anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Podłączenie komputera do TV KDL40V4240

bravo8-----
Nowicjusz

Podłączenie komputera do TV KDL40V4240

Chciałem podłączyć komputer do TV za pomocą kabla DVI/HDMI. W komputerze posiadam kartę graficzną GF 6600 GT z wyjściem cyfrowym DVI i tradycyjnie analogowym. Komputer podłączyłem do trzeciego gniazda HDMI, na pilocie ustawiłem trzecie gniazdo i niestety TV nie wykrywa komputera. TV ma też typowe gniazdo analogowe VGA, ale mam jeden film w wysokiej rozdzelczości i chciałem zobaczyć jak się prezentuje na ekranie TV. Nie wiem czy po VGA będzie przekazany sygnał w full HD. Co porawda i tak nie mam kabla VGA tylko wspomniany wyżej. Są już obecnie karty graficzne z typowym wyjściem HDMI i nie wiem czy problem leży po stronie starszej karty graf. czy synchronizacji z telewizorem. Na komputerze mam najnowsze sterowniki od Nvidii. Proszę o jakieś wskazówki.

Pozdrawiam

11 ODPOW. 11
profile.country.pl_PL.title
kaemesio
Początkujący

Telewizor nie wykrywa komputera, telewizor może wyświetlić obraz z komputera.
Aby to bylo możliwe komputer musi wysyłać obraz przez złącze HDMI - samo podłączenie kabla to za mało, komputerow trzeba powiedzieć aby używał "drugiego" monitora który jest w rzeczywistości komputerem. Zwyczajowo robi się to przez "Właściwości/Properties" na pulpicie, zakładka "Settings" (chyba Ustawienia po polsku). Trzeba wybrać drugi ekran i go włączyć. Można to też przy odrobinie szczęścia (tj. gdy kabel był włączony do komputera przy starcie komputera) zrobić z Catalist Control Center - tam także można ustawić jak się ma zachowywać system w którym jest więcej niż jeden monitor. Ważne aby konfigurować coś co już istnieje - tj. telewizor jest podpięty - inaczej nic z tego nie wyjdzie.

Zimny_
Użytkownik

Przez złącze DVI wydaje mi się, że można puścić sygnał HD. Jak kupiłeś kartę graficzną, może dostałeś przejściówkę DVI->HDMi. Zasady działania, jak opisał przedmówca, musisz ustawić na wychodzący sygnał drugim wyjściem. Tylko miałbym wątpliwości, czy karta pociągnie taki sygnał i zasilacz wyrobi. Ja miałem problemy z podłączeniem monitora 22" przez łącze DVI na wysokiej rozdzielczości do karty GF 7600GS. Przy bardziej wymagającym obrazie komputer wieszał się i to nagminnie. Zmieniłem na GF 9800GT z dwoma źródłami zasilania i teraz nie ma żadnych problemów.

bravo8-----
Nowicjusz

Witam
Niestety karta nie daje rady pociągnąć sygnał po HDMI, pozostaje mi jedynie połączenie D-Sub. Tu niestety zrodził mi się mały problem. W kompie mam dwa systemy, Vista i linuxa Ubuntu. Po kablu D-sub linux bez problemu podaje sygnał 1380 x..... Obraz jest idealnie dopasowany do wielkości matrycy, ale niestety w linuksie są też pewne problemy. Nie mogę ustawić dźwięku 5.1 na wyjściu zintegrowanej karty muz. Z kolei na Viście dźwięk 5.1 działa bez problemu, ale Soniak nie chce wyświetlać obrazu. Jak się ładuje Vista są tam plansze w rozdz. 800x600 i te są widoczne na ekranie. Po czym jak w pełni system się załaduje, TV nie pokazuje obrazu, jest tylko komunikat o nie obsługiwanej rozdz. przez TV. Wniosek z tego taki , żę nie jest to problem karty graficznej tylko softu. Mam najnowsze stery od Nvidii. Czy może macie jakieś pomysły żeby zmusić Viste do pracy z TV.

Dzięki za info.

kaemesio
Początkujący

Być może (zgaduję) Vista wysyła sygnał jako 1080p a Twój telewizor obsługuje do 1080i? Linux może wysyłać w 1080i i dlatego działa. Sprawdź czy gdzieś w ustawieniach nie masz kontroli sygnału wysyłanego i ew. zacznij od sprawdzenia połączenia w rozdzielczości 720p.

yogi230280
Początkujący

Witam.też mam problem z podłączeniem kompa.próbowałem podłączyć przez vga ale telewizor wyśfietla komunikat ze ''sygnał jest poza zakresem''.myślałem ozakupie karty graf z wyjściem dvi/hdmi ale z tego co tu czytam to też niekoniecznie może rozwiązać ten problem.czy ktoś wie jak to podłąłczyć??pozdrawiam

oldguest
Początkujący

Podłączenie prawdopodobnie jest dobre. Proszę zmienić rozdzielczość na tym wyjściu z karty graficznej na 1280x720 i spróbować ponownie.

bravo8-----
Nowicjusz

Temat rozwiązany, zmieniłem rozdzielczośc na 800x600 i odpaliłem kompa, po tem już na ekranie TV ustawiłem rozdzielczość 1380 x ... , 60Hz i wszystko hula. Swoją drogą pod tym względem linuks ma lepiej rozwiązane sterowniki bo nie trzeba kombinować i od razu sam sobie dopasowuje rozdzielczość.

oldguest
Początkujący

Nie wiem jak to jest nowszymi linuxami ale tak jeszcze rok temu ze 2 razy mi się zdarzyło że po zmianie rozdzielczości powłoka graficzna się już nie uruchamiała. Potem grzebanie ręczne w plikach konfiguracyjnych (jakaś synchronizację trzeba było samemu liczyć) nie było ciekawe ani proste. Temat znany na google chyba że się coś na pozytywne zmieniło.

3284-----
Początkujący

Jedyną wadą LINUKSa jest mniejsza ilość programów użytkowych, niż na WINDOWSa, tylko w linuksie można uruchomić windowsa w okienku.

Parę lat korzystam z LINUKSa. Początki cięzkie, później same zalety. Z jakich wersji korzystacie?