anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Telewizor i wzmacniacz - pytanie

3898-----
Początkujący

Telewizor i wzmacniacz - pytanie

Witam,
zamierzam wymienić swój stary wzmacniacz na nowy, który spełnia następujące warunki:
1) obsługuje BRAVIA Sync (jeden pilot mniej)
2) pozwoli mi podłączyć przez HDMI trzy urządzenia (ps3, nbox i DVD/BD) do telewizora (bez sygnału z anteny w tym ostatnim)

Dwa pytania:
a) zakładając, że takie dane jak ilość portów HDMI znajdę sobie w katalogach - czy jest coś jeszcze, na co mam zwrócić uwagę?
b) czy w ustawieniu TV <- amplituner <- mogę wszystko połączyć przez HDMI, bez potrzeby użycia kabli optycznych?
c) czy komplet TV+amplituner+BRAVIA sync może obsłużyć taką trywialną rzecz, jak wybór czy głos puszczany jest przez głośniki wzmacniacza, czy głośniki telewizora?

Z góry dziękuję za pomoc.

7 ODPOW. 7
profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Na początek polecam zapoznać sie z tym wątkiem:
viewtopic.php?f=57&t=4959

Podobnie jak tam jest opisane, masz trzy możliwości podłączenia. Możesz podłączyć wszystkie urządzenia do telewizora i później do wzmacniacza. Dźwięk z LCD optycznym do wzmacniacza. Odbiera Dolby Digital, więc jest ok. Druga metoda którą opisałeś. Wtedy nie wiadomo jak zachowa się dekoder Nki, i czy nie będziesz musiał i tak dodatkowo puścić optykiem dźwięk. Trzecia opcja to część urządzeń podłączasz do wzmacniacza, część do telewizora - jak chcesz. Ja jestem zwolennikiem pierwszej opcji, trochę mniej drugiej.
Co do amplitunera który zamierzasz kupić. Żeby obsługiwał sterowanie jednym pilotem, musi być z technologią Bravia Sync. Temat amplitunerów jest bardzo szeroki. Głównym elementem jaki towarzyszy w wyborze jest to ile kasy jesteś w stanie przeznaczyć, ile i jakie głośniki masz w kinie, jakiej mocy ma być apmlituner i jakie dodatkowe technologie ma mieć?

profile.country.PL.title
Moller
Poszukiwacz

Wszystko zależy od tego ile chcesz wydać pieniędzy na nowy amplituner.
Co do funkcji Bravia Sync to faktycznie działa to dość fajnie ale z tego co wiem to mają ją amplitunery od wersji STR-DH800.
Cena DH800 na dzień dzisiejszy to koszt około 1600 PLN. O dokładnej specyfikacji polecam porozmawiać z fachowcami z sony-centre. Ale z ogólnych funkcji to spełnia on twoje oczekiwania, tzn. przede wszystkim posiada funkcje bravia sync, i odpowiednią ilość wejść HDMI. (4x IN, 1x OUT). Ten model amplitunera przechwytuje już audio po HDMI. Niestety model DH500 i DH700 HDMI sobie z tym nieradzi dlatego trzeba osobny kabel optyczny.

Wydaje mi się że jeżeli wszystko puszczone jest po HDMI przez amplituner a on jest wyłączony to nawet bravia sync nie poradzi sobie z sygnałem audio tylko przez głośniki TV.
(przy kinie domowym w TV opcja głosu powinna być ustawiona na "system audio").

Nie wiem jak w przypadku tego konkretnego amplitunera ale wydaje mi się że jeżeli w amplitunerze jest dedykowane wejście optyczne z TV (oczywiście urządzenia podłączone po HDMI do TV - z TV optykiem do amplitunera) i amplituner jest wyłączony to TV powinien sobie sam przełączyć opcje dźwięku na głośniki TV a po włączeniu amplitunera na "system audio".
W moim przypadku niestety tak nie jest (amp. DH500 - nie posiada dedykowanego wejścia optycznego dla TV - podłączenie takie jak opisane powyżej).

Zależy od modelu twojego TV, ale w moim przypadku W5720 nie radzi sobie z dźwiękiem DTS na wyjściu optycznym (dokładniej masz to opisane w poście do którego link podał ci Zimny)

3898-----
Początkujący

CS Bielsko napisał (na innej grupie):

Proszę nie dublować tematów!
mea culpa

a) na jakość? Czy przechwytuje dźwięk przez HDMI?
b) jeśli nie będzie podłączonej anteny naziemnej, nie będziemy oglądać filmów z USB/DLNA >>to nie ma potrzeby podłączać optyka
c) w większości wypadków tak.

Ad a.
czy dobrze rozumiem, że to oznacza, że nie każdy amplituner przenosi dźwięk z wejścia HDMI na wyjście HDMI?
Jeżeli tak jest, to jestem zaskoczony (dobrze, że spytałem). Jak się nazywa ta "cecha" w specyfikacji wzmacniacza? Jakie wzmacniacze ("od ... wzwyż") Sony należy brać pod uwagę?

Ad b.
rozumiem, że to dlatego, że HDMI z TV do amplitunera nie przenosi dźwięku (chodzi o kierunek)?

Ad c.
Bo wbrew pozorom kino domowe czasami się nie sprawdza :-)

3898-----
Początkujący

Zimny napisał(a):

Na początek polecam zapoznać sie z tym wątkiem:
viewtopic.php?f=57&t=4959" target="_blank" target="_blank" target="_blank

Zimny, dzięki za odpowiedź!
Czytałem ten wątek, nie ukrywam jednak, że się w pewnym momencie zgubiłem ;-)

wszystkie urządzenia do telewizora i później do wzmacniacza. Dźwięk z LCD optycznym do >wzmacniacza. Odbiera Dolby Digital, więc jest ok.

