anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

PC podłączony do KDL 40L4000 - jak podłączyć DIGITAL AUDIO?

profile.country.pl_PL.title
pmandes
Początkujący

PC podłączony do KDL 40L4000 - jak podłączyć DIGITAL AUDIO?

Witam,

podłączyłem PC do TV kablem DVI -> HDMI

mam piękny obraz 1980x1080, jednak jest pewien problem z dźwiękiem...

mogę oczywiście podłączyć wyjście analogowe karty dźwiękowej kablem
minijack -> 2xRCA ale chciałbym mieć dźwięk cyfrowy

karta dźwiękowa na płycie głównej ma wyjście cyfrowe SPDIF (RCA)...

czy gniazdko minijack obok złącza HDMI w TV obsługuje sygnał cyfrowy?
(jeśli tak w jakim formacie/sntandardzie?)

podłączyłem odpowiednim kablem (digital 1x RCA -> 1xRCA -> przejściówka mini jack)
jednak w głośnikach jest cisza...

czy w ogóle jest taka możliwość?
czy to kwestia ustawień (karty PC, ustawień telewizora)?

pozdrawiam

8 ODPOW. 8
kaemesio
Początkujący

Telewizory, które mają obsługę gniazda digial audio maja digital audio OUT, a nie IN.

Dźiwięk cyfrowy można wysłać do telewizora przez HDMI, ale z dotychczasowych informacji na forum wynika, że telewizory obsługują z tego wejścia tylko dźwięk cyfrowy w PCM (czyli nie ma szans na odsłuchanie z Dolby Digital lub DTS nawet na tych telewizorach które mają dekodere DD).

Zimny_
Użytkownik

Dźwięk z minijacka, to dźwięk stereo.. Niestety. A dlatego nie można odbierać dźwięku przez HDMI z komputera, bo komputer nie wysyła dźwięku, tylko obraz. Możesz pokombinować z podłączeniem sygnału cyfrowego do amplitunera i stamtąd wyciągać dźwięk. A napisz jakie masz wyjścia z karty muzycznej?

pmandes
Początkujący

wiem że z DVI dźwięku nie wyciągnę ;-)

a karta zintegrowana z płytą Asus:

http://asus.pl/products.aspx?l1=3&l2=10 ... odelmenu=1" target="_blank

zdjęcie wyjść na samym dole strony...
SPDIF to ten żółty cinch

niema optycznego niestety :)

ok, słyszałem, że jest też problem z analogowym dźwiękiem z kompa jak podłączony jest przez HDMI, bo TV próbuje brać dźwięk właśnie z tego złącza... to prawda? kwestia karty graficznej, kabla dvi->hdmi? gdzieś ktoś tu pisał na tym forum o tym, ale bez jakiś ostatecznych konkluzji..

nvidia 7600GT jakby co...

pozdrawiam

PS.A tak w sumie to byłoby niegłupie jakby karta graficzna z wyjściem HDMI miała możliwość podpięcia wewnątrz kompa dźwięku z karty dźwiękowej i pchała go na ten interfejs :) widział ktoś takie karty? zawsze jeden kabel mniej po ścianie :)

piotr80
Początkujący

Zimny napisał(a):

Dźwięk z minijacka, to dźwięk stereo.. Niestety. A dlatego nie można odbierać dźwięku przez HDMI z komputera, bo komputer nie wysyła dźwięku, tylko obraz. Możesz pokombinować z podłączeniem sygnału cyfrowego do amplitunera i stamtąd wyciągać dźwięk. A napisz jakie masz wyjścia z karty muzycznej?

Tu panie kolego się mylisz.Otóż można wysłać przez hdmi sygnał dźwiękowy tylko trzeba kartę graficzną połączyć z płytą główną(lub kartą dźwiękowa jeśli jest domyślna) z wyjściem spdif out. Ja tak mam jest cool hehe.
Pozdrawiam.

Zimny_
Użytkownik

O takiej możliwości w komp stacjonarnym wiem, ale co do laptopa, to nie wiem jak to zrobić. Trzeba go rozebrać i coś podłączać?
A moja wypowiedź dotyczyła konkretnego przypadku, opisanego wyżej, a tam nie wysyła dźwięku :P

piotr80
Początkujący

W laptopach jeśli masz wyjście hdmi to karta dźwiękowa musi mieć albo spdif w panelu karty dźwiękowej albo w urządzeniach do odtwarzania dźwięku jest digital audio i włącz jako domyślny. :)

Zimny_
Użytkownik

Dzięki, kurcze jakie to logiczne :D A tyle męczyłem się z tym...

piotr80
Początkujący

Spoko nie ma problemu. :) Rozumiem że działa.