anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

KDL-40HX800 / Czy mozna podlaczyc subwoofer aktywny do TV?

dan_ns
Początkujący

KDL-40HX800 / Czy mozna podlaczyc subwoofer aktywny do TV?

Czy mozna podlaczyc do telewizora KDL-40HX800 subufer aktywny lub subwoofer zwykly?
Jakie gniazdo by odpowiadalo na aktywny, a jakie na analogowy?

Nie chce testowac, zeby nie uszkodzic wzmacniacza z TV, czy czegokolwiek zwiazane z wyjciami, czy ja tam jest zrobione

Z tego, co zauwarzylem telewizor ma tam kilka wyjsc

Edytowano 20.02.2011
Poprawiłem błąd.
Zimny.

20 ODPOW. 20
profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Czym mozna czyscic matryce telewizora zeri HX??? I w ogole czym mozna czyscic LCD/TFT itd...??
Mam specjalny srodek do LCD i pozostawia straszne smugi :(
Czy czysty alkohol mozna stosowac do czysczenia?

Najlepiej stosować zwykłą szmatkę z mikrofibry. W przypadku konieczności zmazana smug, w sklepach z elektroniką są specjalnie nawilżone szmatki, albo płyny. Niestety smugi często wymagają po prostu cierpliwości. Dobrze też radzi sobie ściereczka z mikrofibry delikatnie nawilżona wodą destylowaną. Woda destylowana (demineralizowana) nie posiada minerałów, zanieczyszczeń itp. Dzięki temu nie zostawia smug. Nie powinno się stosować alkoholu na matrycę. Posiada ona filtry, które alkohol może rozmyć. Odradzam takie rozwiązanie.

Co do tanich płyt, spotkałem się parę razy z sytuacja w której płyta najzwyczajniej pękła w napędzie....

dan_ns
Początkujący

Oweszem. Plyty CD-R i DVD-R mozna sobie pozwolic na markowe, bo sa badrzo tanie. Sam stosuje Verbatimy lub Sony, poniewaz swietnie sie nagrywaja. Ale plyty BD-R to juz taka tanizna nie jest :(
Nie oplaci sie kupowac plyt BD-R z gornej polki. To jak na dzien dzisiejszy jest drogie :(
Ostanio stosuje Platinum, bo okazaly sie najtansze. A przyznam, ze nie sa takie zle. Dodam, ze maja nawet nagrode Laur konsumenta
A co do BD-RE, to tylko markowe wole stosowac. To badzeij o boje sie ze wzgledu na plyty nagrywarki BD niz odtwarzacza.

Gdyby plyty BD-R byly w dobrych cenach, nawet bym nie spojrzal na tanizny.
Niestety w tym graju jest tak, ze wszystko drozeje, a pensje nic nie rosna. Jeszcze by obciac chceili.

Np. w Austrii plyty BD-R sa 2x tansze niz tu! A DVD i CD maja nieco te same ceny

Zimny_
Użytkownik

No niestety, też narzekam na ceny płyt BR. Ciekawe kiedy ceny tych nośników wyrównają się... Firmy z jakich korzystasz są bardzo dobre. Mówiąc o taniźnie, myślałem o jakiś Media-tech, czy no name...

dan_ns
Początkujący

Wczesniej nagrywalem na plytach BD-R ''Extreme''. I dosc fajnie chodzily u mnie na S470-tce.

Lecz na innych odtwarzaczach BD juz nie chciala chodzic.

Na PS3 zdarzala sie jedna na 6 plyt, ktora nie chciala sie odtwarzac. Poczatkowo myslalem, ze jest zle nagrana. Ale na PC i S470 dziala idealnie.

Po szczegolowym przygladnieciu sie konsoli, po wlozeniu nosnika BD do PS3, konsola rozpedza plyte zwyczjnie, jak kada i laser slychac jak przesuwa sie w jedna i druga strone ze 2x, po czym zatrzymuje plyr i komunikat o negatywnym odczycie nosnika.

