Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum i mam nadzieję, że w dziale pomocy już ostatni.
Od wczoraj jestem posiadaczem telewizora Sony Bravia KDL-40EX500. Jest to mój pierwszy telewizor nowej generacji, wcześniej miałem też Sony ale już CRT.
Proszę o pomoc bo już nie wiem gdzie jej szukać, w książeczkach załączonych do zestawu nie pisze nic co mogłoby mi pomóc.
Pierwszy problem jest taki, że gdy miałem jeszcze wczoraj dekoder Cyfrowego Polsatu ten starszy to w trakcie oglądania danego programu z tunera mogłem na pilocie nacisnąć "Options" i sobie grzebać w opcjach. Dziś zmieniłem dekoder na HD też z Cyfrowego Polsatu i nie mogę w trakcie oglądania programów Cyfrowego Polsatu sobie wejść w opcje, kilka innych przycisków też odmawia posłuszeństwa, mimo że dioda na telewizorze reaguje na sygnał z pilota. Więc gdy chcę pogrzebać w opcjach to muszę wejść na tryb analogowy (zbiorcza) i dopiero tutaj mogę wejść w "Options" i ten dźwięk przy naciskaniu przycisków w tym menu nie zawsze słychać. To pierwsza moja sprawa, bardzo proszę mi pomóc.
Drugi problem jest taki, że same zmieniają się ustawienia wniesione przeze mnie w telewizorze. Gdy np. ustawiłem sobie kontrast na 70, to gdy za jakiś czas sprawdziłem, już był kontrast podkręcony na maksimum. Tylko nie wiem w którym momencie jest taki "restart". Czasem wyłączam telewizor z sieci, żeby nie był na czuwaniu. Jak prawidłowo wyłączyć telewizor? Może to tym spowodowane. Z tym też proszę mi pomóc.
Trzeci problem już o wiele mniejszy, gdzie wejść aby ustawić sobie programy z tzw. zbiorczej? Mieszkam w bloku, więc jest a jak wejdę na tryb analogowy to śnieży i nie ma programów, więc się pewnie jakoś programuje ale to już takie pytanie najmniej ważne.
I tak jeszcze z innej beczki, czy ustawiając np. kontrast na maksimum nie zużywa się wcześniej telewizor niż byłoby ustawione na wartość np. 60? Czy wartość danego parametru ma wpływ na zużywanie się telewizora czy to nie ma znaczenia?
I jeszcze jak ustawić właśnie dobrze kontrast, gammę, podświetlenie, jasność. Wiem, że jest temat o tym ale nie wiem, które opcje wybrać bo właśnie chodzi mi o to zużywanie.
Za wszystkie przydatne odpowiedzi z góry dziękuję no i jeszcze raz bardzo proszę o pomoc. Mile widziane inne wskazówki, porady, ponieważ w tych nowych telewizorach jestem ciut nieobeznany.
Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt!
Co do trzeciego problemu to rozwiązanie jest następujące: Niebieski przycisk HOME, następnie Ustawienia>Ustawienia analogowe>Programowanie ręczne.
Co do drugiego problemu to zauważ że dla każdego wejścia ustawienia są ustawione jako bieżące, dlatego jeśli w trybie analogowym zmienisz ustawienia obrazu to zmienisz je tylko dla trybu analogowego, dla HDMI będą takie same jak wcześniej.
W modelach Sony z 2010 rozbudowaną instrukcję obsługi masz wbudowaną w TV pod przyciskiem i-manual.
Do problemu drugiego dodam, że można zmienić podczas ustawiania parametrów, żeby zmiany dotyczyły wszystkich wejść (Zmiana z Bieżący na Wszystkie).
Eko napisał(a):
Pierwszy problem (..)
Eko napisał(a):
I tak jeszcze z innej beczki, czy ustawiając np. kontrast na maksimum nie zużywa się wcześniej telewizor niż byłoby ustawione na wartość np. 60? Czy wartość danego parametru ma wpływ na zużywanie się telewizora czy to nie ma znaczenia?
I jeszcze jak ustawić właśnie dobrze kontrast, gammę, podświetlenie, jasność. Wiem, że jest temat o tym ale nie wiem, które opcje wybrać bo właśnie chodzi mi o to zużywanie.
Eko napisał(a):
Za wszystkie przydatne odpowiedzi z góry dziękuję no i jeszcze raz bardzo proszę o pomoc. Mile widziane inne wskazówki, porady, ponieważ w tych nowych telewizorach jestem ciut nieobeznany.
Zimny napisał(a):
Eko napisał(a):
Pierwszy problem (..)
