anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sony KDL-40EX500 nie odtwarza plików mkv. Zawiedziony

Lampard87
Początkujący

Sony KDL-40EX500 nie odtwarza plików mkv. Zawiedziony

Cześć wam wszystkim. Mam Sony KDL-40EX500 od 3 dni, a wczoraj kupiłem 2,5 calowy dysk twardy samsunga 320 gb. Myślałem,że naciesze się wysoką jakością oglądanych filmów. Niestety myliłem się. Tv czyta Divxy, ale nie chce odczytać istotnego popularnego coraz bardziej formatu jakim jest mkv. Chciałem sobie obejrzeć film w jakości 720p hd ready w matrosce, bo wtedy bym się przekonał jakimi dużymi możliwościami dysponuje ten telewizor lcd.Wczoraj zaktualizowałem oprogramowanie tego tv i nic to nie nie pomogło. Jestem bardzo zawiedziony, bo liczyłem na tą markę (jestem przywiązany do Sony od małego dziecka, telewizory CRT działały bardzo długo), ale się przeliczyłem. TV kosztuje niemałe pieniądze, a czuje się jakbym był "nabity w butelkę". Po co wychodzą aktualizacje do oprogramawania tych lcd skoro nie ma istotnej poprawki jaką jest możliwość odtwarzania plików mkv. Czy powinienem kupować specjalnie do tego tv odtwarzacz blu ray co czyta pliki mkv??? To jest jakiś absurd,marnotrawstwo pieniędzy. Mój znajomy ma blu ray player Sony BDPS370 i na moich oczach odtwarzał mkv. Zauważyłem również, że ten tv ex500 ma podobny wygląd oprogramowania do tego blu ray playera (chodzi mi tu o wygląd, podobne ikonki, czcionka w menu, nawet taki sam sposób poruszania się po menu i po głównych ustawieniach).Sony powinno się wstydzić. To telewizory Samsunga odtwarzają mkv, a Sony nie. To jest kompromitacja firmy na tym polu. Czy w ogóle jest szansa na to, żeby wyszła jakaś ważna poprawka tego problemu, który tu opisałem????????????

P.S. Z telewizora, jego bardzo ładnego obrazu, funkcji jestem zadowolony, ale kupiłem go też do oglądania filmów. Po prostu jest mi przykro, że taka firma światowej klasy zapomniała o takim drobnym szczególe.

16 ODPOW. 16
Lampard87
Początkujący

Zapomniałem jeszcze dodać, że tv nie odtwarza formatu: AVCHD (Advanced Video Codec High Definition).

AVCHD używa do zapisu obrazu kodeka MPEG-4 AVC/H.264, który pozwala na lepszą kompresję niż w przypadku formatów wykorzystujących standard MPEG-2.

Ten tv właśnie nie chciał odtworzyć filmu o rozdzielczości hd ready (720p).

oldguest
Początkujący

Lampard87 napisał(a):

Zapomniałem jeszcze dodać, że tv nie odtwarza formatu: AVCHD (Advanced Video Codec High Definition).

AVCHD używa do zapisu obrazu kodeka MPEG-4 AVC/H.264, który pozwala na lepszą kompresję niż w przypadku formatów wykorzystujących standard MPEG-2.

Odtwarza bez problemu.

Lampard87 napisał(a):

Ten tv właśnie nie chciał odtworzyć filmu o rozdzielczości hd ready (720p).

Bez problemu 1920x1080

MKV nie odtwarza i raczej nie będzie. Za to od BDP-S370 w górę bez problemu z napisami (tylko coś z literką "ś" nie poszło ale pewnie to poprawią).

Rozwiązania są 2:
- odpalić na komputerze serwer transkodujący i po DLNA oglądać.
- przetrasowywać film na komputerze na AVCHD.

Ps. Jeśli tak ważne było żeby odtwarzał MKV to można było zapytać sprzedawcę, sprawdzić na stronie producenta lub wcześniej zaglądnąć na forum... Poczynanie założeń przeważnie nie wychodzi na dobre.

