anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Kiedy Bravia z tunerem DVB-S będzie dostępna w Polsce?

RoyalOak-----
Początkujący

Kiedy Bravia z tunerem DVB-S będzie dostępna w Polsce?

Cześć! Chcem kupić wkrótce telewizor Sony z runerem DVB-S (telewizja satelitarna). Z tego co zauważyłem, to tego rodzaju tele są dostępne w Niemczech już od jakiegoś czasu i nazywają sie W5800. W Polsce natomiast dalej ich brak, a jak wiadomo tuner DVB-S jest w tv bardzo potrzebny, bo satelitę (np. Cyfra+, Cyfrowy Polsat) możemy wtedy obsługiwać poprzez pilot od telewizora, a nie dekodera. Tak więc odpada złomowanie kolejnej skrzynki.
Z tego co zauważyłem przegladajac nowe modele na sony.pl nie zanosi sie na wprowadzenie wbudowanego tunera sat w telewizory BRAVIA z serii na Polske (przegladajac analogiczne strony DE, opisane TV mają taką opcję). Czy mogę się dowiedzieć dlaczego? Czy zamontowanie głupiego tunera wiaze sie z tak duzymi problemami? Dlaczego np. Brytyjczycy i NIemcy mogą oglądać kanały SAT o na wyciągnięcie ręki pilota TV, a Polacy nie? Chyba będę musiał kupić TV za naszą zachodnią granicą albo poczekać na konkurencję, bo wspomniany wyzej tuner jest juz teraz jednym z glownych kryteriow przy wyborze telewizora.

41 ODPOW. 41
oldguest
Początkujący

smok23 napisał(a):

1. Nie mylmy oprogramowania CAM-a i oprogramowania TV obsługującego CAM.
Za dekodowanie odpowiada tylko i wyłącznie moduł CAM wstawiany do TV.
Ewentualna zmiana kodowania wymusić może zmianę softu w CAM-ie, a nie w TV.

Nie mylę tylko znam jedną firmę która miała dekoder HD i moduły CI-CAM co tydzień była aktualizacja softu żeby to w końcu działało tak jak trzeba musiał bym sprawdzić czy doszli już to stabilnej współpracy w Polskimi operatorami.

smok23 napisał(a):

3. Tak jak Polsat dopiero po paru latach funkcjonowania udostępnił moduły CAM dla Nagry, tak samo być może N-ka zdecyduje się na udostępnienie CAM-ów dla swojej platformy.
Technicznie jest to bezproblemowe ( dla N-ki (conax) tak samo jak dla Polsatu (nagra) stosowane jest parowanie kart z CAM-em. )

Technicznie jest to problematyczne EPG może nie działać tak jak trzeba, prawa mogą czasem nie przejść (dekoder zawsze jest w czuwaniu), VOD nie działa....

smok23 napisał(a):

Kończąc sprawy techniczne - jeśli są dwie dostępne platformy udostępniające CAM-y ( mające zresztą zdecydowanie większy udział w rynku od N-ki )

Jakieś dane na temat tego że N-ka ma dużo mniejszy udział (włączając w to TNK)?

smok23
Początkujący

Technicznie jest to problematyczne EPG może nie działać tak jak trzeba, prawa mogą czasem nie przejść (dekoder zawsze jest w czuwaniu), VOD nie działa....

To, iż w EPG nie będzie prawidłowo wyświetlanych poskich znaków ( problem z zaszytymi w TV tablicami znaków ) nie stanowi dla większości normalnych użytkowników problemu.
A skoro problem z uprawnieniami nie jest problemem w Niemczech, czemu ma byc problemem w Polsce ?

Ale prawdę mówiąc jednego nie mogę pojąć . Dlaczego oficjalny reprezentant firmy Sony ( a za takiego Pana traktuję ) obrzydza potencjalnym klientom produkty firmy SONY wynajdując problemy w modelach oferowanych "za żelazną kurtyną", a nie na polskim rynku.

pozdrawiam
Jacek

P.S. TNK jest produktem dla odrębnej grupy docelowej, więc nie traktujmy abonentów TNK jako użytkowniików platform cyfrowych.

oldguest
Początkujący

smok23 napisał(a):

Ale prawdę mówiąc jednego nie mogę pojąć . Dlaczego oficjalny reprezentant firmy Sony ( a za takiego Pana traktuję ) obrzydza potencjalnym klientom produkty firmy SONY wynajdując problemy w modelach oferowanych "za żelazną kurtyną", a nie na polskim rynku.

