anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

KDL-EX710 i kilka pytań....

profile.country.pl_PL.title
Grizz-----
Początkujący

KDL-EX710 i kilka pytań....

Pierwszy post w związku z czym pozdrawiam wszystkich forumowiczów, ale do rzeczy.

Kilka dni temu wybraliśmy i kupiliśmy telewizor, który zastąpił nasz wysłużony 21'' Panasonic CRT.
Wybór padł na Sony KDL-EX710, który to pojawił się w domu po ok. 2 dniach od zamówienia.

TV działa ok - co prawda niewiele więcej można powiedzieć bo jeszcze przez 10 dni będzie to tv analogowa.

Jednakże po przeczytaniu kilku postów na tym forum jak marny jest to telewizor ( jakość obrazu/smużenie/itd) wg opinii części forumowiczów wpadłem w "lekką paranoję" pt. "Boże co ja kupiłem?!"
Obejrzeliśmy kilka filmów na DVD i BR - i obraz nie budził żadnych zatrzeżen - paranoja minęła.

Pytania:

1. Filmy odtwarzane przez łącze USB :
- z grubością czcionki, lub jej typem nic nie da sie zrobić?
- czy konwertujecie jakimś programem pliki, których TV nie czyta? - jeżeli tak to jakiego programu do tego używacie i jaki format docelowy pliku wybieracie ( kodek, rozszerzenie, itp.)?

2. Moja kablówka "osiedlowa" zaczęła nadawać testowo ok 20 kanałów w wersjii cyfrowej niestety podczas inicjalizacji TV po pierwszym uruchomieniu odbiornik tych kanałów nie znalazł - poniżej link z opisem jak te kanały odpalić wg operatora tv kablowej:

http://www.sstplegionowo.pl/telewizja-k ... -testujemy.

próbowałem ręcznego strojenia z menu "Ustawienia cyfrowe" ale znazłem tylko część. Podobno trzeba całą procedurę startowego strojenia TV powtórzyć od nowa z tym,że jak region mam ustawić zamiast Polski - Szwecję - co o tym sądzicie ? - informację tą mam z infolinii Sony Polska. Telewizory innych firm (Samsung, LG) znajdują te kanały bez problemu, a nawet jeden LCD Sony moich znajomych - model sprzed roku też je odbiera.

3. Aktualizacja oprogramowania telewizora - gdzie można sprawdzić co dokładnie jest poprawione w ostatniej wersji ? Czy ta wersja rozwiązuje problemy z punktów 1 i 2 tego postu ?
Z infolinii Sony usłyszałem tylko "ta wersja poprawia działanie wszystkicj funkcjii telewizora"

Z góry dzięki za pomoc

Grizz

17 ODPOW. 17
Grizz-----
Początkujący

Dziś postaram się sprawdzić tą Norwegię, i częstotliwości, ale to raczej późnym wieczorem.

Zimny - możesz mi wyjaśnić co zmienia wybranie daanego regionu przy inicjalizacji telewizora ?

Pytanie - ktoś może polecić jakiś odtwarzacz Blue Ray - taki do 600 zł ?

Może być Sony, ale niekoniecznie, żeby zminimalizować problemy z napisami i formatami wlasnoręcznie nagranych płyt DVD.

Póki co wielkie dzięki za pomoc !

Grizz

arik92
Użytkownik

@Grizz, pisałeś w jednym poście, że próbowałeś w ustawieniach cyfrowych programowania ręcznego. Czy gdy je wybrałeś to TV podczas wyszukiwania zatrzymał się przy którymś kanale i i wyszukał usługi. czy przeleciał do 69 i nic nie znalazł?

Zimny_
Użytkownik

Grizz napisał(a):

Zimny - możesz mi wyjaśnić co zmienia wybranie daanego regionu przy inicjalizacji telewizora ?