Ps2. Kiedyś TV nie odtwarzały filmów (a konkurencji odtwarzały) i było z tym mniej problemu i niezadowolonych niż teraz.... :c13

Ravi-----
Początkujący

Z ograniczeniem wielkości pliku do 4GB (fat32) raczej niewiele rzeczy można zrobić, na aktualizacje obsługi mkv też nie ma co specjalnie liczyć, można za to przemuxować przy użyciu tsMuxeR_1.10.6 na m2ts operacja zajmuje dosłownie kilka minut.

profile.country.pl_PL.title
froncek7
Początkujący

Parę dni temu Avatara z MKV przerabiałem na m2ts. W sumie 25 GB. Tylko DTS musiałem przerobić na A3C bo dźwięk nie poszedł. Ograniczenie fat to nie problem, bo da się posiekać na 4GB kawałki i też śmiga bez problemu. Jedyny mankament to brak możliwości otworzenia napisów, jeżeli takowe się znajdują w kontenerze. Fajnie by było gdyby to softem Sony poprawiło.
AVCHD odtwarza bez problemu. Ważne, żeby wybrać konkretny plik a nie folder.

PS. Ten Avatar w full HD to B A J K A !!! :D

arik92
Użytkownik

Dokładnie. Jakby dodali obsługę napisów w M2TS i MP4 to byłoby idealnie.
Niech ktoś napisze czy pokazuje mu przy plikach M2TS całkowity czas trwania filmu bo u mnie są kreski.

Ravi-----
Początkujący

froncek7 napisał(a):

Parę dni temu Avatara z MKV przerabiałem na m2ts. W sumie 25 GB. Tylko DTS musiałem przerobić na A3C bo dźwięk nie poszedł. Ograniczenie fat to nie problem, bo da się posiekać na 4GB kawałki i też śmiga bez problemu. Jedyny mankament to brak możliwości otworzenia napisów, jeżeli takowe się znajdują w kontenerze. Fajnie by było gdyby to softem Sony poprawiło.
AVCHD odtwarza bez problemu. Ważne, żeby wybrać konkretny plik a nie folder.

PS. Ten Avatar w full HD to B A J K A !!! :D

No tak, ale dzielenie filmu na 5-6 części to już jednak niestety trochę roboty jest, jak robi się to rzadko to nie ma problemu, jeśli co wieczór to już potrafi trochę zdenerwować. Co do Avatara to fakt wydanie na Blu Ray baaardzo się udało i wgniata widza w fotel nawet bez efektów 3D :)

froncek7
Początkujący

Przemuxowanie z MKV do m2ts to w zależności od długości filmu 2-5 min. Niezależnie czy po drodze program dzieli je na 4GB kawałki, czy przerabiam 4GB MKV na m2ts, czy demuxuje na części składowe.
Jest to czynność łatwa, prosta i przyjemna (zwłaszcza później ;)).

Jak już wspomniałem z Avatarem problemem był DTS, który trzeba było zamienić na coś innego. Ok pół godziny dodatkowej roboty. Wydaje mi się to i tak pikuś :D

Zimny_
Użytkownik

Jakich programów używasz do konwertowania i dzielenia?
Dla niektórych fajnym rozwiązaniem będzie takie urządzenie (SMP-N100):
http://www.sony.pl/product/usb-media-pl ... nicalSpecs
Czyta prawie wszystko, sieć WiFi, DLNA i zajmuje mało miejsca. Taki kombajn. Niestety cena to ok 500zł, a więc nie mało.

froncek7
Początkujący

Sprzęt nie pierwszej już jakości - Core2Duo @3GHz, 4 GB RAM
Procedura gdy bez zmiany dzwięku:
1.tsMuxeR (wrzucasz MKV, ustawiasz m2ts, ustawiasz dzielenie jeśli trzeba) - ok 5 min.
2. Gotowe :)

Procedura gdy trzeba DTSa zmienić:
1. tsMuxer (wrzucasz MKV, ustawiasz Demux) - ok 5 min
2. Tranzcode (wybierasz powstały plik dts i "rozdrabniasz" na kanały) - ok 10 min
3. BeSweet (uzupełniasz poszczególne kanały i robisz AC3) - ok 10 min
4. tsMuxer (wybierasz plik video powstały z demuxowania oraz plik ac3 - wynik BeSweet, wybierasz m2ts, ustawiasz podział) - ok 5 min
5. Gotowe :)

Co do urządzenia - nie ma ani słowa o obsłudze napisów, a płacenie 500PLN tylko za MKV nie ma dla mnie sensu. Telewizor świetnie na razie wystarcza.