Podziel się wrażeniami!
Koledzy mam problem.Chce połączyć laptopa z telewizorem.Telewizor posiada wyjście hdmi,a nie posiada wyjścia vga(pc).Natomiast w laptopie jest wyjście vga(pc) a nie ma hdmi ani wyjścia dvi.Czy jest jakiś przewód którym można to połączyć żeby chodziło
Można używać przejściówek, ale tutaj czasami pojawiają się problemy, najlepiej skorzystać z czegoś takiego http://www.allegro.pl/item886474224_kab ... 02_2m.html czyli przewodu z interesującymi Ciebie złączami Także nie ma nic trudnego, link podałem do przykładowego takiego kabla, są jeszcze tańsze jak i droższe do wyboru.
W jakim telewizorze nie masz wejścia D-sub? Na pewno nie jest to seria Z Bravii, ani żaden z popularnych modeli.
D-sub to wyjście analogowe. Karta graficzna w komputerze przerabia sygnał cyfrowy na analogowy i przesyła go dalej. Urządzenie odbierające sygnał konwertuje go znowu na cyfrowy i realizuje projekcje. Łącze HDMI jest wyjściem cyfrowym, czyli przyjmuje sygnał cyfrowy. Używając kabla który Ravi umieścił wcześniej, będziesz nadawał sygnał analogowy, którego HDMI i tak nie odczyta. Czyli nie pakuj się z tym kablem.
Tu potrzebujesz przetwornika sygnału analogowego na cyfrowy. Niestety do wyjść które podałeś to koszt ok 800-1000zł. Taniej wyjdzie przetwornik d-sub na component. Oba wyjścia analogowe.
Może masz wyjście 7 pinowe z boku laptopa, czy w wyjściu komputera? Czasami spotyka się przejściówki na component w laptopach i w niektórych kartach graficznych.
Witam, ja też mam podobny problem. Do tv Bravia KDL40D3500 podłączyłem laptopa MSI EX310 z Windows Vista kablem HDMI. Obraz na tv bardzo dobry, ale filmy DVD nie mają dźwięku (żeby było ciekawiej to podłączenie kabla HDMI do laptopa wyłacza w nim głośniki). Na ekranie tv pokazuje się napis: nieobsługiwany system audio - sprawdź urządzenie wyjściowe. Jakiekolwiek próby zmiany ustawień karty dźwiekowej (Radeon) nie dają w tym wypadku żadnego rezultatu. Natomiast przy próbach wysyłania testowych sygnałów dźwiękowych głos jest. Odtwarzanie mp3 za pomocą tegoż kabla też nie stwarza żadnego problemu. Nie próbowałem jeszcze przesłania pliku .avi, więc na ten temat nie mam zdania. Może ktoś spotkał się z takim dokładnie problemem i znalazł rozwiazanie
jakiego programu korzystasz do odtwarzania DVD? Musi wysyłać nieobsługiwany format dźwięku, albo ma problemy z dekodowaniem.
Jeśli przez HDMI idzie DD 5.1 to faktycznie nie obsłuży. Należało by w odtwarzaczu albo kodekach przestawić na stereo najlepiej LPCM.
Witam, w swej wypowiedzi trzy posty wyżej podałem złą kartę dźwiękową: otóż w laptopie tym Menedżer sprzętu jako kontrolery dźwięku podaje: ATI HDMI audio; Reallusion Virtual Studio; Realtek High Definition Audio, a w kartach graficznych wymienia Ati Mobility Radeon HD 3450, natomiast w kartach sieciowych - m.in. Realtek RTL 8168C(P)/8111(P) Family PCI-E Gigabit Ethernet NIC NDIS 6.0.
Do odtwarzania zarówno DVD, jak i mp3 wykorzystywałem Windows Media Player versia 11. 0 .6002.18111, dostarczony razem z Vistą. Pozdrawiam
Sprawdziłem u siebie, komputer podłączony HDMI, film z DVD ("Pulp Fiction" z dźwiękiem DD 5.1), odtwarzacz WMP 11 na Vista. Działa poprawnie.
W Twoim przypadku wątpię, że jest to wina sprzętu (karty muzycznej). Jeśli masz wszystko ok z ustawieniami w WMP, proponuję usunąć kodeki które masz obecnie na komputerze, ściągnąć i zainstalować k-lite kodec pack. Korzystam z najnowszej wersji i wszystko działa jak należy. Powinno pomóc, jeśli nie to napisz.
k-lite codec pac można ściągnąć z:
http://www.dobreprogramy.pl/KLite-Codec ... 13137.html
Witam. dzięki za słowa otuchy, choć i ja nie przypuszczam, by była to wina karty, jeśli już, to raczej televizora, który ma już blisko 2 lata (a składany był - według dokumentacji - w Hiszpanii. A przecież co każdy kraj, to inny obyczaj... Gdy blisko 15 lat temu przywiozłem z Włoch tv Philipsa (analogowy oczywiście) to w kraju musiałem dawać do przestrojenia głosu - ale to tak na marginesie. Z laptopem i z Bravią pobawię się najprawdopodobniej dopiero w weekend i wtedy na pewno sie odezwę. Wypróbuję też kodeki k_lite, (mam je na stacjonarnym). Pozdrawiam
Telewizory Sony w Europie składane są w dwóch krajach. Nasz rynek obejmują telewizory składane właśnie w Hiszpanii. Więc nie przejmuj się, wszystko jest w porządku.
Jeśli dźwięk jest przesyłany przez inne programy, jak napisałeś, a nie jest w czasie odtwarzania DVD z komputera - to jestem przekonany o prawidłowym działaniu Twojej karty muzycznej i telewizora. Obstawiam coś z oprogramowaniem, ewentualnie kabel HDMI (ale pierw oprogramowanie).