Podziel się wrażeniami!
Witam,
zamierzam wymienić swój stary wzmacniacz na nowy, który spełnia następujące warunki:
1) obsługuje BRAVIA Sync (jeden pilot mniej)
2) pozwoli mi podłączyć przez HDMI trzy urządzenia (ps3, nbox i DVD/BD) do telewizora (bez sygnału z anteny w tym ostatnim)
Dwa pytania:
a) zakładając, że takie dane jak ilość portów HDMI znajdę sobie w katalogach - czy jest coś jeszcze, na co mam zwrócić uwagę?
b) czy w ustawieniu TV <- amplituner <- mogę wszystko połączyć przez HDMI, bez potrzeby użycia kabli optycznych?
c) czy komplet TV+amplituner+BRAVIA sync może obsłużyć taką trywialną rzecz, jak wybór czy głos puszczany jest przez głośniki wzmacniacza, czy głośniki telewizora?
Z góry dziękuję za pomoc.
Na początek polecam zapoznać sie z tym wątkiem:
viewtopic.php?f=57&t=4959
Podobnie jak tam jest opisane, masz trzy możliwości podłączenia. Możesz podłączyć wszystkie urządzenia do telewizora i później do wzmacniacza. Dźwięk z LCD optycznym do wzmacniacza. Odbiera Dolby Digital, więc jest ok. Druga metoda którą opisałeś. Wtedy nie wiadomo jak zachowa się dekoder Nki, i czy nie będziesz musiał i tak dodatkowo puścić optykiem dźwięk. Trzecia opcja to część urządzeń podłączasz do wzmacniacza, część do telewizora - jak chcesz. Ja jestem zwolennikiem pierwszej opcji, trochę mniej drugiej.
Co do amplitunera który zamierzasz kupić. Żeby obsługiwał sterowanie jednym pilotem, musi być z technologią Bravia Sync. Temat amplitunerów jest bardzo szeroki. Głównym elementem jaki towarzyszy w wyborze jest to ile kasy jesteś w stanie przeznaczyć, ile i jakie głośniki masz w kinie, jakiej mocy ma być apmlituner i jakie dodatkowe technologie ma mieć?
Wszystko zależy od tego ile chcesz wydać pieniędzy na nowy amplituner.
Co do funkcji Bravia Sync to faktycznie działa to dość fajnie ale z tego co wiem to mają ją amplitunery od wersji STR-DH800.
Cena DH800 na dzień dzisiejszy to koszt około 1600 PLN. O dokładnej specyfikacji polecam porozmawiać z fachowcami z sony-centre. Ale z ogólnych funkcji to spełnia on twoje oczekiwania, tzn. przede wszystkim posiada funkcje bravia sync, i odpowiednią ilość wejść HDMI. (4x IN, 1x OUT). Ten model amplitunera przechwytuje już audio po HDMI. Niestety model DH500 i DH700 HDMI sobie z tym nieradzi dlatego trzeba osobny kabel optyczny.
Wydaje mi się że jeżeli wszystko puszczone jest po HDMI przez amplituner a on jest wyłączony to nawet bravia sync nie poradzi sobie z sygnałem audio tylko przez głośniki TV.
(przy kinie domowym w TV opcja głosu powinna być ustawiona na "system audio").
Nie wiem jak w przypadku tego konkretnego amplitunera ale wydaje mi się że jeżeli w amplitunerze jest dedykowane wejście optyczne z TV (oczywiście urządzenia podłączone po HDMI do TV - z TV optykiem do amplitunera) i amplituner jest wyłączony to TV powinien sobie sam przełączyć opcje dźwięku na głośniki TV a po włączeniu amplitunera na "system audio".
W moim przypadku niestety tak nie jest (amp. DH500 - nie posiada dedykowanego wejścia optycznego dla TV - podłączenie takie jak opisane powyżej).
Zależy od modelu twojego TV, ale w moim przypadku W5720 nie radzi sobie z dźwiękiem DTS na wyjściu optycznym (dokładniej masz to opisane w poście do którego link podał ci Zimny)
CS Bielsko napisał (na innej grupie):
Proszę nie dublować tematów!
mea culpa
a) na jakość? Czy przechwytuje dźwięk przez HDMI?
b) jeśli nie będzie podłączonej anteny naziemnej, nie będziemy oglądać filmów z USB/DLNA >>to nie ma potrzeby podłączać optyka
c) w większości wypadków tak.
