Podziel się wrażeniami!
Witam wczoraj kupiłem tv sony kdl 40ex710 podłaczylem do dekodera cyfrowego polsatu i problem jest z obrazem wyglada jakby gubił ostrość i przy szybszych ruchach postaci ciągnie obraz postaci efekt tak jagby rozmazanej postaci. prosze o pomoc czy to jest wina sygnalu czy tez telewizora? nadmienie ze bawiłem sie ustawieniami i kalibracja ale efektu nie było.
podłanczalem tez inny lcd 37" LG model z przed 4 lat do tego samego dekodera ale a w nim tego problemu z obrazem nie widziałem.
Edytowano 10.01.2011
Sprecyzowałem tytuł tematu
Zimny.
Panowie, jeśli macie jakieś problemy z telewizorem, uważacie że coś jest nie tak, czy jest uszkodzone - zachęcam wezwać serwis. Jest darmowy i jeśli mają możliwość to przyjeżdżają na miejsce. Nic Was to nie kosztuje.
Tym osobą wątku które jeszcze tego nie robiły, zalecam przetestować ustawienia obrazu. Przykładowe ustawienia na których obraz nie jest rozmazany (sam widziałem) możecie znaleźć w tym wątku:
http://www.forum.sony.pl/viewtopic.php?f=215&t=7381
Jeśli obraz jest za ciemny, zalecam zwiększyć podświetlenie lub jasność. Jeśli za mało ostry, zalecam zwiększyć ostrość.
Nikt tu Wam nie wciska kitu, jedynie pragnie pomóc. Na końcu wątku przedstawię informacje zewnętrzne i przykłady obrazu tego modelu, które potwierdzą moje słowa. Poza tym każda osoba może sama sprawdzić w sklepie jak dany telewizor się zachowuje.
Telewizor EX700/710 jest jednym z lepszych modeli ze średniej półki cenowej. Posiada podświetlenie ledowe, które daje wrażenie wygładzonego, łagodnego i miłego dla oka obrazu. Jednak nie ma ono wpływu na efekty o których piszecie (żeby uściślić, może mieć znikomy wpływ na kąty).
Możliwe powody rozmazania obrazu:
Na początku trzeba wyjaśnić podstawową rzecz. Każdy telewizor niezależnie od firmy itd. przetwarza sygnał który otrzymuje. Telewizory nie mają możliwości jakiegoś nadpisywania sygnału. Sygnał który otrzymuje telewizor jest obrabiany przez silniki i procesory graficzne. One mają okrojone możliwości spowodowane przez ograniczenia technologiczne. Nie da się z analogowego, czy cyfrowego obrazu SD zrobić HD, ani uzyskać jakości bliskiej HD. Najważniejszą rzeczą w każdym telewizorze jest jakość doprowadzonego sygnału. To głównie on decyduje o jakości obrazu.
Może parę słów o sygnałach jakie możemy doprowadzić do telewizora. Główny podział to sygnał cyfrowy i analogowy. Nikt nie ukrywa, że jakość obrazu na sygnale analogowym jest kiepska. Jak już wcześniej wspomniałem, jest to charakterystyki sygnału. Jest on podatny na różne szumy i utratę jakości. Wszystkie zachodnie kraje już dawno przeszły na sygnał cyfrowy. Oczywiście w Polsce świadomość konsumentów dotycząca jakości sygnału, niestety idzie proporcjonalnie do szybkości wprowadzania cyfryzacji sygnału. Nie jest to wina konsumentów, a dostawców sygnału którzy oszczędzają na jakości dostarczanych usług.
Natomiast sygnał cyfrowy jest o tyle komfortowym sposobem przekazywania, że nie wchodzą na niego szumy i sygnał jest dostarczany z taką jakością, z jaką został wysłany. Poza tym technologia jaką posługują się operatorzy telewizji, pozwala na przesyłanie sygnału cyfrowego zawierającego więcej informacji, czyli lepszą jakość. Nie będę wchodził w szczegóły techniczne związane z odbiorem, przesyłaniem, wyglądem i możliwościami tego rodzaju przekazywania obrazu. Nie jest tematem dyskusji. Zainteresowanych odsyłam .
Sygnał cyfrowy również możemy podzielić na sygnał SD (Standardowa Rozdzielczość) i HD (Wysoka Rozdzielczość - Czyli obecnie najlepsza jakość obrazu).