Czy TV "przepuszcza" sygnał HDMI nawet gdy jest wyłączony?

nie wiadomo jak zachowa się dekoder Nki , i czy nie >będziesz musiał i tak dodatkowo puścić optykiem dźwięk.

Co masz na myśli w zwrocie na czerwono ?

chcesz. Ja jestem zwolennikiem pierwszej opcji, trochę mniej drugiej.

Tak mam teraz. Gubię się w pilotach :)
W czym pierwsza jest lepsza?

musi być z technologią Bravia Sync. Temat amplitunerów jest bardzo szeroki. Głównym >elementem jaki towarzyszy w wyborze jest to ile kasy jesteś w stanie przeznaczyć, ile i >jakie głośniki masz w kinie, jakiej mocy ma być apmlituner i jakie dodatkowe technologie ma >mieć?

Obecny wzmacniacz (Yamaha RX-420) służy mi ... hmm ... długo. Wymieniam go tylko dlatego, że nie ma złącz HDMI i "nie rutuje" wobec tego sygnału wizyjnego. No i z powodu oddzielnego sterowania.
Obecnie mam max. moc 85W i nie potrzebuję więcej.
Budżet nie jest jeszcze określony, ale bardziej niż jego wysokość interesuje mnie "racjonalność wydatku".

oldguest
Początkujący

Jeżeli tak jest, to jestem zaskoczony (dobrze, że spytałem). Jak się nazywa ta "cecha" w specyfikacji wzmacniacza? Jakie wzmacniacze ("od ... wzwyż") Sony należy brać pod uwagę?

Ogólnie te co obsługują Dolby True HD i DTS Master Audio muszą przechwytywać dźwięk przez HDMI. Np. DH500 nie przechwytuje.

rozumiem, że to dlatego, że HDMI z TV do amplitunera nie przenosi dźwięku (chodzi o kierunek)?

Tak HDMI jest jednokierunkowe.

3898-----
Początkujący

Moller napisał(a):

Wszystko zależy od tego ile chcesz wydać pieniędzy na nowy amplituner.
Co do funkcji Bravia Sync to faktycznie działa to dość fajnie ale z tego co wiem to mają ją amplitunery od wersji STR-DH800.
Cena DH800 na dzień dzisiejszy to koszt około 1600 PLN. O dokładnej specyfikacji polecam porozmawiać z fachowcami z sony-centre. Ale z ogólnych funkcji to spełnia on twoje oczekiwania, tzn. przede wszystkim posiada funkcje bravia sync, i odpowiednią ilość wejść HDMI. (4x IN, 1x OUT). Ten model amplitunera przechwytuje już audio po HDMI. Niestety model DH500 i DH700 HDMI sobie z tym nieradzi dlatego trzeba osobny kabel optyczny.

Wydaje mi się że jeżeli wszystko puszczone jest po HDMI przez amplituner a on jest wyłączony to nawet bravia sync nie poradzi sobie z sygnałem audio tylko przez głośniki TV.
(przy kinie domowym w TV opcja głosu powinna być ustawiona na "system audio").

Nie wiem jak w przypadku tego konkretnego amplitunera ale wydaje mi się że jeżeli w amplitunerze jest dedykowane wejście optyczne z TV (oczywiście urządzenia podłączone po HDMI do TV - z TV optykiem do amplitunera) i amplituner jest wyłączony to TV powinien sobie sam przełączyć opcje dźwięku na głośniki TV a po włączeniu amplitunera na "system audio".
W moim przypadku niestety tak nie jest (amp. DH500 - nie posiada dedykowanego wejścia optycznego dla TV - podłączenie takie jak opisane powyżej).

Zależy od modelu twojego TV, ale w moim przypadku W5720 nie radzi sobie z dźwiękiem DTS na wyjściu optycznym (dokładniej masz to opisane w poście do którego link podał ci Zimny)

Moller, chyba kluczowa jest ta informacja o "przepuszczaniu" HDMI.
Przy okazji- dziękuję za odpowiedź!

Moller napisał(a):

Np. sygnał audio z dekodera N "puszczony' przez TV jest głośniejszy niż jak był podany z dekodera wprost do amplitunera (oczywiście poziom głośności na amplitunerze się nie zmienił) do tego wydaje się być bardziej zsynchronizowany z obrazem. (być może to złudzenie ale tak mi się wydaje)

Ta Twoja obserwacja mnie chyba najbardziej zafrapowała. Może tv wzmacnia sygnał?

Może ktoś jeszcze mi podpowie: czy NAZWA wejścia amplitunera jest istotna? tzn. czy wejście TV ma inne parametry niż, dajmy na to, BD? (tak by wynikało z tego co powyżej pisze Moller)

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Telewizor ma opcje wyrównywania głośności. Być może to powoduje efekt o którym piszecie. Poza tym dźwięk puszczony jednym kablem, jest na swój sposób konwertowany przez telewizor.
To co zaznaczyłeś na czerwono (z dekoderem Nki), chodziło mi o HDCP. Jak wiadomo dekodery Nki nie zawsze są w pełni kompatybilne z telewizorami różnych marek. Czasami HDCP może blokować dźwięk.
Jeśli chodzi o kierunkowość HDMI, profil używany teraz w RTV (profil 1.3) jest jednokierunkowy. Dopiero profil 1.4 będzie dwukierunkowy (jeśli chodzi o audio).czy NAZWA wejścia amplitunera jest istotna? tzn. czy wejście TV ma inne parametry niż, dajmy na to, BD?

Nie rozumiem o co chodzi. Nazwa czyli co? Każdy port charakteryzuje się innymi parametrami technicznymi i ma różne właściwości i możliwości.