Podziel się wrażeniami!
Witam.
Posiadam telewizor KDL-37EX401 z obecnie najnowszym oprogramowaniem M8.724. Problem pojawił się, gdy chciałem podłączyć nowego laptopa Samsung RV511 przez port HDMI. Efektem jest różowy/czerwony obraz (fotografia poniżej).
http://wstaw.org/m/2011/05/16/red_jpg_600x400_q85.jpg
Co próbowałem zrobić i nie pomogło:
1) Sprawdziłem 2 kable HDMI i wszystkie 4 porty.
2) Zmieniłem sterowniki karty graficznej, najpierw na nowsze, później na starsze, nie pomogło.
3) Próbowałem zmieniać odświeżanie ekranu i rozdzielczość.
4) Sprawdziłem czy port HDMI w laptopie jest sprawny - na dwóch monitorach LCD wyświetla obraz we właściwych kolorach bez problemu.
5) Załadowałem system operacyjny Ubuntu by wykluczyć problem sterowników i oprogramowania, również wszystko na czerwono.
6) Przywróciłem ustawienia telewizora na fabryczne.
I teraz uwaga, co najdziwniejsze: Mój drugi laptop HP dv6960ew działa na TYCH samych kablach, na tych samych portach HDMI z telewizorem Sony bez problemu, wyświetla prawidłowe kolory.
Zauważyłem też, że przy połączeniu z Samsungiem nie mogę puścić dźwięku, jest niedostępny:
http://wstaw.org/m/2011/05/16/d.jpg
Skoro kable są sprawne (wielokrotnie sprawdzone), skoro porty HDMI są sprawne, skoro system i sterowniki nie maja na to wpływu, to dlaczego laptop Samsung nie działa poprawnie TYLKO z telewizorem Sony? Proszę o pomoc.
widzac sony nie lubi sie z samsungiem - przepraszam za off topic
Witaj,
faktycznie dziwna sytuacja. Sygnał wysyłany przez komputer jest znormalizowany i podlega standardom jakie są ogólnie przyjęte i BRAVIA jest również z nimi kompatybilna. Moim zadaniem jeśli nie jest wina sprzętowa (po stronie laptopa), to jest to kwestia oprogramowania i sterowników (może BIOS). To, że uruchomiłeś Ubuntu nie musi oznaczać wyeliminowania kwestii oprogramowania (informacje w chipach, czy w Biosie są niezależne od systemu). Może być to również jakiś błąd oprogramowania EX401, jednak nie mam takich informacji. Wiem, że Win7 kłócił się ze sterownikami ATI - powodował właśnie taki efekt. Co do Geforce - w większości przypadków oprogramowanie było kompatybilne.
Widzę, że sporo rzeczy już kombinowałeś. Co ja bym zrobił? Po pierwsze i tak zainstalował najnowsze sterowniki i Bios ze strony Samsunga. Nie miałem nigdy laptopa Samsunga, ale chyba firma ta udostępnia swoje oprogramowanie na stronach supportowych. W tym samym czasie dokonaj aktualizacji firmware w EX401 (najnowsza wersja M8.727 - link: http://support.sony-europe.com/tvhc/downloads/downloads.aspx?site=odw_pl_PL&f=FW_BraviaM8727&ch=6&m=... ).
Jeśli to nie pomoże, prześlę Ci screeny z prawidłowymi ustawieniami karty graficznej, chociaż przypuszczam że masz OK. Jaką masz obecnie wersję panelu NVIDIA?
Bios, sterowniki chipsetu i grafiki są najnowsze ze strony Samsunga. Wersja sterowników Nvidia to 270.61. Najnowsza aktualizacja Sony niczego nie zmieniła. Screen ustawień nie ma sensu, ponieważ przy każdej instalacji sterowników wybieram czystą instalację, więc mam ustawienia domyślne. W dodatku na tych ustawieniach dwa monitory LCD działają bez problemu. Jeszcze raz zaznaczę jedną ciekawą rzecz. Na ustawieniach domyślnych, czyli duplikacji ekranu (klonowanie) mam napis "poza zakresem". Jednak gdy przełączę tryb na rozszerzenie ekranu i WYŁĄCZĘ obsługę dźwięku HDMI to na telewizorze pojawia się czerwony obraz widoczny ze zdjęcia w 1 poście.
Mam kolejną porcję informacji. Byłem przed chwilą w zaprzyjaźnionym sklepie RTV/AGD.
Testowałem laptopa na 4 telewizorach:
Telewizor Samsung - Obraz poprawny
Sony EX500 - Obraz poprawny
Sony KDL-37EX402 (od 401 różni się tylko odcieniem dolnego paska) - OBRAZ RÓŻOWY lub brak obrazu. To samo jest w modelu KDL-40EX401 (40 cali), również obraz różowy.
Myślę, że można śmiało wykluczyć problemy ze sterownikami, kablami i innymi cudami. Po prostu Seria EX4XX ma fabryczne problemy ze współpracą z niektórymi urządzeniami po HDMI.
Szczerze mówiąc prędzej postawił bym na fabryczny problem Twojego laptopa. Nie spotkałem się jeszcze z problemem jaki opisujesz. Tak jak już mówiłem niektórzy narzekają na różowy obraz ale to wina MS i daje się ten problem rozwiązać. Jedynie w Twoim przypadku występuje jakaś nietypowa niekompatybilność. Być może producent Twojego laptopa będzie w stanie pomóc? Chętnie poznał by jego zdanie na ten temat.
Laptop był w serwisie i niczego nie stwierdzono. Testowałem go na 2 monitorach LCD, telewizorze Samsung oraz Sony EX500. Nie działa tylko z serią EX4XX, więc bardziej prawdopodobne że to wina telewizora.
Dziś podłączałem pod EX401 laptopy Asusa, HP i Fujitsu-Siemens - działało poprawnie. Na dwóch laptopach była karta Geforce, na jednym (HP) karta ATI. Kabel HDMI "Brigde".
Jeśli wszystkie ustawienia masz poprawne (a wygląda na to, że masz), wezwij serwis (link poniżej). Rejestrujesz naprawę na stronie, serwis oddzwania do Ciebie w celu ustalenia dogodnej daty. O umówionym terminie przyjeżdża do Ciebie. W przypadku gdy naprawa nie wymaga specjalistycznych urządzeń - naprawiają na miejscu. Jeśli nie jest możliwy przyjazd, wysyłają kuriera. Tak więc nie ma z tym wiele zachodu, a w przypadku jakieś usterki naprawią to.
Link do rejestracji naprawy:
http://support.sony-europe.com/tvhc/tv/lcd/lcd.aspx?site=odw_pl_PL&m=KDL-37EX401
Pozdrawiam,
Zimny.
Sprawa została już zgłoszona do serwisu Sony. Wciąż czekam na odpowiedź.