Podziel się wrażeniami!
witam czy wystarczy sam kabel hdmi do podpięcia PC z TV LCD 32" Sony Bravia .Karta grafiki to GEFORCE GT 240 z DVI,CRT,HDMI z góry dzięki za informacje
Karta graficzna posiada wejście HDMI także jak najbardziej można w ten sposób podpiąć i nic więcej nie potrzeba (w przypadku dvi i braku spidif trzeba oddzielnie puszczać dźwięk, przy połączeniu hdmi-hdmi nie ma tego problemu)
Można również podpiąć dźwięk do karty graficznej, o ile ma ona wejście na dźwięk. Wtedy potrzebny jest tylko jeden kabel.
czyli mam rozumieć że kabel hdmi wystarczy i będe miał obraz i głos na TV a jak się ma rozdzielczość z kompa będe miał obraz na całym ekranie?
GEFORCE GT 240 powinien mieć zintegrowany sterownik audio. Czyli bez kombinowania wewnątrz komputera, podłączasz kabel HDMI, w Windowsie wskazujesz urządzenie do odtwarzania audio na wyjście HDMI i dźwięk powinien iść bezpośrednio do LCD. Rozdzielczość możesz ustawić prawie dowolną. Od dostosowania wielkości ekranu jest taka funkcja w opcjach karty graficznej. Masz 4 strzałki i za ich pomocą dopasowujesz. Dokładnie masz to opisane tutaj: viewtopic.php?f=215&t=6062&p=125917&hilit=nvidia#p125917
A jakiej firmy masz kartę grafiki?
witaj dzisiaj podpiąłem kompa do tv kablem hdmi i wskoczył sam obraz tapeta bez pulpitu bez głosu ,kursor myszy chodził po ekranie jak nim sterowałem potem wszedłem w opcje zaznaczyłem jako główny monitor tv sony wskoczyły ikony z pulpitu jak chciałem przywrócić spowrotem na monitor same ikony zostały na tv na monitorze pusto już mnie zaczepało :smileyevil: ale poodłączałem to wszystko i wróciło do normy czy jest możliwość żeby to tak podpiąć że np mam to wpięte w wejście nr 4 hdmi i jak potrzebuje to sobie przełączam i mi to śmiga na tv a jak nie potrzebuje to na monitorze.Kartę graficznąGEFORCE GT 240 firmy PALIT posiadam
Co do podpinania innych ekranów do komputera to masz takie opcje:
- monitor wyłączony, obraz na telewizorze
- pulpit rozciągnięty na dwa ekrany. Czyli np. masz na monitorze cały pulpit, a jak brakuje Ci miejsca, czy chcesz mieć coś w innym oknie - przeciągasz na drugi ekran
- obraz pulpitu duplikowany (ten sam na obu monitorach)
Przełączasz ustawienia klikając prawym przyciskiem na pulpit, "rozdzielczość", 4rta opcja "Wiele ekranów" - i tam masz te wszystkie opcje. Tak jest na Windows 7, nie wiem jaki jest u Ciebie. Sam często używam jako "Rozszerz te ekrany" - czyli opis z drugiego myślnika. W załączniku masz zdjęcie ekranu z tym oknem
dzięki przyjacielu wszystko działa ok i to jest najbardziej optymalne ustawienie na dwa monitory,które opisałeś, ponieważ można na jednym i drugim robić całkiem odrębne rzeczy mam jedynie mały problem z dzwiękiem
bo muszę go przełączać w opcjach nie ma takiej możliwości żeby dzwięk był jednocześnie na pc i tv? pozdrawiam
Też uważam, że to rozwiązanie jest fajne. Co do dźwięku, z jakich głośników korzystasz? Jak masz je podłączone z komputerem?
tak jest to zestaw podłączony pod komputer dwa głośniki +suboofer