Podziel się wrażeniami!
Witam.
Od wczoraj jestem posiadaczem w/w modelu. Próbowałem sam się bawić tymi ustawieniami ale jest ich trochę za dużo.
Przetestowałem też fabryczne propozycje ustawień i na dobrą sprawę do każdego z nich można się przyzwyczaić.
Posiada ktoś jakieś "profesjonalne" ustawienia obrazu do tego modelu ?
I jeszcze jedno pytanie czy to jest normalne że telewizor podczas normalnej pracy cały czas sobie "brzęczy"? (dźwięk słychać tylko z tyłu obudowy)
Edytowano 17.11.2010
sprecyzowano tytuł wątku
Zimny.
Witaj! Gratuluję zakupu. Co do ustawień spróbuj tych:
Tryb obrazu : Custom
Podświetlenie : 4
Kontrast :90
Jasność : 52
Nasycenie : 50
Odcień : G4
Temperatura barwy : Ciepłe 2
Ostrość : min
Redukcja zakłóceń : wył
Redukcja zakłóceń MPEG : wył
Motionflow : standard lub wył (w przypadku oglądania sportu, czy szybkich filmów akcji zalecam włączyć najwyższą wartość. Komfort oglądania, ostrość, czytelność jest o wiele przyjemniejsza)
Tryb filmu : wył
Ustawienia zaawansowane:
Korekcja czerni : wył
Zaawansowane zwiększanie kontrastu : wył
Gamma : 0
Czystość bieli : wył
Żywy kolor : wył
Balans bieli
Wzmocnienie R : -0
Wzmocnienie G : -16
Wzmocnienie B : -7
Przesunięcie R : -6
Przesuniecie G : 0
Przesuniecie B : -4
Lub (trochę ciemniejsze):
Tryb obrazu : Custom
Podświetlenie : 1/2
Kontrast :83
Jasność : 58
Nasycenie : 50
Odcień : 0
Ostrość : 2
Redukcja zakłóceń : wył
Redukcja zakłóceń MPEG : wył
Motionflow : standard lub wył (w przypadku oglądania sportu, czy szybkich filmów akcji zalecam włączyć najwyższą wartość. Komfort oglądania, ostrość, czytelność jest o wiele przyjemniejsza)
Ustawienia zaawansowane:
Korekcja czerni : średnie
Zaawansowane zwiększanie kontrastu : wył / min
Gamma : -1
Czystość bieli : wył
Żywy kolor : wył
Balans bieli
Wzmocnienie R : -3
Wzmocnienie G : -7
Wzmocnienie B : -1
Przesunięcie R : -4
Przesuniecie G : -3
Przesuniecie B : -3
Co do bzyczenia to nie wiem. Jeśli jest głośno, wezwij serwis., Czy ustawienia pasują?
beat87 napisał(a):
Witam.
Od wczoraj jestem posiadaczem w/w modelu. Próbowałem sam się bawić tymi ustawieniami ale jest ich trochę za dużo.
Przetestowałem też fabryczne propozycje ustawień i na dobrą sprawę do każdego z nich można się przyzwyczaić.
Posiada ktoś jakieś "profesjonalne" ustawienia obrazu do tego modelu ?
I jeszcze jedno pytanie czy to jest normalne że telewizor podczas normalnej pracy cały czas sobie "brzęczy"? (dźwięk słychać tylko z tyłu obudowy)
Edytowano 17.11.2010
sprecyzowano tytuł wątku
Zimny.
Zimny wybacz ale jak dla mnie to te Twoje ustawienia obrazu to dno! Hmmm myśle ze kazdy powinien sam usatwic sobie obraz, Dziwne jest to ze np na Tvp1 Tvp2 Polsat Tvp3 Tvn i Tvn24 na "wiadomosciach" obraz jest fatalny......Nie wiem czy to wada telewizora czy jak, np na Canal+ obraz rewelacja
jumajeej napisał(a):
Zimny wybacz ale jak dla mnie to te Twoje ustawienia obrazu to dno!
MOżliwe że są słabe kable nie mówię że nie. Nie wiem co jest ale Juz chyba z 3razy ustawialem "balans bieli " i cały czas mi się zeruje.....
Edytowano 14.02.2011
Wydzieliłem nowy temat
Link: http://www.forum.sony.pl/viewtopic.php?f=215&t=8713
Zimny.
Ja kombinowałem z ustawieniami i w końcu zdecydowałem że najlepiej mi odpowiada Standard, sprawdzałem na kanałach HD Eurosport i kilka stacji niemieckich (niektóre nadają dźwięk DD 5.1).
Z DVD też jest wystarczająco dobry obraz, oczywiście wszystko po HDMI, dźwięk z satelity-optic, DVD - coax i nic lepszego mi nie potrzeba (na razie).
Cześć, Dzień dobry - jak kto woli. Jestem nowym forumowiczem i nowym właścicielem TV 40Ex710. Zanim zabrałem się za tzw kalibrację poczytałem trochę na tym forum i myślę, że jak się uwzględni wskazówki Zimnego to samemu można uzyskać super efekt. Mi to zajęło kilka godzin - może razem około 6. Mam efekt fantastyczny ale myślę, że nie ma tu złotego środka. Przetestowałem różne ustawienia. Wszystko jednak zacząłem od kabli. Miałem dzisiaj okazję swój efekt porównać z właścicielami Samsunga c6000 i EX500. I chociaż te EX 500 pewnie tez można ustawić super to teraz widzę tę różnicę w cenie. Ale mam małe pytanie do fachowców. Nie mogę tego nigdzie znaleźć a Support też ma z tym problem. W EPG nie mam polskiej czcionki. Zaznaczam, że napisy i język mam polski i teletekst wyświetla się poprawnie. Zaktualizowałem też software i problem występuje. Z góry thanks za pomoc i pozdrawiam.
lugger podziel sie swoimi ustawieniami jesli mozesz.
abklus: u mnie to wygląda tak:
Tryb obrazu : własny
Podświetlenie : 8
Kontrast :80
Jasność : 50
Nasycenie : 34
Odcień : R2
Ostrość : 12
Redukcja zakłóceń : mała
Redukcja zakłóceń MPEG : mała
Motionflow : standard (sport - wysoka)
Ustawienia zaawansowane:
Korekcja czerni : wył (ew. mała)
Zaawansowane zwiększanie kontrastu : wył
Gamma : +1
Czystość bieli : wył (ew.mała)
Żywy kolor : min
Balans bieli
Wzmocnienie R : 0
Wzmocnienie G : -7
Wzmocnienie B : -4
Przesunięcie R : 0
Przesuniecie G : 0
Przesuniecie B : 0
Idealnej recepty nie ma. Zwłaszcza, że kilka innych czynników ma na to wpływ. Ale popróbować zawsze można. Miłej zabawy!!!