Podziel się wrażeniami!
Witam wczoraj kupiłem tv sony kdl 40ex710 podłaczylem do dekodera cyfrowego polsatu i problem jest z obrazem wyglada jakby gubił ostrość i przy szybszych ruchach postaci ciągnie obraz postaci efekt tak jagby rozmazanej postaci. prosze o pomoc czy to jest wina sygnalu czy tez telewizora? nadmienie ze bawiłem sie ustawieniami i kalibracja ale efektu nie było.
podłanczalem tez inny lcd 37" LG model z przed 4 lat do tego samego dekodera ale a w nim tego problemu z obrazem nie widziałem.
Edytowano 10.01.2011
Sprecyzowałem tytuł tematu
Zimny.
Witam
Od 7.12.2010 jestem posiadaczem wyzej wymienionego modelu.
Podczas ogladania telewizora na wprost wszystko jest ok.
Jednak jak go troszeczke obróce lub chce ogladac przy innym koncie obraz nie ma kontrastu zachodzi mgłą i zanika kontrast kolorów.Widac obraz jakby w pastelowych kolorach.Widziałem ten model dzisiaj w tesco i przy ogladaniu z jakiegokolwiek konta nie ma zadnej róznicy w obrazie.Jesli ktos posiada ten model lub podobny to prosze o rade.Czy mozna to skonfigurowac przy pomocy ustawien samego telewizora czy problem tkwi w matrycy?
Moze ktos miał podobny problem z podobnym modelem to miła widziana porada.
Zycze wszystkim szczesliwego nowego roku
Edytowano 26.01.2011
Ze względu na identyczny temat - połączyłem wątek.
Tytuł oryginalnego tematu:
"KDL32EX711 Problem z obrazem pod kątem"
Zimny.
No cóż, jestem głęboko zawiedziony. Jakość obrazu przy cyfrowym sygnale jest zaskakująco słaba Czerń ... uczciwie trzeba powiedzieć, że to co ma być czernią jest bardzo ciemną szarością, ostrość obrazu ... i tu, nie chcąc być wulgarnym nie wypowiem się.. Niestety kalibracja obrazu niewiele pomogła.
Piksele w głębi obrazu występują cały czas
mecz czy to piłki nożnej czy siatkówki to męczarnia dla oka wszystkie postacie nie na pierwszym planie są całe w pikselach
no i efekt smuzenia.
prosze o pomoc w wyjasnieniu mi przyczyn dlaczego tak sie dzieje czy to jest wina tego modelu czy konkretnie tylko mojego egzemplarza. nie wiem co robic reklamowac i prosic o wymiane na nowy ten sam model czy poprostu na całkiem inny nie koniecznie sony.
Wg mnie to wina kiepskiej jakosci matrycy. Takie rzeczy mogly sie zdarzac kilka lat temu, a nie teraz przy dobrej jakosci sygnale cyfrowym. Ten model Sony ma nawet problemy z poprawnym odtwarzaniem obrazu HD z konsoli. To co wydaje sie smuzeniem jest tak na prawde niepoprawnym wyswietlaniem pikseli. Wystarczy podczas ogladania tv wlaczyc np. Ustawienia obrazu. Wokol liczb I liter widac kolorowa poswiate. Reklamuj albo wymien na inny model, raczej nie EX710.
Ja również nabyłem KDL-46EX710 i jestem strasznie zawiedziony, jakość obrazu jest tragiczna!!!
posiadam 40EX711 problem jest taki sam szczególnie podczas transmisji sportowych piłka nożna , w trakcie ruchu trawa jest rozmyta żadne ustawienia nie pomagają , podobna sytuacja jest z logiem np TVP 1 ,TVP2 dramat rozmycia straszne co z tum zrobić , nadmienię że posiadam Cyfrowy Polsat .
EX710/711 akurat cieszy się dobrą jakością obrazu i takie efekty nie występują. Nie ma problemu z gubieniem ostrości, czy rozmazywaniem obrazu. itd. Raczej coś macie źle podłączone, albo uszkodzone dekodery. Napiszcie jak i jakim kablem macie podłączony telewizor do czego (najlepiej model dekodera).
kabel posiadam taki http://allegro.pl/show_item.php?item=1335247671 a dekoder Cyfrowy Polsat echostar dsb 717
I już mamy odpowiedź. Dostarczasz do telewizora sygnał analogowy, który jest kiepskiej jakości. Na takim sygnale obraz będzie nie najlepszej jakości, nawet na dużo droższych telewizorach. I faktycznie takie efekty mogą się pojawiać. Podobne wątki na forum były już poruszane. Telewizory tej technologii są przystosowane do odbierania sygnału cyfrowego, albo lepszej jakości analogowego (przesyłany przez złącze Component video). Sygnał analogowy posiada wiele wad, szumów, zakłóceń i specyficzną charakterystykę. Już od paru lat odchodzi się od niego. Nawet telewizja polska przechodzi na sygnał cyfrowy . Różnica jest ogromna i zachęcam do wymiany dekodera na dekoder HD z wyjściem HDMI. Jeśli zmienisz to sam przyznasz mi rację i jak wiele osób będziesz bardzo zadowolony z jakości obrazu.
Przy obecnym dekoderze jaki posiadasz możesz zmienić sygnał na RGB (powinno być w ustawieniach dekodera). Jakość się poprawi, ale nawet trochę nie dorówna jakości sygnału cyfrowego.
W telewizorze możesz również włączyć redukcje szumów (ustawienia obrazu).
Witam ja zakupiłem sony 32ex710 połączony jest z dekoderem Hd przez kabel HDMI , u mnie jest następujący problem przy patrzeniu z boku na ekran obraz jest mglisty jakby wyprany. Dzisiaj byłem nawet w sklepie RTV i testowałem ze sprzedawcą u nich jest wszystko ok , ten pan był bardzo zdziwiony że coś takiego u mnie występuje . Co o tym sądzicie. Jest u was podobnie.