Podziel się wrażeniami!
Witam,
Posiadam telewizor Sony Bravia KDL-26U2000. Mam podłączony do niego za pomocą HDMI dekoder i mam pewien mały problem. Mianowicie chciałbym ustawić telewizor tak, by normalnie włączaj się na HDMI, a nie np. na AV1 czy D-TV. Nawet gdy zostawię go włączonego na HDMI i wyłączę go, to włącza się już z innego źródła.
Jak zrobić, żeby włączaj się na HDMI? Można w tym telewizorze np. zaktualizować oprogramowanie lub coś w tym stylu?
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
Oprogramowania nowego nie ma.Jeżeli wyłączysz tv na HDMI i włączysz tym samym przyciskiem,którym wyłączyłeś to tv powinien się załączyć na HDMI.
No niestety w tym przypadku to nie działa .
Jeżeli wyłączę na HDMI, to telewizor włączy się na ostatnio ustawionym źródle innym niż HDMI (np. AV1, D-TV, A-TV). Gdy zostawię na innym źródle (tj. AV1, D-TV, A-TV), to na tym źródle ponownie się włączy, lecz nigdy gdy jest to HDMI.
Nie wiem dlaczego...
Sprawdź, czy Twój tv "widzi" urządzenie podpięte pod HDMI. Jeśli go nie rozpoznaje to wtedy włącza się na innym źródle.
A jak to zrobić?
Gdy ręcznie ustawię na HDMI to normalnie jest obraz z dekodera.
Może chodzi o to ze TV jest za stary?
Poszukaj w opcjach czegoś związanego z HDMI. Niestety nie znam tego konkretnego modelu więc nie podpowiem dokładnie. Zapoznaj się też z tymi tematami, bo tutaj może być odpowiedź na Twoje pytanie:
1
2
3
Hmm, chyba jednak nic z tego
Sprawdzałem też inny kabel HDMI i dalej nic - nie włącza się automatycznie HDMI, jak podepnę Playstation też nie
Może pierwsze telewizory HD tak miały?
Jest taka szansa ale lepiej zadać to pytanie komuś kto zna lepiej taki model. Żadna z porad w tych 3 tematach nie działa w Twoim przypadku?
Niestety nie działa
Mam podłączony teraz tylko kabel HDMI i muszę ręcznie zmieniać źródło na właśnie HDMI.
Raczej to nie jest wina kabla, bo podłączyłem taki, który dostałem w zestawie z Playstation i nic to nie zmienia. Mam też nowszy model Bravii - EX7 i już takiego problemu nie ma gdy mam podłączoną kablówkę przez HDMI.
Niestety nie odezwał się do tej pory ktoś kto zna ten model. Rozmawiałem z kolegą, który pracuje w pewnej sieci RTV/AGD i on również nie zna powodu dla którego Twój TV może się tak zachowywać. U Ciebie nadal bez zmian?