Podziel się wrażeniami!
Witam,
podłączyłem PC do TV kablem DVI -> HDMI
mam piękny obraz 1980x1080, jednak jest pewien problem z dźwiękiem...
mogę oczywiście podłączyć wyjście analogowe karty dźwiękowej kablem
minijack -> 2xRCA ale chciałbym mieć dźwięk cyfrowy
karta dźwiękowa na płycie głównej ma wyjście cyfrowe SPDIF (RCA)...
czy gniazdko minijack obok złącza HDMI w TV obsługuje sygnał cyfrowy?
(jeśli tak w jakim formacie/sntandardzie?)
podłączyłem odpowiednim kablem (digital 1x RCA -> 1xRCA -> przejściówka mini jack)
jednak w głośnikach jest cisza...
czy w ogóle jest taka możliwość?
czy to kwestia ustawień (karty PC, ustawień telewizora)?
pozdrawiam
Telewizory, które mają obsługę gniazda digial audio maja digital audio OUT, a nie IN.
Dźiwięk cyfrowy można wysłać do telewizora przez HDMI, ale z dotychczasowych informacji na forum wynika, że telewizory obsługują z tego wejścia tylko dźwięk cyfrowy w PCM (czyli nie ma szans na odsłuchanie z Dolby Digital lub DTS nawet na tych telewizorach które mają dekodere DD).
Dźwięk z minijacka, to dźwięk stereo.. Niestety. A dlatego nie można odbierać dźwięku przez HDMI z komputera, bo komputer nie wysyła dźwięku, tylko obraz. Możesz pokombinować z podłączeniem sygnału cyfrowego do amplitunera i stamtąd wyciągać dźwięk. A napisz jakie masz wyjścia z karty muzycznej?
wiem że z DVI dźwięku nie wyciągnę
a karta zintegrowana z płytą Asus:
http://asus.pl/products.aspx?l1=3&l2=10 ... odelmenu=1" target="_blank
zdjęcie wyjść na samym dole strony...
SPDIF to ten żółty cinch
niema optycznego niestety
ok, słyszałem, że jest też problem z analogowym dźwiękiem z kompa jak podłączony jest przez HDMI, bo TV próbuje brać dźwięk właśnie z tego złącza... to prawda? kwestia karty graficznej, kabla dvi->hdmi? gdzieś ktoś tu pisał na tym forum o tym, ale bez jakiś ostatecznych konkluzji..
nvidia 7600GT jakby co...
pozdrawiam
PS.A tak w sumie to byłoby niegłupie jakby karta graficzna z wyjściem HDMI miała możliwość podpięcia wewnątrz kompa dźwięku z karty dźwiękowej i pchała go na ten interfejs widział ktoś takie karty? zawsze jeden kabel mniej po ścianie
Zimny napisał(a):
Dźwięk z minijacka, to dźwięk stereo.. Niestety. A dlatego nie można odbierać dźwięku przez HDMI z komputera, bo komputer nie wysyła dźwięku, tylko obraz. Możesz pokombinować z podłączeniem sygnału cyfrowego do amplitunera i stamtąd wyciągać dźwięk. A napisz jakie masz wyjścia z karty muzycznej?
O takiej możliwości w komp stacjonarnym wiem, ale co do laptopa, to nie wiem jak to zrobić. Trzeba go rozebrać i coś podłączać?
A moja wypowiedź dotyczyła konkretnego przypadku, opisanego wyżej, a tam nie wysyła dźwięku
W laptopach jeśli masz wyjście hdmi to karta dźwiękowa musi mieć albo spdif w panelu karty dźwiękowej albo w urządzeniach do odtwarzania dźwięku jest digital audio i włącz jako domyślny.
Dzięki, kurcze jakie to logiczne A tyle męczyłem się z tym...
Spoko nie ma problemu. Rozumiem że działa.