anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

najbardziej funkcjonalne podłaczenie

profile.country.PL.title
Moller
Poszukiwacz

najbardziej funkcjonalne podłaczenie

Jakie podłączenie jest najbardziej funkcjonalne: Zestaw który podłączam to:
TV Sony 40W5720 - Amplituner Sony STR-DH500 - DVD Sony DVP-NS718H - N-box rekorder.
Na początku chciałem zaznaczyć, że przejrzałem wiele postów w tym temacie i nigdzie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.

1. Podłączenie DVD oraz N-box'a po HDMI do amplitunera a wyjście amplitunera po HDMI do TV. (dodatkowo sygnał audio musi być podany do amplitunera po kablu optycznym z N-boxa i coaxialnym z DVD - wyczytałem na forum że ten model amplitunera nie przetwarza dźwięku z HDMI, robi tylko mostek IN z OUT gniazd HDMI).

a jaka różnica:
2. podłączając bezpośrednio do TV N-boxa (kabel HDMI) i DVD (kabel HDMI), wtedy amplituner z TV tylko czinczami stereo. (chociaż można by chyba wykorzystać wyjście optyczne z TV podłączając je do wolnego gniazda wejściowego w amplitunerze, w moim przypadku BD)
Oczywiście sygnał audio z dvd i n-boxa do amplitunera tak jak wyżej (opt i coax)

instrukcja do amplitunera podaje jedną wersje a strona sony drugą.

Są i wady i zalety obydwu rozwiązań. W pierwszym przypadku można sterować sygnałem wyjściowym na TV przez wciśniecie odpowiedniego wejścia na amplitunerze np. DVD czy SAT, wada taka że potrzeba 3 kabli HDMI.
W drugim przypadku jest możliwość wykorzystania w TV funkcji PIP/PAP (o ile takową posiada TV) możemy na jednym ekranie oglądać sygnał np. z N-boxa i DVD. Potrzebne TYLKO 2 kable HDMI

Post ten traktuje z jednej strony jako prośbę o poradę od fachowców na profesjonalne i najbardziej funkcjonalne podłączenie sprzętu a z drugiej strony jako poradę z mojej strony dla początkujących, którzy nie mogą sobie poradzić ze spięciem kilku urządzeń.

13 ODPOW. 13
oldguest
Początkujący

Moller napisał(a):

Np. moja bravia nie jest z tym kompatybilna

Jeśli telewizora nie ma HDCP to wtedy odtwarzanie obrazu przez HDMI z dekodera nie będzie możliwe... Więc ten telewizor jest zgodny z HDCP...

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Wszystkie telewizory z logiem "HD ready", "Full HD 1080" muszą obsługiwać standard HDCP - taki wymóg.

Moller napisał(a):

Np. moja bravia nie jest z tym kompatybilna i przy wyłączonym TV na n-boxie pojawia się problem HDCP. Zapewne w tym momencie także i sygnał audio zostaje odcięty od wszystkich wyjść.

W woli ścisłości to nie Bravia jest niekompatybilna, tylko dekoder jaki posiadasz. Jeśli nie chcesz mieć informacji o błędzie, to w ustawieniach dźwięku w dekoderze zmień na "stereo", albo zaktualizuj firmware, albo wymień dekoder na inny w salonie Nki. Temat był już poruszany na tym forum i na setkach innych ogromną ilość razy. Dotyczy to wszystkich marek telewizorów (Samsung, Sharp, Panasonic itd.). Wystarczy wpisać w google hasło "Nbox problem HDCP", "Nbox HDCP" i pojawi się sporo podobnych dyskusji.

profile.country.PL.title
Moller
Poszukiwacz

czytałem czytałem.. setki postów z tym związanych... - masz racje źle się wyraziłem mówiąc o niekompatybilności bravii
Co do firmware n-boxa jest ono automatycznie aktualizowane.
Zmiana sygnału audio na stereo mija się z celem, tak samo jak puszczanie sygnału kablem RGB.
Zostaje wymiana dekodera.. ale z tym za dużo zachodu. Bynajmniej dla mnie nie jest to problem na tyle uciążliwy żeby aż tak się tym przejmować.

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Też mi się pokazuje na początku "błąd HDCP", ale nie ma znaczenia w oglądaniu czy korzystaniu z dekodera. Też nie wymieniałem dekodera, nie ma to dla mnie sensu. Działać działa, nie jest to w żaden sposób uciążliwe.