anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

KDL-40EX401 czy KDL-40EX710 ?

irmina-----
Początkujący

KDL-40EX401 czy KDL-40EX710 ?

Witam :c39 Stoję przed zakupem nowego TV. Po wstępnej analizie wytypowałam 2 modele, które najbardziej przypadły mi do gustu. Jest to KDL-40EX401 i KDL-40EX710. Proszę was o pomoc i obiektywne porównanie ze sobą tych dwóch telewizorów w celu ułatwienia mi podjęcia decyzji. Pomóżcie... :c31

14 ODPOW. 14
Ravi-----
Początkujący

Z tych dwóch modeli zdecydowanie lepiej zagra ex710 lepszy procesor obrazu przedkłada się na dobrą obróbkę w przypadku słabszego sygnału, tak samo jest niższe zużycie energii, aczkolwiek możesz wziąć pod uwagę jeszcze pośredni model czyli ex500 świetna jakość obrazu, a cena niższa niż ex710.

irmina-----
Początkujący

Ravi napisał(a):

możesz wziąć pod uwagę jeszcze pośredni model czyli ex500 świetna jakość obrazu, a cena niższa niż ex710.

No popatrz jakoś przeoczyłam ten model... sprawdzę za ile chodzą i czy wizualnie mi odpowiada. A kto jest jeszcze za ex710?

profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

EX710 ma mniejszą ramkę.

Ravi-----
Początkujący

Wizualnie ex710 jest ładniejszy, tak samo wymiary sprawiają, że jest idealny do powieszenia na ścianie, ale pod kątem obrazu ex500 wypada cenowo, w sieci kosztuje do 3000zł za 40 cali. Porównanie parametrów: http://www.sony.pl/comparison/kdl40ex50 ... 40ex710aep

irmina-----
Początkujący

Ravi napisał(a):

Wizualnie ex710 jest ładniejszy

Z tym się zgodzić muszę... a ma ktoś w domu obecnie ex710, ex500 lub ex401? Mam mętlik w głowie i nie bardzo wiem jaką teraz decyzje podjąć :c9

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Porównujesz telewizory z zupełnie innych półek cenowych, co za tym idzie innej charakterystyki obrazu, jakości obrazu - generalnie z innej półki. Napisz co jest dla Ciebie priorytetem, czy jakość obrazu, zużycie prądu, jakie urządzenia chcesz podłączyć, jak masz naświetlony pokój, z jakiej odległości oglądasz, jakie programy najczęściej (filmy, sport, rozrywka). Chyba, że wybierasz telewizor pod względem wyglądu - to już indywidualna Twoja ocena.

Ravi-----
Początkujący

irmina napisał(a):

Ravi napisał(a):

Wizualnie ex710 jest ładniejszy

Z tym się zgodzić muszę... a ma ktoś w domu obecnie ex710, ex500 lub ex401? Mam mętlik w głowie i nie bardzo wiem jaką teraz decyzje podjąć :c9

Tak jak Zimny napisał musisz określić priorytety na co najbardziej stawiasz w przypadku nowego odbiornika, dla jednego będzie to obraz, dla drugiej osoby wygląd zewnętrzny... Ex401 możesz odrzucić w pierwszej selekcji jeśli dysponujesz kwotą wystarczającą na zakup któregoś z pierwszych 2 modeli. Druga sprawa, że bez wizji lokalnej (tzn. w sklepie) i tak się nie obejdzie, zwłaszcza jeśli stawia się na wygląd.

irmina-----
Początkujący

Dobrze żeby telewizor fajnie się prezentował wizualnie, ale oczywiście wiem, że nie jest to rzecz najważniejsza. Nadmieniliście też o zużyciu prądu, w sumie to powinnam wziąć to pod uwagę bo telewizor pewnie będzie grał od rana do nocy, więc kwestia oszczędności energii powinna być w moim przypadku uwzględniona. Jutro chyba skoczę do sklepu, bo jednak nie ma to jak porównanie na żywo.

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

irmina napisał(a):

Jutro chyba skoczę do sklepu, bo jednak nie ma to jak porównanie na żywo.

I tu łatwo można wpaść w pułapkę. Porównując dwa telewizory na których są różne sygnały - odniesiesz błędne wrażenie. Jeszcze lepiej - porównując dwa różne telewizory - również można odnieść złe wrażenia. Jeszcze dalej - porównując dwa takie same telewizory na takim samym sygnale można być oszukanym :shock: ! Wystarczy na jednym ustawić dziwne parametry obrazu, a drugi ustawić prawidłowo...
Jak nie dać się oszukać? Poprosić sprzedawcę o podłączenie do tego samego źródła sygnału i poświęcić każdemu z osobna parę minut. Wypróbować obraz na zdefiniowanych ustawieniach - co to znaczy? Każdy telewizor ma swoje fabryczne ustawienia. Są różne trybu np. film, żywy, itp. Pozmieniać sobie, popatrzeć w opcjach obrazu. Niestety, inaczej nie wybierzesz dobrze sprzętu.