Podziel się wrażeniami!
Czy mozna podlaczyc do telewizora KDL-40HX800 subufer aktywny lub subwoofer zwykly?
Jakie gniazdo by odpowiadalo na aktywny, a jakie na analogowy?
Nie chce testowac, zeby nie uszkodzic wzmacniacza z TV, czy czegokolwiek zwiazane z wyjciami, czy ja tam jest zrobione
Z tego, co zauwarzylem telewizor ma tam kilka wyjsc
Edytowano 20.02.2011
Poprawiłem błąd.
Zimny.
Czym mozna czyscic matryce telewizora zeri HX??? I w ogole czym mozna czyscic LCD/TFT itd...??
Mam specjalny srodek do LCD i pozostawia straszne smugi
Czy czysty alkohol mozna stosowac do czysczenia?
Oweszem. Plyty CD-R i DVD-R mozna sobie pozwolic na markowe, bo sa badrzo tanie. Sam stosuje Verbatimy lub Sony, poniewaz swietnie sie nagrywaja. Ale plyty BD-R to juz taka tanizna nie jest
Nie oplaci sie kupowac plyt BD-R z gornej polki. To jak na dzien dzisiejszy jest drogie
Ostanio stosuje Platinum, bo okazaly sie najtansze. A przyznam, ze nie sa takie zle. Dodam, ze maja nawet nagrode Laur konsumenta
A co do BD-RE, to tylko markowe wole stosowac. To badzeij o boje sie ze wzgledu na plyty nagrywarki BD niz odtwarzacza.
Gdyby plyty BD-R byly w dobrych cenach, nawet bym nie spojrzal na tanizny.
Niestety w tym graju jest tak, ze wszystko drozeje, a pensje nic nie rosna. Jeszcze by obciac chceili.
Np. w Austrii plyty BD-R sa 2x tansze niz tu! A DVD i CD maja nieco te same ceny
No niestety, też narzekam na ceny płyt BR. Ciekawe kiedy ceny tych nośników wyrównają się... Firmy z jakich korzystasz są bardzo dobre. Mówiąc o taniźnie, myślałem o jakiś Media-tech, czy no name...
Wczesniej nagrywalem na plytach BD-R ''Extreme''. I dosc fajnie chodzily u mnie na S470-tce.
Lecz na innych odtwarzaczach BD juz nie chciala chodzic.
Na PS3 zdarzala sie jedna na 6 plyt, ktora nie chciala sie odtwarzac. Poczatkowo myslalem, ze jest zle nagrana. Ale na PC i S470 dziala idealnie.
Po szczegolowym przygladnieciu sie konsoli, po wlozeniu nosnika BD do PS3, konsola rozpedza plyte zwyczjnie, jak kada i laser slychac jak przesuwa sie w jedna i druga strone ze 2x, po czym zatrzymuje plyr i komunikat o negatywnym odczycie nosnika.
Ale mimo to Extreme dosc ladnie sie nagrywaly i chodzily. No ale Platinum sa naszczescie tansze
A co do Esperanzy, to nagrywarka juz sie moruje na nich Wiec nawet jej nie zameczam tymi feakami
Dziwna sytuacja. Doceniam jakość S470, ale nie sądziłem o takiej różnicy z PS3. Z jaką prędkością nagrywasz płyty, z jakich korzystasz? Widzę, że masz spore doświadczenie z płytami Blu Disc. Powiedz, jakiej firmy płyty według Ciebie są najlepsze?
Predkosci nagrywania plyty Blu-ray nie da sie samodzielnie zmieniac.
Predkosc jest zapisana fabrycznie na plycie.
Naped ja wykrywa i program, ktory nagrywc bedzie ta plyte sam wykryje jej predkosc. (przy szybszych predkosciach podobno ma sie to zmienic)
Jesli plyta posiada atest 4x, to tak bedzie nagrywana. I nie mozemy w tej kwestii nic zrobic.
Gdy sie nagra, wtedy okaze sie, czy odtwarzacz bedzie ja widzial, czy nie.
Na 470-ce z reka na sercu moge powiedziec, ze z zadna plyta jakiegokolwiek rodziaju nie mialem jeszcze problemu.
No a PS3, czasem zdarzaly sie feaki Ale bardzo zadko. (tylko z BD)
Ja uzywam obecnie plyt BD-R Platinum, bo sa najtansze. A ta marka robi podobne bardzo dobre nosniki.
No a co do BD-R DL uzywalem jak na razie Sony i Panasonic.
A co do czytania, to nawet jajgorszy zlom je odtwarza bez poroblemu. Oczywiscie jesli ma dane z fabryki, czytanie nagrywanych plyt.
Sprawa najlepszych plyt, to zawsze zakladane jest tak, ze Markowe plyty sa najlepsze.
No i tanich, to kwiestia lezy w odtwarzaczu, czy je bedzie czytac, czy nie.
Kazda tania plyta ma niemal podbne zasady w produkcji
No i tez wazna role ma nagrywarka. Doradzic moge w tej sprawie, ze im tansza nagrywrka tym gorsza. Nie musi byc bardzo droga. Przecietna centa wystarczy, by miec dobry sprzet.
Źle sformułowałem pytanie, z jakich prędkości płyt korzystasz. Nie jestem specjalistą od płyt, ale słyszałem o problemach z odtwarzaniem płyt nagrywanych x2 i niektóre x4. W płytach wyższych prędkości, jest już znacznie lepiej.
Platinum jest w miarę dobrą firmą. Przy DVD dosyć często korzystałem z nich i raczej nie miałem problemów. Ciekawe kiedy ceny markowych płyt spadną... Z nagrywarkami powoli jest coraz lepiej, ale rewelacji nie ma.
Trafiłem gdzieś na informację, że Sony produkuje CD już tylko w tej samej fabryce co DVD i BR, a wcześniej była to oddzielna fabryka. Skoro CD umiera na naszych oczach to pewnie niedługo i BR będzie bardziej dostępy. Coraz mniej popularne są odtwarzacze DVD. Wystarczy popatrzeć po pułkach. A czym więcej BR na rynku tym lepiej dla nas bo i ceny powinny nam spaść:)
CD jako nośnik filmów na pewno przestał być atrakcyjny. Płyta DVD jest kilkukrotnie pojemniejsza.. Jednak jeśli chodzi o muzykę, póki co nic nie przebije jakości dźwięku z Super Audio CD. Te płyty będą jeszcze długo, długo...
Oczywiście pozostaną ludzie uwielbiający CD, tak jak i pasjonaci winyli i zwykłych kaset magnetofonowych. Dla części jest to właśnie wybór ze względu na jakość, a dla innych moda na wszystko co jest vintage. Już teraz można spotkać odtwarzacze kaset magnetofonowych w cenie niezłego BR. No ale dla przeciętnego użytkownika era CD wydaje się powoli dobiegać końca.