Podziel się wrażeniami!
Jakie podłączenie jest najbardziej funkcjonalne: Zestaw który podłączam to:
TV Sony 40W5720 - Amplituner Sony STR-DH500 - DVD Sony DVP-NS718H - N-box rekorder.
Na początku chciałem zaznaczyć, że przejrzałem wiele postów w tym temacie i nigdzie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.
1. Podłączenie DVD oraz N-box'a po HDMI do amplitunera a wyjście amplitunera po HDMI do TV. (dodatkowo sygnał audio musi być podany do amplitunera po kablu optycznym z N-boxa i coaxialnym z DVD - wyczytałem na forum że ten model amplitunera nie przetwarza dźwięku z HDMI, robi tylko mostek IN z OUT gniazd HDMI).
a jaka różnica:
2. podłączając bezpośrednio do TV N-boxa (kabel HDMI) i DVD (kabel HDMI), wtedy amplituner z TV tylko czinczami stereo. (chociaż można by chyba wykorzystać wyjście optyczne z TV podłączając je do wolnego gniazda wejściowego w amplitunerze, w moim przypadku BD)
Oczywiście sygnał audio z dvd i n-boxa do amplitunera tak jak wyżej (opt i coax)
instrukcja do amplitunera podaje jedną wersje a strona sony drugą.
Są i wady i zalety obydwu rozwiązań. W pierwszym przypadku można sterować sygnałem wyjściowym na TV przez wciśniecie odpowiedniego wejścia na amplitunerze np. DVD czy SAT, wada taka że potrzeba 3 kabli HDMI.
W drugim przypadku jest możliwość wykorzystania w TV funkcji PIP/PAP (o ile takową posiada TV) możemy na jednym ekranie oglądać sygnał np. z N-boxa i DVD. Potrzebne TYLKO 2 kable HDMI
Post ten traktuje z jednej strony jako prośbę o poradę od fachowców na profesjonalne i najbardziej funkcjonalne podłączenie sprzętu a z drugiej strony jako poradę z mojej strony dla początkujących, którzy nie mogą sobie poradzić ze spięciem kilku urządzeń.
Moller napisał(a):
Np. moja bravia nie jest z tym kompatybilna
Wszystkie telewizory z logiem "HD ready", "Full HD 1080" muszą obsługiwać standard HDCP - taki wymóg.
Moller napisał(a):
Np. moja bravia nie jest z tym kompatybilna i przy wyłączonym TV na n-boxie pojawia się problem HDCP. Zapewne w tym momencie także i sygnał audio zostaje odcięty od wszystkich wyjść.
czytałem czytałem.. setki postów z tym związanych... - masz racje źle się wyraziłem mówiąc o niekompatybilności bravii
Co do firmware n-boxa jest ono automatycznie aktualizowane.
Zmiana sygnału audio na stereo mija się z celem, tak samo jak puszczanie sygnału kablem RGB.
Zostaje wymiana dekodera.. ale z tym za dużo zachodu. Bynajmniej dla mnie nie jest to problem na tyle uciążliwy żeby aż tak się tym przejmować.
Też mi się pokazuje na początku "błąd HDCP", ale nie ma znaczenia w oglądaniu czy korzystaniu z dekodera. Też nie wymieniałem dekodera, nie ma to dla mnie sensu. Działać działa, nie jest to w żaden sposób uciążliwe.