Podziel się wrażeniami!
Witam,
Posiadam od kilku lat KDF-50E2010. Już jakiś czas temu zauważyłem, że oglądając filmy DVD w formacie NTSC mam rozjechane kolory. Zwłaszcza czerwony jest przesunięty i ciężko cokolwiek oglądać. DVD podłączone przez HDMI. Nie jest to wina DVD, bo zmieniając model miałem ten sam problem. Filmy w PALU są OK.
Ostatnio podłączyłem przez HDMI komórkę i obraz z komórki, zdjęcia, filmy - wszystko ma tak samo rozjechane kolory i to niezależnie od ustawień wyjścia HDMI w komórce: PAL, HTSC, rozmiar ekranu szeroki, czy normalny, filtr migotania on/off.
Ten sam problem na innych kablach HDMI i na obu wejściach HDMI telewizora.
W czym problem? Spotkał się ktoś z taką usterką?
Witaj,
możliwe, że telewizor nie dekoduje tego typu systemu kolorów po wyjściu HDMI. Jest to model, kiedy HDMI nie było tak popularne i miało swoje ograniczenia. W ustawieniach telewizora powinna być taka opcja jak "Ustawienia wideo". Tam powinny być różne systemy dekodowania, jakie można wybrać (w nowszych modelach jest, w tym niestety nie wiem).
Jeśli nie ma, polecam kontakt z Biurem Obsługi Klienta Sony. Możliwe, że można przeprowadzić aktualizację oprogramowania, która uwzględni te systemy. Jeśli jest taka możliwość, to zapewne trzeba będzie dostarczyć telewizor do serwisu. Nie wiem na ile ta możliwość z serwisem jest możliwa, ale na pewno nie zaszkodzi spróbować. Numer masz w linku poniżej:
http://www.sony.pl/article/id/1216130664566
Pozdrawiam,
Zimny.