Jednak i to nie jest koniec. Każdy widzi różnicę w jakości obrazu kanałów np. Tele5, TV Biznes, TV4 a kanałami TVN, TVN24. Jestem również przekonany, że każdy oglądając jakiś kanał (np. TVN) zauważył różnicę w jakości między programami np. "Na wspólnej" i z jakimś brazylijskim serialem. Winę za to nie ponosi telewizor, a mogą ponosić:
- słaba jakość nagranego materiału przez producenta materiału wideo
- oszczędność dostawcy telewizji (kablowej, naziemnej, satelitarnej) - więcej o tym poniżej.
Każdy sygnał zawiera informacje. Każda informacja ma swoją "wagę". Obraz i jakość obrazu zależy od ilości informacji przesłanych w jednostce czau. Ilość przesyłanych danych na sekundę nazywa się Bitrate. Każdy dostawca telewizji musi ponosić koszty związane z przesyłaniem obrazu i dźwięku. Jeśli obraz i dźwięk jest lepszej jakości, koszty są wyższe. Analogicznie - jeśli gorszej - koszty niższe. Do tego dochodzi skomplikowana sytuacja, gdzie możliwości technologiczne obecnych satelitów są ograniczone, a więc koszty wyższe. Dlatego jest widoczna różnica jakości obrazu w zależności od kanału, programu i dostawcy telewizji.
To nie wszystko. Zakładamy, że mamy telewizor dobrej jakości (np. EX710), najlepszego dostawcę telewizji (np. Nkę). Żeby odebrać i odtworzyć dobrej jakości sygnał musimy go odebrać (konwerter sat, czasza = antena), kabel antenowy (kabel plus złączki), dekoder HD (tani = słaba jakość, droższy = zazwyczaj lepsza jakość), kabel HDMI, lub component. Jeśli od czaszy w antenie nie zależy jakość odbieranego sygnału, każdy inny podzespół jest jak łańcuch. Jedno ogniwo słabe, obraz traci na jakości. W tym przypadku dekoder HD i kable są bardzo, bardzo ważne.
Zakładamy, że mamy kablówkę cyfrową z kanałami HD. Potrzebny dekoder HD, kable. Nawet jeśli mamy wszystko dobrej jakości nie możemy zapomnieć o fakcie jakości sygnału jaki dostarcza nam operator.
Mamy telewizje naziemną cyfrową. W większości przypadków nadaje sygnał dobrej jakości. Co potrzebujemy? Tylko dobrej anteny. Nie możemy zapomnieć o różnicy w jakości materiałów, o której wspominałem gdzieś wcześniej.
Nawet jeśli jesteśmy przekonani o tym, że sygnał jaki doprowadzamy jest średniej lub dobrej jakości, mamy możliwości poprawy jakości obrazu jaki daje nam telewizor. W dzisiejszych telewizorach jest dużo technologii poprawiającej nam efekt w postaci dobrej jakości obrazu. Nie trzeba być mistrzem technologii, aby ustawić odpowiednio ustawienia obrazu. Oczywiście może się zdarzyć tak, że na jednym kanale będzie ładnie, na innym gorzej. Dlatego ustawiając należy to robić albo dedykując pod jeden kanał, czy rodzaj sygnału, albo stworzyć uniwersalne.
Teraz trochę na temat Waszych wątpliwości co do jakości BRAVI EX710. Nie widziałem egzemplarzy telewizorów jakie macie w domu, ale widziałem nie jeden model EX710. Ten problem nie występował. Zakładam, że albo macie sknocone ustawienia (dekodera l ub telewizora), albo dostarczacie kiepskiej jakości obraz (ktoś miał sygnał analogowy - nie będzie efektu jaki wymagasz, zmień na sygnał cyfrowy, ktoś miał dekoder HD Polsatu - niech sprawdzi kabel HDMI albo sam dekoder), ewentualnie jakaś usterka.
Jak już wspominałem, żeby nie być gołosłowny. Telewizor nie jest od dziś w sprzedaży. Od czasu wprowadzenia setki portali i gazet polskich. Oto przykłady opinii ekspertów o EX710, jakie można znaleźć praktycznie we wszystkich testach na świecie!!! :
ZA:
+ design - wysoka jakość wykonania (użyte materiały oraz wygląd) + stopa
+ bardzo szybkie menu - XMB, serwisy www, przeglądanie zdjęć itp - ciężko nudzić się przed TV nawet jak nie ma co
+ rozbudowane tryby ECO: czujnik światła, czujnik obecności, całkowity wyłącznik ekranu
+ bardzo rozbudowany aspekt sieciowy: ponad 17 serwisów video + DLNA (przesyłanie z komputera zdjęć, filmów oraz muzyki do telewizora po sieci)
+ w tym przedziale cenowym dobra czerń oraz użycie LED w stosunku do konkurencji ale mogłobyć lepiej...
