anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

kdl-nx500

kostinio
Początkujący

kdl-nx500

Witam :c37 Jestem nowy na forum i jeszcze nie mogę się odnaleźć. Szukalem tematu zwiazanego z modelem nx500. Jestem zainteresowany w niedalekiej przyszlosci kupnem tego telewizora ale chciałbym usłyszeć jeszcze jakieś opinie ( :rolling_eyes: jestem raczej laikiem jesli chodzi o telewizory dlatego ciężko mi sprecyzować o co mi chodzi w opiniach dokładnie - raczej o jakość obrazu , czy są jakieś problemy z podłączaniem sprzętu typu dvd , komputer , itp)

Chyba że polecacie coś innego 40 cali w podobnej cenie to też z checia przeczytam.

Jeżeli jest już temat na forum odnośnie tego modelu to poproszę o link.

28 ODPOW. 28
profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Nierównomierne podświetlenie. Jest cechą technologii LCD. W telewizorach tej klasy zdarza się bardzo rzadko - o ile wogóle się trafi. Osobiście przez moje ręce przewinęło się sporo LCD i nigdy tego nie widziałem. Może jestem przewrażliwiony na tym punkcie, ale lubię dopiąć wszystko na ostatni guzik :c3 Nie wiem jak będziesz kupował telewizor (czy przez internet, czy w sklepie). W sklepie masz prawo do sprawdzenia sprzętu. Czyli przed zakupem poproś o podłączenie telewizora. Jak sprzedawca podłączy, włącz na pusty kanał, albo wybór portu i zobacz czy wszystko jest ok. Jeśli będzie clauding, to zauważysz i będziesz wiedział o co chodzi. W sklepie Internetowym kupując jako osoba prywatna możesz sprawdzić LCD w domu i jak coś to odesłać w ciągu 10 dni. Nie jestem prawnikiem, żeby się upewnić co do zasad odsyłania zalecam sprawdzenie szczegółów w prawach konsumenta. Podkreślam, że sam nigdy nie trafiłem na takie coś i nie miałem potrzeby korzystania z tego typu usług.

kostinio
Początkujący

Mysle ze bede kupował dla pewnośći w sklepie to sprawdze. Dzięki.

Zimny_
Użytkownik

Pozdrawiam i napisz jak wrażenia po zakupie!

oldguest
Początkujący

Warto znaleźć sklep w którym można się umówić na sprawdzenie sprzętu w domu (2-3 dni) i ewentualną wymianę. Coudingu nie zauważy się w sklepie. Trzeba się przyjrzeć i to najlepiej wieczorem.

A co do wystarczalności czerni EX500/700 sam mam 37EX500 i dla mnie ten telewizor oferuje bardzo dobrą jakość.

Ravi-----
Początkujący

kostinio napisał(a):

a czy jest to tak strasznie zauważalne dla takiego zwykłego "oglądacza" tv ?

W testach wychodzi, że jednak tak, tym bardziej, że w przypadku telewizorów edge LED czerń była jedna często słabsza niż w przypadku modeli o tradycyjnym podświetleniu, DBP (deep black panel) udowodnił, że jednak da się ten aspekt poprawić.

CS Bielsko- nie wiem czy to tylko moje obserwacje potwierdzają, ale jak dla mnie ex500 pod względem czerni wypada lepiej niż w5500.

oldguest
Początkujący

Ravi napisał(a):

ale jak dla mnie ex500 pod względem czerni wypada lepiej niż w5500.

Możliwe w każdym razie W5500 się dużo wcześniej skończył jak przybył EX500 a tak na oko jak nie stoją koło sobie nie podejmuje się ocenić.

Ravi-----
Początkujący

Kolega ma ex500 ja mam w5500, niestety nie mam możliwości przetestowania obu obok siebie, ale subiektywnie ciemne sceny jak dla lepiej wypadają na nowszym modelu (oba to wersje 40 calowe). Z tego co pamiętam podobny wniosek był w teście na hdtvpolska, także chyba coś w tym jest.

oldguest
Początkujący

Może to też być efektem dużo bardziej dopracowanego (trafnego) działania kontroli podświetlania matrycy która w ostatnich modelach jest dopracowana niemal do perfekcji.

Zimny_
Użytkownik

Panowie czerń czernią a wątek teoretycznie dotyczy NX500 i w praktyce wyboru pomiędzy seriami NX, a nie porównania czerni EX i W :D Dobry wątek na inny dział.