anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

KDL 37S4000 - katy widzenia [pytanie]

memento-----
Początkujący

KDL 37S4000 - katy widzenia [pytanie]

Witam wszystkich!
Jestem tu nowy i mam do Was, a w szczególności do posiadaczy serji S4000, pytanie dotyczące kątów widzenia w wyżej wymienionym modelu. Producent podaje kąty 178/178 a w moim telewizorze obraz jest ostry i nasycony w zasadzie tylko podczas oglądania na wprost telewizora, wystarczy się tylko niewiele odchylić a obraz rozjaśnia się i kolory bledną. Czy w Waszych egzemplarzach jest tak samo? Czy może w moim jest coś nie tak z matrycą? Dodam że mam jeszcze jeden telewizor lcd innej marki też z deklarowanymi kątami widzenia 178/178 i tam takiego efektu nie ma. Jak to możliwe?

Pozdrawiam!

11 ODPOW. 11
meduza88
Początkujący

Obojetnie jaki telewizor Sony kupisz bedzie zawsze tak samo.To wina paneli jakie montuje Sony.Kosztem lepszej czerni i nasycenia kolorow sa slabe katy widzenia.Zreszta zawsze w testach Sony obrywalo sie wlasnie za katy.

oldguest
Początkujący

meduza88 napisał(a):

Obojetnie jaki telewizor Sony kupisz bedzie zawsze tak samo.To wina paneli jakie montuje Sony.Kosztem lepszej czerni i nasycenia kolorow sa slabe katy widzenia.Zreszta zawsze w testach Sony obrywalo sie wlasnie za katy.

Oj chyba sie Pani/Pan myli ponieważ w telewizorach 37 cali są inne matryce niż np. w 40 calach. W 37 z powodu braku matryc S-PVA są matryce PVA (dlatego długo Sony nie miało w sprzedaży 37 cali) a one mają inny kąty widzenia, tak samo kontrast jest niższy. W telewizorach z matrycami S-PVA nie ma problemu z kątami i nie wiem za gdzie to można wyczytać że Sony "obrywa" za kąty.... A parametr maksymalnego kąta jest podawany dla całkowitego zaniku obrazu.

meduza88
Początkujący

mam ci porobic zdjecia z testow w gazetach zebys uwiezyl?Katy w tv sony bylo zawsze ich slaba strona.Dla porownania panele IPS Alpha ktore montowane sa np. w Panasonic.Mozna na nie patrzec nawet z boku i obraz nie traci na jakosci.W moim 32w4000 bylo podobnie-bardzo slabe katy

stasiek-----
Początkujący

Witam forumowiczów i administratorów.

Mam co prawda 40' W4000 ale żadnych problemów z kątami widzenia tzn. kanapa na wprost, na oko do 20 stopni (chyba że z fotela tam 40 stopni) i nie widzę różnicy w kolorach. Monitor Asusa 19 i tutaj już porównanie mam bo kąty są istotne i kolory zmieniają się.

Widzę też znajomą z innych forów postać meduza88 wielkiego miłośnika Panasonica. Polecam poczytać opinie tej postaci na innych forach jak hdtv.com.pl i hdtvpolska.pl - pewny nie jestem ale na którymś (jeśli nie na obu) miał już bany od moderatorów za obrażenie uczestników dyskusji i niemerytoryczne uwagi. To tak tytułem ostrzeżenia dla moderatorów tego forum.

Pozdrawiam i postaram się zaglądać na forum.
Stasiek

memento-----
Początkujący

Te bardzo słabe kąty widzenia to największa wada tego modelu... Jestem bardzo zaskoczony ponieważ wcześniej kupiłem 46'' Samsunga serii 6 i tam obraz jest ostry i nasycony nawet pod bardzo ostrym kątem i myślałem że postęp technologi lcd wyeliminował już problem słabych kątów... a tu taka niespodzianka. Jeżeli Sony nie posiada lepszych matryc 37'' to wydaje mi się że powinien zaprzestać handlowania sprzętem starej generacji bo to przecież wpływa niekorzystnie na renomę firmy...

meduza88
Początkujący

tutaj jest niewazne czy 37 czy 55.Poprostu Zeby w Sony bylo wszystko pieknie ladnie trzeba siedziec na przeciwko ekranu.To jeden z powodow dla jakich wymienilem Sony na Panasonic.

stasiek-----
Początkujący

Przecież piszę wyraźnie, że nie mam problemów z kątami widzenia. A pisanie komentarzy w stylu telewizory XXX są do du*y kup YYY (pomnożyć razy kilkaset) nie świadczy o tobie dobrze kolego, raczej o jakimś czarnym PR w twoim wydaniu.

ps. na jakiej podstawie wyciągasz takie wnioski, że wszystkie są złe, widziałeś wszystkie w sklepie? Ja widziałem kilka, w żadnym nie widziałem problemu o którym piszesz (co nie wyklucza, że taki problem może istnieć)

Ps2. dyskusja na zasadzie fuj, be, do du*y polecam moderatorom kasować bo nic nie wnoszą, a zaśmiecą wam forum.

oldguest
Początkujący

meduza88 napisał(a):

mam ci porobic zdjecia z testow w gazetach zebys uwiezyl?Katy w tv sony bylo zawsze ich slaba strona.Dla porownania panele IPS Alpha ktore montowane sa np. w Panasonic.Mozna na nie patrzec nawet z boku i obraz nie traci na jakosci.W moim 32w4000 bylo podobnie-bardzo slabe katy

Ja się nie sugeruje sponsorowanymi artykułami tylko tym co widzę na własne oczy albo mi klienci mówią którzy patrzą porównują i mają te telewizory. Nikt na matryce S-PVA nigdy nie narzekał. No i kto ogląda telewizor pod kątem bliskim maksymalnego? Ci co testują je dla czasopism? Pytanie który normalny użytkownik tak ogląda.

meduza88
Początkujący

do stasiek i Bielsko.Ludzie bredzicie i tyle.Nie ma sesu z wami dyskutowac skoro slepo upieracie sie przy swoich wywodach.Skoro ilus tam uzytkownikow i fachowych pism to zauwazylo wiec cos w tym musi byc.Ogladalem modele od W do Z i wszystkie maja slabe katy widzenia bo taki niestety montuja panel.Nie wiem czy nie potraficie tego zrozumiec czy poprostu nie rzumiecie.Koncze temat

P.S Wedlug Bielsko wszyscy uwzieli sie na biednego Sony i wytykaja mu slabe katy widzenia.
Czlowieku, nie trzeba siadac z boku.Wystarczy 15 stopni i juz kolory blenda a czern robi sie siwa.