+ obsługa DVB-T MPEG4
+ bardzo dobra ostrość obrazu przy sygnale HD (szczególnie w grach!)
PRZECIW:
- niepraktyczne umieszczenie złącz z tyłu telewizora
- nie do końca idealne podświetlenie Edge LED - kąty
- utrudniona regulacja overscanu. Trzeba wiedzieć, co zrobić. Trzeba przeczytać dokładnie instrukcję lub test na hdtvpolska
- nadal brak odtwarzania po USB większej ilośći formatów video w HD
- kontrast na szkolną 4+, typowo LEDowy, na więcej można liczyć w wyższych modelach
- WIFI trzeba dokupić osobno po USB
UWAGI
- wymaga kalibracji szczególnie pod sygnał SD (należy użyć wbudowanych poprawiaczy)
Kolego Zimny bardzo pięknie książkowo to napisałeś proszę przeczytać parę postów wyżej i jest wyraźnie napisane jaki sygnał jest odtwarzany i na jakim połączeniu, Ile nocy i dni można kalibrować obraz żeby był efekt. Jak bym chciał kiepski obraz to bym kupił starszy model ale w tych starszych to o wiele lepszy jest obraz niż w tym ex710 oczywiście mówię o moim przypadku.
Książkowo? Czasami wystarczy doświadczenie a nie książki. I doświadczenie jest skuteczniejsze niż wiedza książkowa. Napisałem wszystko co miałem do przekazania. W mojej wypowiedzi są możliwe przyczyny i rozwiązania. Jeśli jako winny całego zamieszania z góry wskazujesz telewizor - to albo zgłoś do serwisu, albo sprzedaj i kup coś innego. Sony udostępnia serwis za darmo, EX710 jest chodliwym produktem i problemu ze sprzedażą nie będziesz miał. Po co się męczyć, nie spać po nocach, denerwować się. Skoro nie chcesz sobie pomóc, nikt Ci nie pomoże. Nie ma możliwości, żeby jeden telewizor tej samej serii i tego samego rozmiaru działał świetnie, a inny źle. Albo uszkodzenie, albo sprawy o których wcześniej pisałem.
Możesz jeszcze napisać jaki masz dekoder i jaką platformę? Nie mogę tego znaleźć w Twoich wypowiedziach.
Mówimy tu o kontach oglądania, to nie jest odpowiedz jak ci się nie podoba to sprzedaj tv kupiłem ten odbiornik po pierwsze ze względu na firmę ale się rozczarowałem.
Przepraszam, zmylił mnie tytuł tematu: EX710 problem z obrazem, rozmazany obraz, wypowiedzi osób związane z tematem i to, że odpowiedziałeś na wypowiedź nie skierowaną do Ciebie.
Kąty są niezależne od dostarczanego sygnału. EX710 i tak mieści się dosyć wysoko w tej kategorii. Ma dużo lepsze kąty niż Samsung i niewiele gorsze niż Toshiba z tej samej półki cenowej.
To nie zmienia faktu, że w Twoim przypadku albo możesz wezwać serwis jeśli uważasz to za wadę (już wspominałem, że serwis jest za darmo), albo przyzwyczaić się do tego. Opcja sprzedaży jest również aktualna.
EX710 ma podświetlenie Egde LED. Charakteryzuje się stosunkowo małymi kątami bocznymi (niezależnie od marki o modelu). Jeśli zależy Ci na dużych kątach bocznych dużo lepszym rozwiązaniem byłby telewizor wyższej klasy z podświetleniem Full LED, albo standardowy CCFL.
Dziękuje za odpowiedz widzę że jesteś zainteresowany odkupieniem tego modelu bardzo chętnie ci odsprzedam. Dziwne jest to ze oglądałem ten tv w innych sklepach i wszystko jest ok kąty boczne też. To nie wiem czemu się upierasz że ta wada to jest cechą tego modelu Ex 710.
telewizorek napisał(a):
Dziwne jest to ze oglądałem ten tv w innych sklepach i wszystko jest ok kąty boczne też.
Bardzo chętnie a ile jest dni od kupna, kiedy mogę telewizor wymienić na inny. A może bym u was wymienił , jak twierdzisz że niema z tym problemu.
Jeśli był zakupiony w sklepie to tylko dobra wola sprzedawcy. My nie robimy problemów z takich rzeczy.
Nie mów kolego że ktoś po miesiącu przyjdzie do was i powie że ten odbiornik mu nie odpowiada i dajecie mu inny.