Bardziej poukładane technologicznie kraje, takie jak Niemcy, Szwecja, Norwegia, posiadają standaryzacje nadawania i odbioru sygnałów z wykorzystaniem tunerów DVB-C. Czyli wszyscy operatorzy używają określonych częstotliwości, systemów kodowania itd. W takich krajach producenci telewizorów (i tunerów DVB) mogą zoptymalizować wyszukiwania, dostosować pod dany kraj. W Polsce jest inaczej. Tutaj operatorzy telewizji kablowej testują różne rozwiązania, kupują technologie z różnych krajów. Skutkuje to brakiem standaryzacji i takimi niespodziankami z jakimi się spotkałeś. Sytuacja w której telewizor nie widzi kanałów cyfrowych jest niezależna od producentów telewizorów.
Wracając do wpływu wyboru kraju na widoczność kanałów. Te ustawienie definiują tunerowi parametry wyszukiwania. W efekcie telewizor może znaleźć określone kanały.

Grizz napisał(a):

Pytanie - ktoś może polecić jakiś odtwarzacz Blue Ray - taki do 600 zł ?

W tej cenie można zastanowić się nad odtwarzaczem BDP-S470. Odtwarzacz będzie służył głównie do filmów Divix?

Grizz-----
Początkujący

Przy programowaniu ręcznym i starcie od 762 Mhz i kanału 52 TV znajduje 8 usług na kanale 48 po przeszukaniu do końca listy kanałów i powrocie z 1 do 48.

Udało mi się w końcu znaleźć to informacje o częstotliwości dla kanału - okazuje się, że wszystkie programy są na tej samej - 742 Mhz.

Co ciekawsze zadzwoniłem do speca od kablówki i testują teraz emisje DVB-T MPEG 4 i lista tego co udało mi się znaleźć jest taka sama jak lista kanałów dla DVB-T i ja już całkiem zbaraniałem.....a kanały których dalej nie mogę znaleźć na pewno sę emitowane.

Może tuner DVB-C mi nie działa?

Norwegii jeszcze nie sprawdzałem.....żona na hasło strojenie TV zionęła ogniem.

@Zimny i odtwarzacza DVD - normalne płyty DVD i takie "domowego wypalenia" z filmami DVX i napisami. Podejrzewam, że wiecej bedzie tych Divx.

arik92
Użytkownik

Trochę nie zrozumiałem co napisałeś. Czy te 8 usług które znalazłeś na K.48 to: Polsat, TVN, TV4, TV Puls, TVN 7, Puls 2, TV7 i TV8? Jeśli te kanały znalazłeś na K.48 to częstotliwość dla nich powinna wynosić 690MHz.

Twoja kablówka podaje na stronie, że nadają w DVB-C.
Ja bym zrobił tak. HOME>Ustawienia>Ustawienia Cyfrowe>Autoprogramowanie cyfrowe:
Rodzaj transmisji: Kablowa.
Pojawią się opcje. Rodzaj przeszukiwania: pełne lub szybkie. Wybierz pełne i daj rozpocznij.
Jak to nie pomoże to zmień kraj na Norwegię i powtórz to co wyżej.

Grizz-----
Początkujący

Powalczę z tym jutro dziś już troche za późno.

@ Arik92--Ale wszystkie kanały jakie mam cyfrowe są na 742.002Mhz gdy sprawdzam tak jak mi pokazałeś i są to te, które wymieniłes plus TVP Kultura, TVP Historia.

Co ciekawsze znajduje je automatycznie tylko jak wybieram na początku TV naziemną i pełne przeszukiwanie ( region Szwecja ). Jak wybieram tv kablową ( region Szwecja ) i automatyczne przeszukiwanie nie znajduje mi ŻADNYCH programów cyfrowych - dopiero jak szukam ręcznie znajduje mi te wymienione przez Ciebie.

Na jutro postaram się zmajstrować tabelkę co i na jakich ustawieniach telewizor mi znajduje.

arik92
Użytkownik

Wygląda na to, że kablówka sama składa multipleks w DVB-T i puszcza go w kabel.
Skoro wszystkie są na 742,002 to sprawdź jutro przy włączonym którymś kanale z tej częstotliwości wchodząc w "cyfrowe programowanie" ręczne jaki pokazuje kanał na początku - dla częstotliwości 742,002 MHz powinien być to 54 albo 55.
Tabelka może się przydać.

Czy dla tej częstotliwości 742,002 MHz TV pokazuje Ci parametry sygnału, czyli moc, jakość, AGC itd.?

Grizz-----
Początkujący

Ponownie uruchomiłem inicjalizacje TV z ustawieniem regionu na Norwegię i pomoglo !

Wielkie dzięki wszystkim za dobre chęci i okazaną pomoc.

Grizz