Nie miałem zamiaru "obrzydzać" a jedynie pokazać że to może nie być takie proste jak się z początku wydaje. A powody nie wprowadzenia tego typu odbiorników do Polski mogą być mniej oczywiste dla zwykłego użytkownika który po prostu chciał by to mieć.

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

RoyalOak napisał(a):

Dodam jeszcze, że Polacy zapłacą tyle samo za wybrakowany produkt, co Niemcy czy Brytyjczycy za "pełnowartościowy"

Dlaczego uważasz modele bez DVB-S za wybrakowane ( bo chyba o to chodzi?). Zauważ, że w tych krajach jest osobna seria modeli, która nazywa się 5800. Jest to dodatkowy produkt, a nie podstawowy. Podstawowe produkty identycznie jak w Polsce nie posiadają DVB-S i nie różnią się technologicznie (poza przystosowaniem do warunków kraju czytaj np język). Osobiście jak już wspominałem brak DVB-S mi nie przeszkadza. I jestem o tym przekonany, że gdyby była możliwość techniczna, to te modele były w naszym kraju.

smok23
Początkujący

Witam ponownie,

Po co dorabiać całą filozofię do sprawy. Prawda jest taka, iż w Polsce wyczyszca się pozostałości magazynowe poprzednich serii.
Do dzisiaj pojawiają się w sklepach modele Sony z MPEG-2 ( jak wiadomo w Polsce bezużyteczne ) i jakoś nikt nie biadoli nad tym problemem - a jest to naprawdę NIEUCZCIWE działanie (ale klient i tak się nie zna więc kupi).
Modele 5800 pojawią się zapewne za parę miesięcy ( jak nie szybciej ) i nikt nie będzie wymyślać wtedy problemów technicznych.
W takim "wielkim" kraju jak Słowacja modele 5800 są dostępne w oficjalnej dystrybucji.

pozdrawiam
Jacek

oldguest
Początkujący

smok23 napisał(a):

Po co dorabiać całą filozofię do sprawy. Prawda jest taka, iż w Polsce wyczyszca się pozostałości magazynowe poprzednich serii.

Można by dużo pisać ale chyba jestem za stronniczo postrzegany.

smok23 napisał(a):

Do dzisiaj pojawiają się w sklepach modele Sony z MPEG-2 ( jak wiadomo w Polsce bezużyteczne ) i jakoś nikt nie biadoli nad tym problemem - a jest to naprawdę NIEUCZCIWE działanie (ale klient i tak się nie zna więc kupi).

A może ktoś ma kablówkę albo nie używa anteny naziemnej? W brew pozorom takich osób jest sporo. Po za tym to jeszcze jest coś takiego jak kontakt klienta ze sprzedawcą...

smok23 napisał(a):

Modele 5800 pojawią się zapewne za parę miesięcy ( jak nie szybciej ) i nikt nie będzie wymyślać wtedy problemów technicznych.

Niestety na 100% tak nie będzie. Telewizorów serii 5XXX nie ma już na magazynie Europejskim....

smok23
Początkujący

smok23 napisał(a):

A może ktoś ma kablówkę albo nie używa anteny naziemnej? W brew pozorom takich osób jest sporo. Po za tym to jeszcze jest coś takiego jak kontakt klienta ze sprzedawcą...

Problem dotyczy głównie tych, którzy używają anteny naziemnej. Jak wiadomo jedynym oficjalnym standarden jest DVB-T / MPEG-4. Odbiornik z MPEG-2 nie odbierze żadnego programu z multipleksów naziemnych. Większość ludzi kupuje nowy sprzęt z założeniem, iż posłuży im parę dobrych lat. W tym względzie szczególnie Sony ma dobrą opinię - do dzisiaj można jeszcze spotkać działające odbiorniki 18 calowe z "epoki Gierka"
To czy w tej chwili korzysta czy nie korzysta z kablówki nie ma znaczenia. Chce mieć sprzęt który spełnia wspólczesne wymogi, a nie nowy zabytek. W kablówce odbierze jedynie część kanałów - tu też następuje migracja w kierunku oszczędności pasma. ( oczywiście jeśli chce korzystać z tunera w TV, a operator udostępnia karty z CAM-em )
Co do sprzedawców - niestety są zazwyczaj niedoinformowani lub nierzetelni ( nie mówię o pracownikach Sony Center, którzy czasami są jedynie niedoinformowani w zakresie planowanej dostępności sprzętu na naszym rynku ( doświadczenie osobiste z modelem 32W5500 ) - ale to nie ich wina ).
Wszystkie duże sieci wypychają to co zalega im na magazynach, lub na czy mają największe przebicie. Z doświadczenia wiem ( z ciekawości przeszedłem się po paru sklepach ) iż DVB-T czy DVB-C to dla nich pojęcia tożsame, a MPEG-2 czy MPEG-4 są również często nierozróżnialne - króluje pojęcie cyfrowy i koniec.

