anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Kiedy Bravia z tunerem DVB-S będzie dostępna w Polsce?

RoyalOak-----
Początkujący

Kiedy Bravia z tunerem DVB-S będzie dostępna w Polsce?

Cześć! Chcem kupić wkrótce telewizor Sony z runerem DVB-S (telewizja satelitarna). Z tego co zauważyłem, to tego rodzaju tele są dostępne w Niemczech już od jakiegoś czasu i nazywają sie W5800. W Polsce natomiast dalej ich brak, a jak wiadomo tuner DVB-S jest w tv bardzo potrzebny, bo satelitę (np. Cyfra+, Cyfrowy Polsat) możemy wtedy obsługiwać poprzez pilot od telewizora, a nie dekodera. Tak więc odpada złomowanie kolejnej skrzynki.
Z tego co zauważyłem przegladajac nowe modele na sony.pl nie zanosi sie na wprowadzenie wbudowanego tunera sat w telewizory BRAVIA z serii na Polske (przegladajac analogiczne strony DE, opisane TV mają taką opcję). Czy mogę się dowiedzieć dlaczego? Czy zamontowanie głupiego tunera wiaze sie z tak duzymi problemami? Dlaczego np. Brytyjczycy i NIemcy mogą oglądać kanały SAT o na wyciągnięcie ręki pilota TV, a Polacy nie? Chyba będę musiał kupić TV za naszą zachodnią granicą albo poczekać na konkurencję, bo wspomniany wyzej tuner jest juz teraz jednym z glownych kryteriow przy wyborze telewizora.

41 ODPOW. 41
OsiRis-----
Początkujący

Nic dodatkowo nie płacisz - chyba że 35Watt na godzinę użytkowania sprzętu.
jedyna opłata jaką uiścisz to 38-48 zł za N +już nie pamiętam ile tego tam jest ale pow 5 HD na pewno. (z dnia na dzień te liczby się zmieniają na +)

pozdrawiam :c37

RoyalOak-----
Początkujący

Np w NIemczech czy w UK kanały SD są na takim lub wyższym poziomie jak u nas HD. Przykladowo: u nas bitrate - 8 MB, w powyższych krajach - 20MB.

oldguest
Początkujący

RoyalOak napisał(a):

Przykladowo: u nas bitrate - 8 MB, w powyższych krajach - 20MB.

Nie wiem skąd wzięte wartości ale po pierwsze może chodziło o 8Mbps ale jeśli by tak było to jakość przewyższała by standardową jakość DVD. Kanały SD na HB rzadko kiedy przekraczają 4Mbps. Standardowo około 2-4Mbps i to nie zależnie do tego część kanałów jest nadawana w obniżonej rozdzielczości (niżej niż standard PAL). Z tego co wiem za granicą wcale nie jest lepiej (miejsca brakuje wszystkim). Szczególnie włoskie kanały były w bardzo kiepskiej jakości. Nie mogę teraz znaleźć aktualnej listy która prezentuje jakość kanałów ale tak to się kształtowało jakiś czas temu.

Kanały HD w MPEG4 przez polskie platformy były nadawane w jakości 11-16Mbps (ale jak jest teraz nie wiem).

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Jakość jest na podobnym poziomie, ale zobacz wartości tych rynków, i oferty jakie mają. Polska jest średniakiem. W tamtym roku któryś z portali o telewizji satelitarnej zrobił test bitrate wszystkich platform. Najwyżej miał Canal+ Sport HD, w czasie ligi angielskiej bitrate był na poziomie 14-15. Średnia to ok 8-10. 20 jest nie możliwe. 8 ma DVD, 24 ma BR. Żeby mieć 20, musieliby ze dwa kanały HD całkowicie wyłączyć :D

sulik-----
Początkujący

Moim zdaniem te telewizory nie będą dostępne w Polsce ponieważ mało jest polskojęzycznych kanałów FTA. Zobaczcie ile na Astrze i HB maja ich Niemcy (nawet takie które są u nas kodowane np. MTV lub Eurosport). Są one także w dużo lepszej jakości niż nasze kanały.
Co do kanałów kodowanych to tylko chyba Cyfrę+ można by było oglądać na takim telewizorze oczywiście po zakupie modułu dostępu warunkowego który by poprawnie działał (były już informacje na tym forum, iż nie wszystkie tego rodzaju urządzenia poprawnie funkcjonują z telewizorami Sony).
Moim zdaniem to są podstawowe powody dla których te telewizory nie wejdą na nasz rynek ale oczywiście są to tylko moje domysły :)

Ravi-----
Początkujący

To, że serie 5800 się nie pojawią to na dzień dzisiejszy jest już praktycznie pewne, tym bardziej, że za pasem mamy już premiery modeli na rok 2010 (jest odpowiedni dział na forum). Zresztą dodatkowy pilot nie jest takim wielkim bóle, w zamian dostajemy jednak większą funkcjonalność w przypadku dekodera.

