Podziel się wrażeniami!
Witam, mam pewien problem, z którym niespecjalnie jest co zrobić.
Jakiś czas temu stałem się posiadaczem kdl-32ex501 + ps3 slimka... W czasie giercowania kilkakrotnie zauważyłem dziwny efekt: na sekundę lub dwie na obrazie pojawiały się pionowe pasy w różnych odcieniach fioletu i przechodzących w czerń. Wygląda to jak taki przypadkowy gradient kolorów czarnego i fioletowego, tyle że rozłożenie tych barw jest zupełnie przypadkowe. Sądziłem, że to wina konsoli, postanowiłem czekać, aż coś nawali na amen, albo będą podstawy by dzwonić do serwisu i móc jednoznacznie wskazać usterkę, bez ryzyka, że stwierdzą: usterki nie stwierdzono... 😕
Jednak po pewnym czasie okazało się, że te pasy to nie domena konsoli, a samego telewizora. Pasy pojawiają się tak samo często w czasie oglądania TV jak i grania na konsoli. Co ciekawe widzę, że to nie tylko przypadłość mojego urządzenia: na innym telewizorze (zdaje się że na 55ex500) pojawiły się te same pasy w czasie korzystania konsoli, a potem podczas odtwarzania materiałów blu-ray.
Jeśli chodzi o częstotliwość, to ciężko określić. Jak już pisałem - pojawia się to na sekundę, góra dwie, więc foto błędu nie wchodzi w rachubę. Sama częstotliwość to raczej raz na parę dni (ale może dlatego, że rzadko siedzę przed tv dłużej niż 1,5h), choć zdarzyło się z 2 razy, że w ciągu jednego posiedzenia przed tv zobaczyłem owe pasy 2-3 razy.
Czy ktoś wie co to może być za usterka? Na swojej bravii 32'' widziałem to sam, ale na tej 55'' to już widziało kilka osób. Z tego co się orientuję, to podobna usterka nie występuje na ex700, serie hx oraz nx do tej pory też nie dały się "przyłapać" na podobnym błędzie. Proszę o informację, bo wolę działać za wczasu i szybko reagować na ewentualne błędy urządzenia.
PePeush - Na forum nie korzysta się z niecenzuralnego słownictwa.
ok, przepraszam ;/
Witam
Mam 40Ex501 i też zaobserwowałem u siebie te pasy.
Raz na jakiś czas obraz z ekranu znika na 1sec i idą te pasy.
Ktoś już wie co jest przyczyną?
Był soft aktualizowany do najnowszej wersji? Jeżeli tak i pasy występują wciąż w miarę często to pozostaje zgłosić sprawę serwisowi.
Nowe oprogramowanie i sposób instalacji znajdziesz tu:
http://support.sony-europe.com/tvhc/dow ... DL-40EX501
czas płynie, a ja nie mam żadnych problemów z tv; wygląda na to, ze wszystko ok; temat chyba do zamknięcia - masz pasy - zainstaluj soft i po krzyku