Niestety na 100% tak nie będzie. Telewizorów serii 5XXX nie ma już na magazynie Europejskim....

To, iż już ich nie ma na magazynie świadczy o zapotrzebowaniu na ten typ TV ( zbyt się znalazł ).
Ale to , iż są w ofercie Sony Słowacja, a nie Sony Polska świadczy o podejściu do naszego rynku.

pozdrawiam
Jacek

oldguest
Początkujący

smok23 napisał(a):

Chce mieć sprzęt który spełnia wspólczesne wymogi, a nie nowy zabytek.

Jeszcze są transkodery MPEG4 w kartach CI które współpracują nieoficjalnie już od dość archaicznych LCD jak np. KDL32V2000 (model z przed 3-4 lat)..... To chyba właśnie można nazwać "spełnia współczesne wymogi" że telewizor już 4 lata temu był gotowy ba rozbudowę?

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Nie rozumiem dlaczego każda osoba która oczekuje czegoś od telewizora uważa, że tego chcą wszyscy i każdemu jest to potrzebne. Jeśli nie ma danej funkcji - to jest jawne oszukiwanie klienta. Całkowicie nie zgadzam sie z taką opinią. W tym wątku skupiamy się na DVB-S i teraz na MPEG-2 i MPEG-4. Ok.
Już napisałem co sądzę o DVB-S, więc nie będę ponownie pisał tego samego. Fakt faktem, nie ma modeli 5800 w Polsce, oficjalnie i nieoficjalnie nie wiadomo dlaczego - wszystko to są przypuszczenia. Podkreślam zdrowe i logiczne podejście, że wątpię żeby jakakolwiek firma rezygnowała z dodatkowych dochodów - jakim niewątpliwie jest zainteresowanie telewizorami z DVB-S. Pomijając w rozważaniach klienta, a patrząc na sam zysk ze sprzedaży - to po prostu by się opłacało. Sony, co łatwo można zobaczyć analizując nie tylko telewizory, ale i inne produkty dba o Polskę, wprowadza takie same produkty na nasz rynek, jak i na inne rynki. A jak przyjrzysz się np. aparatom Alpha, zobaczysz, że Sony robi więcej dla nas. Także tu wykluczyłbym możliwość jaką sugerujesz. Polska też nie jest trzecim światem, nie trafiają do nas resztki produktów, przyjrzyj się produktom sprzedawanym za granicą. Są takie same jak i u nas. Rynek jest chłonny, podobnie jak w tamtym roku są wycofywane serie i wprowadzane nowe modele i stare ciągle się sprzedają. Są to produkty z ubiegłego roku, mają parametry techniczne odpowiednie na tamten okres. Teraz się sporo zmieniło, dlatego wchodzą nowe produkty. I to jest wina firmy która produkuje elektronikę? Koncerny samochodowe również oszukują kierowców, sprzedając modele z ubiegłego rocznika?

smok23 napisał(a):

Większość ludzi kupuje nowy sprzęt z założeniem, iż posłuży im parę dobrych lat.

smok23 napisał(a):

Chce mieć sprzęt który spełnia wspólczesne wymogi, a nie nowy zabytek.

Zdanie te odnoszą się do MPEG2. Nie cytowałem wszystkiego, szkoda miejsca. Po pierwsze, spójrz na cenę telewizorów nie posiadających MPEG-4, czyli te z samym MPEG-2. Są tańsze, prawda? Po drugie, to że telewizor nie posiada MPEG-2 nie znaczy że nie posłuży przez "parę dobrych lat". Możliwości dekodowania sygnału z naziemnej cyfrowej jest całe mnóstwo. Od modułu CAM (do którego osobicie nie mam przekonania), po zewnętrzny dekoder. Prosty dekoder nie kosztuje dużo, nie zajmuje dużo miejsca, nie pobiera dużo prądu. Podłączasz do niego antenę, podłączasz z telewizorem i masz cyfrową naziemną. Są też bogatsze wersje dekoderów, mające tuner telewizji satelitarnej, twardy dysk itd. Przy taki rozwiązaniu można korzystać z nagrywania programów, przewijania, zatrzymywania. Bardzo, bardzo fajne opcje. Dodatkowo niektórzy dostawcy telewizji, jak cyfra+ ma w swoich dekoderach tuner MPEG4. Podłączasz pod niego naziemną i masz odbiór kanałów naziemnych. Sprawdzałem, działa rewelacyjnie. Zresztą mam teraz tak podłączone - bo jest możliwość nagrywania, zatrzymywania itd :D

smok23 napisał(a):