Ad a.
czy dobrze rozumiem, że to oznacza, że nie każdy amplituner przenosi dźwięk z wejścia HDMI na wyjście HDMI?
Jeżeli tak jest, to jestem zaskoczony (dobrze, że spytałem). Jak się nazywa ta "cecha" w specyfikacji wzmacniacza? Jakie wzmacniacze ("od ... wzwyż") Sony należy brać pod uwagę?
Ad b.
rozumiem, że to dlatego, że HDMI z TV do amplitunera nie przenosi dźwięku (chodzi o kierunek)?
Ad c.
Bo wbrew pozorom kino domowe czasami się nie sprawdza
Zimny napisał(a):
Na początek polecam zapoznać sie z tym wątkiem:
viewtopic.php?f=57&t=4959" target="_blank" target="_blank" target="_blank
Jeżeli tak jest, to jestem zaskoczony (dobrze, że spytałem). Jak się nazywa ta "cecha" w specyfikacji wzmacniacza? Jakie wzmacniacze ("od ... wzwyż") Sony należy brać pod uwagę?
Moller napisał(a):
Wszystko zależy od tego ile chcesz wydać pieniędzy na nowy amplituner.
Co do funkcji Bravia Sync to faktycznie działa to dość fajnie ale z tego co wiem to mają ją amplitunery od wersji STR-DH800.
Cena DH800 na dzień dzisiejszy to koszt około 1600 PLN. O dokładnej specyfikacji polecam porozmawiać z fachowcami z sony-centre. Ale z ogólnych funkcji to spełnia on twoje oczekiwania, tzn. przede wszystkim posiada funkcje bravia sync, i odpowiednią ilość wejść HDMI. (4x IN, 1x OUT). Ten model amplitunera przechwytuje już audio po HDMI. Niestety model DH500 i DH700 HDMI sobie z tym nieradzi dlatego trzeba osobny kabel optyczny.
Wydaje mi się że jeżeli wszystko puszczone jest po HDMI przez amplituner a on jest wyłączony to nawet bravia sync nie poradzi sobie z sygnałem audio tylko przez głośniki TV.
(przy kinie domowym w TV opcja głosu powinna być ustawiona na "system audio").
Nie wiem jak w przypadku tego konkretnego amplitunera ale wydaje mi się że jeżeli w amplitunerze jest dedykowane wejście optyczne z TV (oczywiście urządzenia podłączone po HDMI do TV - z TV optykiem do amplitunera) i amplituner jest wyłączony to TV powinien sobie sam przełączyć opcje dźwięku na głośniki TV a po włączeniu amplitunera na "system audio".
W moim przypadku niestety tak nie jest (amp. DH500 - nie posiada dedykowanego wejścia optycznego dla TV - podłączenie takie jak opisane powyżej).
Zależy od modelu twojego TV, ale w moim przypadku W5720 nie radzi sobie z dźwiękiem DTS na wyjściu optycznym (dokładniej masz to opisane w poście do którego link podał ci Zimny)
Moller napisał(a):
Np. sygnał audio z dekodera N "puszczony' przez TV jest głośniejszy niż jak był podany z dekodera wprost do amplitunera (oczywiście poziom głośności na amplitunerze się nie zmienił) do tego wydaje się być bardziej zsynchronizowany z obrazem. (być może to złudzenie ale tak mi się wydaje)
Telewizor ma opcje wyrównywania głośności. Być może to powoduje efekt o którym piszecie. Poza tym dźwięk puszczony jednym kablem, jest na swój sposób konwertowany przez telewizor.
To co zaznaczyłeś na czerwono (z dekoderem Nki), chodziło mi o HDCP. Jak wiadomo dekodery Nki nie zawsze są w pełni kompatybilne z telewizorami różnych marek. Czasami HDCP może blokować dźwięk.
Jeśli chodzi o kierunkowość HDMI, profil używany teraz w RTV (profil 1.3) jest jednokierunkowy. Dopiero profil 1.4 będzie dwukierunkowy (jeśli chodzi o audio).czy NAZWA wejścia amplitunera jest istotna? tzn. czy wejście TV ma inne parametry niż, dajmy na to, BD?