daje popalić...

:c37
H......m ,
wyjście z PC VGA ma max 1280x1024 ??? , a na TV jest jedynie odzwierciedleniem z matrycy notebooka - dopasowanej do pełnego ekranu :smileyhappy: "ni -ma".

Ponieważ ograniczone DLNA , mnie osobiście jakoś dokucza w Moim TV Z4500 - brak pełnej multimedialności w rozdzielczościach HD 1920X1080 ---------> postawiłem serwerek multimedialny z wyjściem HDMI łącząc z TV (1080p czyli 1920x1080) . Sam serwer łączy się z Moją siecią po Wi-Fi , i Mam przesył grafiki , muzyki i video --- czyli zrobiłem pełnosprawne DLNA jak powinno być ---- :smileyugeek: Kawał dobrej roboty , ale dodatkowy Mój koszt.
I , teraz jestem zadowolony :smileythumbsup:

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Możesz dokładniej opisać co z czym łączysz po wifi i co łączysz przez HDMI? Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem...
Co do wyjść D-Sub i HDMI, można ustalić większą rozdzielczość, nawet Full HD - 1080.

Waldemar
Początkujący

Zimny napisał(a):

Możesz dokładniej opisać co z czym łączysz po wifi

Wszystko co mam w swojej sieci , a korzystającej z Wi-Fi z dostepem do zasobów LAN(np. komórka N95 , notebook , inne PC którym udostepnię korzystanie )

Zimny napisał(a):

i co łączysz przez HDMI? Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem...

Z SERWERA MULTIMEDIÓW z wyjścia HDMI -----------> wejścia HDMI TV BRAVIA Z4500

Zimny napisał(a):

Co do wyjść D-Sub i HDMI,

Wyjście z PC VGA ma max 1280x1024 , a innych złącz wyjścia o wyższej rozdzielczości :c22 "ni -ma".

Zimny napisał(a):

można ustalić większą rozdzielczość, nawet Full HD - 1080.

Tak , obraz będzie mniejszy od całego pola matrycy
(jeśli na WE D-SUB w TV podasz sygnał o rozdzielczości 1280x1024 -----> to jak sugerujesz ustawienie Full HD = 1920x1024 1080p ----- jedynie dopasuje do rozdzielczości 1280x1024 sygnał z wejścia ) :c20

ps. Zapewne laikiem - nie jesteś udzielając tyle porad na FORUM SONY ---- trafne odpowiedzi :c22 ----- a zapytujesz o podstawy ?????????? :smileyhappy:

Mam przesył grafiki , muzyki i video --- czyli zrobiłem pełnosprawne DLNA w Z4500 jak powinno być ---- :smileyugeek: Kawał dobrej roboty , ale dodatkowy Mój koszt.
I , teraz jestem zadowolony :smileythumbsup: ,

lecz zastanawiam się dalej :
H.........m , odpowiedź mogą jedynie udzielić konstruktorzy.
Co mieli na myśli ograniczając możliwość transferu video po ETH LAN oraz USB w modelu KDL Z4500

Zimny_
Użytkownik

Waldemar napisał(a):

ps. Zapewne laikiem - nie jesteś udzielając tyle porad na FORUM SONY ---- trafne odpowiedzi :c22 ----- a zapytujesz o podstawy ?????????? :slight_smile:

Oczywiście nie jestem wszechwiedzący, nie pozjadałem wszystkich rozumów. Jestem przekonany, że są ludzie mądrzejsi ode mnie i tego nie ukrywam.
Odnosząc się do tematu, po prostu miejscami nie wiem o co Ci chodzi - stąd moje pytania. Piszesz ogólnikowo, używasz zwrotów które mają wiele znaczeń, ciężko domyśleć się akurat o co Ci w danym momencie chodziło. W ostatniej Twojej wypowiedzi jest trochę jaśniej, chociaż i tak trzeba się trochę domyślać.

Waldemar napisał(a):

Wyjście z PC VGA ma max 1280x1024 , a innych złącz wyjścia o wyższej rozdzielczości :c22 "ni -ma".

Ograniczenie rozdzielczości nie jest standardem, nawet na wbudowanej karcie graficznej. A czasami może wydawać się ograniczona, jeśli nie ustawi się jednego, zewnętrznego ekranu, a nie podglądu na dwóch...

