Podziel się wrażeniami!
Witam, mam pewien problem, z którym niespecjalnie jest co zrobić.
Jakiś czas temu stałem się posiadaczem kdl-32ex501 + ps3 slimka... W czasie giercowania kilkakrotnie zauważyłem dziwny efekt: na sekundę lub dwie na obrazie pojawiały się pionowe pasy w różnych odcieniach fioletu i przechodzących w czerń. Wygląda to jak taki przypadkowy gradient kolorów czarnego i fioletowego, tyle że rozłożenie tych barw jest zupełnie przypadkowe. Sądziłem, że to wina konsoli, postanowiłem czekać, aż coś nawali na amen, albo będą podstawy by dzwonić do serwisu i móc jednoznacznie wskazać usterkę, bez ryzyka, że stwierdzą: usterki nie stwierdzono... 😕
Jednak po pewnym czasie okazało się, że te pasy to nie domena konsoli, a samego telewizora. Pasy pojawiają się tak samo często w czasie oglądania TV jak i grania na konsoli. Co ciekawe widzę, że to nie tylko przypadłość mojego urządzenia: na innym telewizorze (zdaje się że na 55ex500) pojawiły się te same pasy w czasie korzystania konsoli, a potem podczas odtwarzania materiałów blu-ray.
Jeśli chodzi o częstotliwość, to ciężko określić. Jak już pisałem - pojawia się to na sekundę, góra dwie, więc foto błędu nie wchodzi w rachubę. Sama częstotliwość to raczej raz na parę dni (ale może dlatego, że rzadko siedzę przed tv dłużej niż 1,5h), choć zdarzyło się z 2 razy, że w ciągu jednego posiedzenia przed tv zobaczyłem owe pasy 2-3 razy.
Czy ktoś wie co to może być za usterka? Na swojej bravii 32'' widziałem to sam, ale na tej 55'' to już widziało kilka osób. Z tego co się orientuję, to podobna usterka nie występuje na ex700, serie hx oraz nx do tej pory też nie dały się "przyłapać" na podobnym błędzie. Proszę o informację, bo wolę działać za wczasu i szybko reagować na ewentualne błędy urządzenia.
Jeżeli różne źródła to zapewne przewód hdmi jako przyczyna odpada, to, że nie możesz sfotografować problemu to jeszcze nic nie znaczy i mimo wszystko warto skontaktować się z serwisem bo z opisu ewidentnie coś jest nie tak.
Przewód HDMI to pierwsza rzecz...
Mamy na wystawie w porywach do 4 rozmiarów EX500 i na żadnym tego nie zauważyłem więc na pewno nie jest to jakaś cecha tego modelu.
A czy ten materiał BD to też z konsoli był odtwarzany?
Również uważam, że na początku trzeba wyeliminować kable HDMI. Jeśli to nie pomoże, spróbuj zaktualizować oprogramowanie. W konsoli ostatnio pojawiło się jakieś nowe. W telewizorze nie wiem jakie aktualnie posiadasz (tu ściągniesz oprogramowanie od LCD: http://support.sony-europe.com/tvhc/tv/ ... DL-32EX501 ).
Jeśli to nie pomoże, możesz spróbować zawiadomić serwis i przedstawić im sprawę.
Zależy jak zdefiniujemy oglądanie TV, z platformy satelitarnej, kablówka? Bo mała jest szansa, że oba przewody zarówno od PS3 i np. od dekodera były wadliwe naraz. Jeżeli wyeliminuje się tę możliwą przyczynę to warto jednak skontaktować się z serwisem, możliwe, że mieli już styczność z takimi objawami.
ok... to może inaczej...
ja też jestem pracownikiem SC, więc do większej ilości tych tv mam dostęp
jeśli chodzi o moje 32'':
- pasy pojawiły się przy oglądaniu tv ze zwykłej anteny, do której mają dostęp wszyscy mieszkańcy bloku
- pasy pojawiły się przy ps3 slim 250 gb na kilku grach oraz przy oglądaniu filmu bd via kabel hdmi techlink
- zdaje się, że wystąpiły również przy oglądaniu filmów z usb, ale tu nie mam stuprocentowej pewności
jeśli chodzi o ten większy tv:
- pasy pojawiły się przy odtwarzaniu materiału bd z konsoli ps3 slim 120gb via kabel hdmi sony
dość jasno wynika więc, że nie jest to wina ani źródła, ani okablowania;
rozmawiałem dziś z serwisem i jeden z techników zasugerował, że może to być wina panela, który powoli zaczyna się krzaczyć; sam jednak nie chciał podawać diagnoz i kazał mi dzwonić pn kiedy to ich guru od bravii wróci z urlopu czekam więc cierpliwie i zobaczę, co z tego się urodzi; najwyżej wyślę tv i będę życzył miłego oglądania mojej bravki w oczekiwaniu na "fioletowy finał"
swoją drogą szukałem w necie informacji, bo na ogół na youtube i zagranicznych forach jakieś błędy urządzeń są dokładnie opisane (czasem na youtube szukaliśmy jakichś typowych usterek urządzeń, bo tam można znaleźć wszystko pięknie udokumentowane na filmie), ale nic co byłoby choć częściowo związanego czy to z tą serią tv czy to z podanym objawem, nie wystąpiło;
(wczoraj 2h grania w god of war 3 i oglądanie tv jakąś godzinę nie pokazały żadnego paska; dziś rano włączyłem tv "do kawy" i ciach... niespodzianka )
jak się czegoś dowiem, dam znać; jeśli ktoś z Was będzie miał informację o co loto w tej sprawie, to poproszę o podzielenie się tymi cennymi wiadomościami :]
Ravi napisał(a):
Zależy jak zdefiniujemy oglądanie TV, z platformy satelitarnej, kablówka? Bo mała jest szansa, że oba przewody zarówno od PS3 i np. od dekodera były wadliwe naraz. Jeżeli wyeliminuje się tę możliwą przyczynę to warto jednak skontaktować się z serwisem, możliwe, że mieli już styczność z takimi objawami.
Dlatego napisałem mała szansa, jak widać wszystko jest możliwe. Daj znać jaka będzie ostateczna odpowiedź z serwisu, bo szczerze mówiąc sam się z takim przypadkiem nie spotkałem i nie jest to normalne dla tego modelu. Problem się nasila, czy wciąż jest "od czasu do czasu"?
PePeush napisał(a):
ale to właśnie najbardziej prozaiczna sprawa - przewody - zupełnie nowe i solidne, okazały się wadliwe; dwa z trzech były walnięte
problem występuje od samego poczatku w tym samym natężeniu, nic się nie zmienia; np. od kilku dni nie widziałem tego buga
Zimny, wiem, że kable są najważniejsze. To sformułowanie "najbardziej prozaiczna sprawa" było u chyba nieco niefortunne Po prostu na ogół ludzie w takich sytuacjach nie myślą, że to kabel, a raczej obstawiają, że winą jest "gąszcz opcji, w których ktoś coś namieszał". Od tego są ci, którzy przyjdą i wymienią kabel
Żadnych informacji jeszcze nie mam z serwisu. Niestety najpierw bravia-szpec był na urlopie, a potem nie mogłem go zastać, albo zwyczajnie nie miałem czasu dzwonić. Ale jak się dowiem, to z pewnością dam znać