Zimny_
Użytkownik

To jest pewne bo się do tej pory nie weszły, a lada dzień premiera nowych modeli. Z nowych modeli dostępnych na stronie Sony żaden nie ma tego tunera. Zresztą jak przeglądałem zagraniczne strony też nie widziałem. Być może wejdą z opóźnieniem (jeśli wogóle wejdą). Osobiście nie jest mi to potrzebne, więc ja nie narzekam :c22

RoyalOak-----
Początkujący

Dodam jeszcze, że Polacy zapłacą tyle samo za wybrakowany produkt, co Niemcy czy Brytyjczycy za "pełnowartościowy". Dodam, że zarówno karta C+ jak i CP z modułami CI działałyby w tym telewizorze bez zarzutu.
Jest to więc próba zaoszczędzenia na pozornie niewymagającym rynku. A później :shock: , że co drugi TV nie pochodzi z polskiej dystrybucji i nie nabija wskaźnika.

oldguest
Początkujący

RoyalOak napisał(a):

Dodam jeszcze, że Polacy zapłacą tyle samo za wybrakowany produkt, co Niemcy czy Brytyjczycy za "pełnowartościowy".

Można by wyjaśnić bardziej to zdanie łącznie z przykładami i cenami?

RoyalOak napisał(a):

Dodam, że zarówno karta C+ jak i CP z modułami CI działałyby w tym telewizorze bez zarzutu.

Ale z N-ką na pewno nie. Do tego C+ i CP mogą działać bez zarzutu teraz a za 2 miesiące mogą wprwoadzić nowe kodowanie (które było zmieniane kilka razy) i oni sobie Bravią zawracać głowy nie będą, aktualizacje softu wypuszczą tylko do swoich dekoderów.

RoyalOak napisał(a):

Jest to więc próba zaoszczędzenia na pozornie niewymagającym rynku. A później :shock: , że co drugi TV nie pochodzi z polskiej dystrybucji i nie nabija wskaźnika.

Prosił bym o jakieś podstawy w statystykach na poparcie tej tezy. Oraz wyjaśnić mi jak można zaoszczędzić? Z punktu widzenia importera czy sprzedawcy lepiej mieć większy wybór i sprzedawać droższe produkty. To chyba właśnie klienci sobie oszczędzą ewentualnych problemów z obsługą kart czy operatorów.

smok23
Początkujący

Ale z N-ką na pewno nie. Do tego C+ i CP mogą działać bez zarzutu teraz a za 2 miesiące mogą wprwoadzić nowe kodowanie (które było zmieniane kilka razy) i oni sobie Bravią zawracać głowy nie będą, aktualizacje softu wypuszczą tylko do swoich dekoderów.

1. Nie mylmy oprogramowania CAM-a i oprogramowania TV obsługującego CAM.
Za dekodowanie odpowiada tylko i wyłącznie moduł CAM wstawiany do TV.
Ewentualna zmiana kodowania wymusić może zmianę softu w CAM-ie, a nie w TV.
2. Akurat Sony poważnie traktuje obsługę modułów CAM. Bodajże w przedostatnim sofcie zmiany dotyczyły głównie współpracy z CAM-em ( wprowadzono uzupełnienie o nowy statndard modułów umożliwiających korzystanie z komunikacji zwrotnej dla VoD )
3. Tak jak Polsat dopiero po paru latach funkcjonowania udostępnił moduły CAM dla Nagry, tak samo być może N-ka zdecyduje się na udostępnienie CAM-ów dla swojej platformy.
Technicznie jest to bezproblemowe ( dla N-ki (conax) tak samo jak dla Polsatu (nagra) stosowane jest parowanie kart z CAM-em. )
Kończąc sprawy techniczne - jeśli są dwie dostępne platformy udostępniające CAM-y ( mające zresztą zdecydowanie większy udział w rynku od N-ki ) to zapewne jest pewna grupa klientów zainteresowana pozbyciem się dodatkowej skrzynki i dodatkowego pilota.
Czemy Sony ich ignoruje ?
Mając modele wyposażone w tuner satelitarny może przecież "bezinwestycyjnie" powiększyć swój rynek zbytu.
Na "pocieszenie" :c15 trzeba stwierdzić, że nie tylko Sony traktuje Polskę jak trzeci świat.