anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

KDL-37EX401 - brak synchronizacji z PC | problem z Full HD

slavOy
Początkujący

KDL-37EX401 - brak synchronizacji z PC | problem z Full HD

Witam,

Chcę podłączyć wyżej wymieniony model do stacjonarnego PC i uzyskać max rozdzielczość 1920 / 1080 lecz pojawiają się następujące problemy:

1. Przy połączeniu kablem HDMI i ustawieniu najwyzszej rozdzielczosci na komputerze obraz na tv jest obciety (brak paska dolnego windows, obciete ikony na pulpicie)
2. Przy polaczeniu kablem VGA HDB 15 pin na tv wyskakuje komunikat - "Brak synchronizacji z PC"

W ksiazce dolaczonej do tv przeczytalem, ze najwyzsza rozdzielczosc mozna uzyskac jedynie (przy odswiezaniu 60 Hz) przez wejscie PC-IN w tv a nie HDMI (co mnie dziwi) lecz brak synchronizacji mi to uniemozliwia. Tv ma 50 Hz i moze tu tkwi bład ale bawilem sie ustawieniami odswiezania poprzez program Power Strip gdzie zmienialem je na nizsze lecz nic to nie zmienia. Najwieksza rozdzielczosc jaka udalo mi sie uzyskac i na jakiej teraz pracuje poprzez HDMI to cos kolo 1860 / 1020.

Bardzo prosze o pomoc, poniewaz chcialbym wykorzystac to ze tv jest Full HD a jak narazie pierwszy tydzien po zakupie to wylacznie irytacja z mojej strony i ciagłe kupowanie kabli, przejsciowek itd..

14 ODPOW. 14
profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Wszystko jest poprawnie. Nie wiem jaka masz kartę graficzną, ale w jej oprogramowaniu powinny być ustawienia dotyczące skalowania obszaru monitora. Tam wchodzisz i w prosty sposób dostosowujesz wielkość pokazywanego pola do monitora. Nie wytłumaczę Ci jak to dokładnie zrobić, bo nie wiem jaką masz kartę graficzną.

slavOy
Początkujący

Mam Nvidie GeForce 6600 LE. Jest taka opcja, o ktorej wspomniales - "dostosuj rozmiar i pozycje pulpitu" ale zmieniajac rozmiar/wielkosc pulpitu zmieniam tez automatycznie rozdzielczosc i gdy ustawiam max (full hd) to znowu pulpit mam obciety. Mowimy oczywiscie ciagle o polaczeniu kablem HDMI

Zimny_
Użytkownik

Czyli nie jesteś w tej funkcji od zmiany wielkości ekranu. W załączniku wstawiłem Print Screen (zdjęcie ekranu) z mojego komputera. W pierwszym załączniku masz zdjęcie gdzie wszedłem właśnie w tą funkcję (nazywa się: "zmień rozmiar pulpitu HDTV"). Tam zaznaczasz "zmień rozmiar pulpitu" i klikasz poniżej na taką samą nazwę. Pojawia się obraz jak w załączniku drugim. W nim przesuwając pionowe i poziome suwaczki regulujesz wielkość ekranu.
Jeśli nie masz takiej opcji, zaktualizuj "Panel sterowania NVIDIA' i sterowniki karty graficznej.

Ravi-----
Początkujący

A w telewizorze włączyłeś opcję polew wyświetlania: "wszystkie piksele"? Nie pamiętam czy powinno samo przeskoczyć po podłączeniu do komputera, czy też ręcznie, ale warto sprawdzić.

slavOy
Początkujący

Nie mam takiej opcji w TV z wyswietlaniem pikseli albo nie umiem znalezc. Jestem wlasnie na etapie sciaganie nowych sterownikow do Nvidi ale zadne ktore sciagam nie maja opcji zmiany rozmiaru pulpitu gdzie nie zmienia sie tez rozdzielczosc i ciagle mam ten sam problem z ucietym ekranem przy rozdzielczosci 1920/1080.

Zimny_
Użytkownik

Podpowiem, że opcja jest widoczna dopiero po podłączeniu telewizora do komputera. Można jeszcze zmienić ustawienia skalowania obrazu w telewizorze poprzez naciśnięcie środkowego przycisku na samej górze.
Opcje dotyczące ustawień ekranu masz po podłączeniu komputera w ustawieniach ekranu.

slavOy
Początkujący

Ale mowimy o podlaczeniu przez HDMI? JA chyba mam za stara karte graficzna bo polaczenie mam DVI/HDMI z kompa na HDMI w tv. I jeszcze windows XP a Ty chyba na Vista pracujesz

slavOy
Początkujący

Ksiazka od tv mowi, ze nie jest mozliwe uzyskanie Full HD poprzez HDMI tylko przez PC-IN. A mi pokazuje sie blad "brak synchronizacji" gdy podlaczam przez VGA.

Zimny_
Użytkownik

slavOy napisał(a):

Ale mowimy o podlaczeniu przez HDMI? JA chyba mam za stara karte graficzna bo polaczenie mam DVI/HDMI z kompa na HDMI w tv. I jeszcze windows XP a Ty chyba na Vista pracujesz

Tak, ciągle piszę o podłączeniu pod HDMI, jednak chyba nie ma różnicy czym to jest podłączone. Ja ostatnio przeniosłem się na Windows 7 i nie żałuje :D Dużo sprawniejszy i wygodniejszy system.

slavOy napisał(a):

Ksiazka od tv mowi, ze nie jest mozliwe uzyskanie Full HD poprzez HDMI tylko przez PC-IN. A mi pokazuje sie blad "brak synchronizacji" gdy podlaczam przez VGA.

Wartości podane w książce są wartościami "bezpiecznymi". Brak synchronizacji może być spowodowany przez np. złą wartość częstotliwości odświeżania, kabel.

Wracając do całej sytuacji. Jak wygląda normalne połączenie? Za każdym razem jak podłączałem różne telewizory do komputera, zaraz po podłączeniu musiałem wskazać sposób wyświetlania (pojedynczy ekran- obraz pokazywany na telewizorze lub na monitorze, wiele monitorów- obraz pokazywany na obu urządzeniach). Jeśli chodzi o sam sposób wyświetlania, często przy wyświetlaniu obrazu na monitorze i telewizorze jednocześnie - komputer podaje jedną rozdzielczość - niższą, aby była zgodna z monitorem. Dlatego najlepiej kombinować przy wskazaniu wyświetlania obrazu tylko na telewizorze. Wtedy sygnał jest dobierany indywidualnie do telewizora.
Jak już obraz jest pokazany na telewizorze, wchodziłem w panel sterowania oprogramowaniem do grafiki i tam dostosowywałem wielkość obrazu.
Sony zrobiło bardzo fajną stronę z opisaną konfiguracją podłączenia. Tam jest opisany krok po kroku:
http://support.sony-europe.com/tutorial ... 7EX401#top
a tu opisane skalowanie:
http://support.sony-europe.com/tutorial ... 01#scaling

Najnowsze sterowniki do swojej karty możesz ściągnąć stąd:
http://www.nvidia.pl/object/winxp-257.2 ... er-pl.html

Spróbuj zainstalować te sterowniki i postępować zgodnie z linkiem o skalowaniu. Udało się?
PS
Jest już nowe oprogramowanie do EX401. Możesz ściągnąć stąd:
http://support.sony-europe.com/tvhc/dow ... DL-37EX401