Ale mimo to Extreme dosc ladnie sie nagrywaly i chodzily. No ale Platinum sa naszczescie tansze
A co do Esperanzy, to nagrywarka juz sie moruje na nich :( Wiec nawet jej nie zameczam tymi feakami

Zimny_
Użytkownik

Dziwna sytuacja. Doceniam jakość S470, ale nie sądziłem o takiej różnicy z PS3. Z jaką prędkością nagrywasz płyty, z jakich korzystasz? Widzę, że masz spore doświadczenie z płytami Blu Disc. Powiedz, jakiej firmy płyty według Ciebie są najlepsze?

dan_ns
Początkujący

Predkosci nagrywania plyty Blu-ray nie da sie samodzielnie zmieniac.

Predkosc jest zapisana fabrycznie na plycie.
Naped ja wykrywa i program, ktory nagrywc bedzie ta plyte sam wykryje jej predkosc. (przy szybszych predkosciach podobno ma sie to zmienic)

Jesli plyta posiada atest 4x, to tak bedzie nagrywana. I nie mozemy w tej kwestii nic zrobic.
Gdy sie nagra, wtedy okaze sie, czy odtwarzacz bedzie ja widzial, czy nie.

Na 470-ce z reka na sercu moge powiedziec, ze z zadna plyta jakiegokolwiek rodziaju nie mialem jeszcze problemu.

No a PS3, czasem zdarzaly sie feaki :( Ale bardzo zadko. (tylko z BD)

Ja uzywam obecnie plyt BD-R Platinum, bo sa najtansze. A ta marka robi podobne bardzo dobre nosniki.

No a co do BD-R DL uzywalem jak na razie Sony i Panasonic.
A co do czytania, to nawet jajgorszy zlom je odtwarza bez poroblemu. Oczywiscie jesli ma dane z fabryki, czytanie nagrywanych plyt.

Sprawa najlepszych plyt, to zawsze zakladane jest tak, ze Markowe plyty sa najlepsze.
No i tanich, to kwiestia lezy w odtwarzaczu, czy je bedzie czytac, czy nie.
Kazda tania plyta ma niemal podbne zasady w produkcji

No i tez wazna role ma nagrywarka. Doradzic moge w tej sprawie, ze im tansza nagrywrka tym gorsza. Nie musi byc bardzo droga. Przecietna centa wystarczy, by miec dobry sprzet.

Zimny_
Użytkownik

Źle sformułowałem pytanie, z jakich prędkości płyt korzystasz. Nie jestem specjalistą od płyt, ale słyszałem o problemach z odtwarzaniem płyt nagrywanych x2 i niektóre x4. W płytach wyższych prędkości, jest już znacznie lepiej.

Platinum jest w miarę dobrą firmą. Przy DVD dosyć często korzystałem z nich i raczej nie miałem problemów. Ciekawe kiedy ceny markowych płyt spadną... Z nagrywarkami powoli jest coraz lepiej, ale rewelacji nie ma.

cogito.
Początkujący

Trafiłem gdzieś na informację, że Sony produkuje CD już tylko w tej samej fabryce co DVD i BR, a wcześniej była to oddzielna fabryka. Skoro CD umiera na naszych oczach to pewnie niedługo i BR będzie bardziej dostępy. Coraz mniej popularne są odtwarzacze DVD. Wystarczy popatrzeć po pułkach. A czym więcej BR na rynku tym lepiej dla nas bo i ceny powinny nam spaść:)

Zimny_
Użytkownik

CD jako nośnik filmów na pewno przestał być atrakcyjny. Płyta DVD jest kilkukrotnie pojemniejsza.. Jednak jeśli chodzi o muzykę, póki co nic nie przebije jakości dźwięku z Super Audio CD. Te płyty będą jeszcze długo, długo...

cogito.
Początkujący

Oczywiście pozostaną ludzie uwielbiający CD, tak jak i pasjonaci winyli i zwykłych kaset magnetofonowych. Dla części jest to właśnie wybór ze względu na jakość, a dla innych moda na wszystko co jest vintage. Już teraz można spotkać odtwarzacze kaset magnetofonowych w cenie niezłego BR. No ale dla przeciętnego użytkownika era CD wydaje się powoli dobiegać końca.