anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

KDL-37V5500- Ustawienia.

profile.country.pl_PL.title
lebu16
Początkujący

KDL-37V5500- Ustawienia.

Witam Chciałbym się spytać jak macie ustawione swoje telewizory z trybie ogólnym. Moj model to kdl-37v5500. Nie posiadam telewizji cyfrowej. Jak ustawić żeby obraz był czytelny i wyraźny?. Teraz jest kiepsko obraz jest nie wyraźny ;/

7 ODPOW. 7
Ravi-----
Początkujący

Na słabe źródło sygnału niewiele można tak naprawdę poradzić do pewnego stopnia można kombinować z ustawieniami, ale na dłuższą metę warto zainwestować na przykład w ofertę którejś platformy cyfrowej.

Zimny_
Użytkownik

Czyli sygnał masz z naziemnej analogowej?

lebu16
Początkujący

Tak mam około 40 kanałów z kablówki czyli analogowo mieszkam na Mazowszu. Mam pytanko jak zakupie np cyfre + to kanały będą lepszej jakości ? czy tylko te kanały z HD ?

Zimny_
Użytkownik

Nawet z telewizji naziemnej cyfrowej będziesz miał lepszy obraz! Sygnał analogowy nie jest stworzony pod LCD. Jest to rodzaj sygnału z którego w cywilizowanych krajach już się praktycznie nie używa. W Polsce jest coraz mniej popularny, aczkolwiek jest..
Polecam telewizję cyfrową, zmiana jakości obrazu będzie ogromna. Decydując się na jakąś platformę, zwróć uwagę na dekoder. Bardzo duża różnica w jakości obrazu zależy też od samego dekodera. Tu masz do wyboru dekodery SD i HD. Dekodery HD przesyłają sygnał przez cyfrowe łącze HDMI. Nawet nie mając kanałów HD, obraz jest dużo ładniejszy. Więc radzę wybrać właśnie dekoder HD - najważniejsze z wyjściem HDMI. Uwierz mi, zobaczysz różnicę. Przy kanałach HD zakochasz się w obrazie :D
Na dużej części Mazowsza działa już telewizja cyfrowa naziemna. Antena powinna być skierowana na Warszawę ( albo na Raszyn). Wchodzisz w ustawienia cyfrowe na telewizorze i wybierasz programowanie cyfrowe.
Co do platformy cyfrowej Cyfra jest dobra, ale droga. Zobacz też ofertę Nki. Według mnie jest tańsza i ma lepsze dekodery. Jakość obrazu moim zdaniem jest również lepsza na Nce. Tylko oferta programowa jest gorsza...
Co do ustawień, nie będę pisał o ustawieniach kontrastu itd. to polecam przetestować samemu. Ja preferuję mniejsze wartości, obraz trochę przyciemniony. Temperaturę barw polecam "Ciepłe2".
Na sygnał analogowy zalecam włączyć wszystkie "redukcje zakłóceń". W zaawansowanych ustawieniach wyłączyć "zaawansowane zwiększanie kontrastu", średnia korekcja czerni, wyłączyć żywy kolor, czystość bieli na małą, automatyczne ograniczenie światła wyłączyć. Powinno być lepiej, ale i tak na analogu nie będzie takiego efektu jak na cyfrowym sygnale. Polecam zmianę, na pewno będziesz zadowolony.

Ravi-----
Początkujący

lebu16 napisał(a):

Tak mam około 40 kanałów z kablówki czyli analogowo mieszkam na Mazowszu. Mam pytanko jak zakupie np cyfre + to kanały będą lepszej jakości ? czy tylko te kanały z HD ?

Zimny bardzo obszernie rozpisał się na ten temat, obraz będzie wyraźnie lepszy i nie chodzi tutaj tylko o kanały, ale całokształt ofetrty. W platformę cyfrową warto zainwestować przy telewizorze LCD, tym bardziej przy aktualnych ofertach, gdzie cenowo wychodzi całkiem przystępnie, a nie jak jeszcze parę lat wstecz.

lebu16
Początkujący

Serdecznie dziękuje ;]

Zimny_
Użytkownik

Zamówiłeś dekoder? Kombinowałeś coś z obrazem?