Waldemar napisał(a):

(jeśli na WE D-SUB w TV podasz sygnał o rozdzielczości 1280x1024 -----> to jak sugerujesz ustawienie Full HD = 1920x1024 1080p ----- jedynie dopasuje do rozdzielczości 1280x1024 sygnał z wejścia )

Tego nie rozumiem. Wejście D-sub w telewizorze obsługuje rozdzielczość 1080. Jeśli podasz do telewizora sygnał o rozdzielczości 1280x1024 to taki będzie wyświetlany. Jeśli z laptopa/komputera puścisz 1920x1080 to taki będzie wyświetlany. Nic nie będzie scalowane do mniejszej rozdzielczości. Wiem, bo tak mam.

oldguest
Początkujący

Waldemar napisał(a):

ps. Zapewne laikiem - nie jesteś udzielając tyle porad na FORUM SONY ---- trafne odpowiedzi :c22 ----- a zapytujesz o podstawy ?????????? :slight_smile:

Proponował bym się skupić na problemie a nie na wycieczkach osobistych które nic nie wnoszą.

Zimny napisał(a):

Tego nie rozumiem. Wejście D-sub w telewizorze obsługuje rozdzielczość 1080.

Niestety nie w każdym telewizorze. Niektóre przez d-sub potrafią 1280x768.

W tym konkretnym przypadku raczej jest to błąd z konfiguracją. Proponuję spróbować wyłączyć ekran laptopa i wtedy spróbować zwiększyć rozdzielczość lub ustawić drugi ekran a nie klonowanie tego co jest na monitorze.

Polecam link przygotowany przez producenta:
http://support.sony-europe.com/tv/tutor ... DL-40Z4500

Zimny_
Użytkownik

"Problemem" jest pytanie. Jak słusznie zauważył sam autor, my Laicy na nie nie odpowiemy.

Waldemar napisał(a):

lecz zastanawiam się dalej :
H.........m , odpowiedź mogą jedynie udzielić konstruktorzy.
Co mieli na myśli ograniczając możliwość transferu video po ETH LAN oraz USB w modelu KDL Z4500

Jak na maturze z polskiego. Biedne dzieci muszą zgadywać co miał na myśli nauczyciel interpretujący któreś z dzieł literackich. A jak pokazała historia, często autor tekstu miał coś innego do przekazana. Chyba szanowna Pani Szymborka powiedziała, że ona by nie zdała matury z własnych dzieł - bo odpowiedzi nie zgadzały się z odpowiedziami "kluczami" przygotowanymi przez ministerstwo....
Niestety nie w każdym telewizorze. Niektóre przez d-sub potrafią 1280x768

Oczywiście, ale rozmawiamy o Z4500 które przyjmowało wyższe rozdzielczości. Z tego co ja zrozumiałem, w tym przypadku karta graficzna powoduje ograniczenie... Chyba...

Waldemar
Początkujący

Pełne DLNA , rozwiązałem w KDL 40Z4500 stosując serwer multimedialny z linku poniższego :c22
http://www.chip.pl/testy/akcesoria/odtwarzacze-multimedialne-z-dyskiem-twardym/manta-hdd1000/specyfication

Niektóre firmy mają różną interpretację standard DLNA :c37

Zimny_
Użytkownik

Gratuluje pomysłu.
Tylko chciałem jeszcze coś skorygować. DLNA to nie jest jakiś osobny projekt każdej firmy i jak to napiasałeś

Waldemar napisał(a):

Niektóre firmy mają różną interpretację standard DLNA

Tak nie jest. DLNA jest to organizacja która zaczęła działać w 2003 roku. Opracowali system który ma za zadanie ułatwiać połączenia urządzeń w sieci. Oni mają technologie która stała się standardem. Jest na tyle dobra, że firmy produkujące sprzęt elektroniczny zaczęły z niej korzystać. Dostają "technologie" od organizacji, jeśli wszystko jest z nią zgodne to dostają oficjalny certyfikat organizacji "DLNA".
Więc żadna firma nie opracowuje osobnych standardów, bo standard DLNA jest jeden.
Dlaczego jest tak a nie inaczej, musisz pewnie napisać do Sony, albo do DLNA.
Link do strony głównej organizacji DLNA:
http://www.dlna.org/about_us/about/

Waldemar
Początkujący

Zimny napisał(a):

DLNA jest to organizacja która zaczęła działać w 2003 roku. Opracowali system który ma za zadanie ułatwiać połączenia urządzeń w sieci. Oni mają technologie która stała się standardem.

Więc brak przesyłu video po sieci LAN lub poprzez USB --------> do TV --- TO jest ułatwienie :c20
Skoro jako użytkownik poradziłem sobie samodzielnie (montując serwer multimedialny HDD1000) TO określam jako ułatwienie , a może Mój standard ? :c22

Zimny_
Użytkownik

Jeszcze raz gratuję pomysłu. Dla mnie ułatwieniem jest podłączenie wtyczki HDMI do komputera. Inna osoba wymyśli jeszcze inny sposób, który będzie dla niej odpowiedniejszy.
Jeśli tak bardzo zależy Ci na przesyłaniu wideo przez USB lub DLNA, to dlaczego wybrałeś telewizor który tego nie potrafi?