To, iż już ich nie ma na magazynie świadczy o zapotrzebowaniu na ten typ TV ( zbyt się znalazł ).
Ale to , iż są w ofercie Sony Słowacja, a nie Sony Polska świadczy o podejściu do naszego rynku.

Chodzi raczej o wszystkie modele, czyli 5500, 5740, 5710 i 5800. Dodam tylko, że Słowacji trochę szybciej idzie rozwój technologiczny telewizji. Fajnie można porównać wdrażanie MPEG4 do Słowacji i Polski. W 2009 w grudniu zaczęli wprowadzać, a już są w dosyć zaawansowanym etapie. W południowej Polsce można też odbierać ich transmisje. Na pewno uczyli się na błędach innych, m.in. Polski, ale to ich plus.

smok23
Początkujący

Zimny napisał(a):

Nie rozumiem dlaczego każda osoba która oczekuje czegoś od telewizora uważa, że tego chcą wszyscy i każdemu jest to potrzebne. Jeśli nie ma danej funkcji - to jest jawne oszukiwanie klienta. Całkowicie nie zgadzam sie z taką opinią

Czytanie ze zrozumieniem to podstawa sukcesu.

Po pierwsze nie dyskutujemy dlaczegu Sony nie produkuje jakiegoś modelu wyposażonego w funkcjonalności wedle naszego "widzi mi się", ale dlaczego określony model nie jest dostępny w Polsce.

Po drugie - czy sprzedawanie w Polsce odbiornika posiadającego jedynie dekoder MPEG-2 jako odbiornik z tunerem cyfrowym nie jest oszukiwaniem klienta ?
Wszakże wszyscy wiedzą , iż nie odbierze on żadnego naziemnego programu cyfrowego.
Czy wieć funkcjonalność odbiornika cyfrowego z punktu widzenia użytkownika w Polsce jest funkcjonalnością dla niego osiągalna ?
Chyba NIE - jest więc oszukiwany. Nie wszyscy wiedzą co to jest MPEG-2, MPEG-4, DVB-t itp., ale hasło cyfrowy robi wrażenie.

Zimny napisał(a):

Koncerny samochodowe również oszukują kierowców, sprzedając modele z ubiegłego rocznika?

W tym konteście powyższe zdanie brzmi jak wypowiedź posłanki Kępy ( lub Kempy jak piszą inni )
Jeśli sprzedawane modele nie spełniałyby aktualnych wymogów odnośnie pojazdów to było by to oszukiwanie. Ale SPEŁNIAJĄ je nadal.
( odbiorniki z dekoderem MPEG-2 - NIE SPEŁNIAJĄ )

Zimny napisał(a):

Możliwości dekodowania sygnału z naziemnej cyfrowej jest całe mnóstwo. Od modułu CAM (do którego osobicie nie mam przekonania), po zewnętrzny dekoder. Prosty dekoder nie kosztuje dużo, nie zajmuje dużo miejsca ...

Cóż, udowodniliśmy że nawet Rubin 707p ( kto go pamięta ) może być współczesnym odbiornikiem cyfrowym
( Posłanka Kępa jest już dumna )
Jeśłi kupuję odbiornik z tunerem cyfrowym to wymagam, aby zakupiony odbiornik odbierał sygnał cyfrowy, a nie robiła tego "ciotka sąsiada".

Zimny napisał(a):

Dodam tylko, że Słowacji trochę szybciej idzie rozwój technologiczny telewizji. Fajnie można porównać wdrażanie MPEG4 do Słowacji ....

Przecież Słowacja oficjalnie wprowadziła DVB-T z MPEG-2 .
Dopiero teraz wprowadzają równolegle z przekazem w MPEG-2 kanały HD w MPEG-4.
W Polsce oficjalnym kodowaniem ( o czym wiadomo od dwóch lat ) jest tylko i wyłącznie MPEG-4.