Naciśnij "HOME", przejdź do ustawień, "wejścia zewnętrzne", "ustawienia HDMI" i tam wyłącz "sterowanie przez HDMI". Podobna sytuacja była tutaj:
viewtopic.php?f=215&t=7686&p=163927#p163927" target="_blank
Eko napisał(a):
Nie słyszałem o badaniach wskazujących związek między tak małymi różnicami ustawień, a zużyciem telewizora. To jest elektronika a nie mechanika. Poszczególne podzespoły mają swoją żywotność (podświetlenie, matryca), ale bardziej liczy się czas pracy, ilość włączeń i wyłączeń. Jeśli chcesz dbać o telewizor, to najważniejszą rzeczą jest korzystanie z przedłużacza z filtrem przeciwprzepięciowym (dobrej jakości), nie wyłączanie z prądu od razu po wyłączeniu przyciskiem i korzystanie może nie tylko z oryginalnych akcesoriów, ale przynajmniej dobrej jakości.
Nastawienia parametrów mają większy wpływ na zużycie energii.
Eko napisał(a):
Jeśli to jest Twój pierwszy telewizor tej klasy, to wypada pogratulować. Ma on dużo funkcji i znaczenie różni się od telewizorów CRT. Jak już pewnie sam zauważyłeś - nawet samo menu jest bardzo rozbudowane. Niestety ciężko jest wypisać wszystkie przydatne rzeczy itd. Proponuję zapoznać się z funkcjami tego modelu i pytać w razie potrzeby. Sporo informacji znajdziesz na forum, również polecam zapoznanie się ze stronami Sony:
http://www.sony.pl/product/t32-ex-serie ... e=Overview" target="_blank
http://www.sony.pl/hub/telewizory-lcd-bravia/3/4" target="_blank.
Pozdrawiam i Wesołych Świąt,
Zimny.
Eko napisał(a):
W Twoim temacie Zimny, o kalibracji EX500 napisał froncek7 ustawienia jakich używa i że niby są profesjonalne?
Pozdrawiam
froncek7 napisał(a):
Eko napisał(a):
W Twoim temacie Zimny, o kalibracji EX500 napisał froncek7 ustawienia jakich używa i że niby są profesjonalne?
Pozdrawiam
Nie profesjonalne, bo profesjonalizm nie ma tu nic do rzeczy, a raczej obiektywne bo zmierzone przez urządzenia do tego służące (temperatura barw, czerń etc).
Natomiast subiektywnie to już inna para kaloszy... . Jak już wspomniałem w tamtym wątku, nie używam innych. Oświetlenie w pokoju mam raczej stabilne, więc zmieniam głównie Motion Flow, jeżeli np. w tenisie są za duże smugi, lub piłki nie widać.
Jaki ustawienia mają wpływ na zużycie? Chyba największe będzie podświetlanie, bo i lampy się wypalają i prądu więcej żre A elektronika w swej naturze bardziej lubi stabilny dopływ napięcia, niźli jego całkowity on/off
Profesjonalna kalibracja powinna być robiona na egzemplarzu który chcesz skalibrować. Kalibrowanie telewizora to proces w którym wykorzystuje się urządzenia mierzące parametry obrazu i specjalistyczne oprogramowanie, czy tarcze kalibracyjne. Wpisywanie ustawień z kalibracji na innym modelu nie jest jego kalibracją. Może jedynie pomóc w dostosowaniu obrazu do najbardziej realistycznego obrazu. Do tego nie każdemu obraz po kalibracji odpowiada. Większość ludzi ma różne preferencje. Niektórzy lubią obraz jasny i ostry, inni pośredni, a jeszcze inni (jak ja) obraz ciemniejszy, mniej ostry.
Widzę dzisiaj chyba trzeci temat w którym którym ktoś pyta o wpływ ustawień obrazu na zużycie telewizora. Nie ma takich informacji. Moim zdaniem jeśli taki związek istnieje, to jest znikomy. To jest elektronika a nie mechanika. Bardziej zauważysz większe zużycie energii.
Co do dekodera Polsatu. Nie znam go, musisz poszukać w opcjach dekodera.
Eko napisał(a):
Właśnie sobie też tak ustawiłem i strasznie dużo tego kontrastu...Nie zniszczy się wcześniej TV? To w końcu są profesjonalne czy jak? Czy robione przez Ciebie? Jak to jest?
Zimny napisał(a):
Profesjonalna kalibracja powinna być robiona na egzemplarzu który chcesz skalibrować. Kalibrowanie telewizora to proces w którym wykorzystuje się urządzenia mierzące parametry obrazu i specjalistyczne oprogramowanie, czy tarcze kalibracyjne. Wpisywanie ustawień z kalibracji na innym modelu nie jest jego kalibracją. Może jedynie pomóc w dostosowaniu obrazu do najbardziej realistycznego obrazu. Do tego nie każdemu obraz po kalibracji odpowiada. Większość ludzi ma różne preferencje. Niektórzy lubią obraz jasny i ostry, inni pośredni, a jeszcze inni (jak ja) obraz ciemniejszy, mniej ostry.
Widzę dzisiaj chyba trzeci temat w którym którym ktoś pyta o wpływ ustawień obrazu na zużycie telewizora. Nie ma takich informacji. Moim zdaniem jeśli taki związek istnieje, to jest znikomy. To jest elektronika a nie mechanika. Bardziej zauważysz większe zużycie energii.
Co do dekodera Polsatu. Nie znam go, musisz poszukać w opcjach dekodera.