Podziel się wrażeniami!
WITAM mam problem z ustawieniem sieci przez adapter UWA-BR100, na samym końcu ustawiania sieci gdzie pojawia się wynik połączenia jest urządzenia sieci bezprzewodowej - ok dostęp lokalny - zakończone niepowodzeniem dostęp do internetu - zakończone niepowodzeniem Powtarzam procedurę i zawsze to samo.proszę o pomoc z góry dziękuję
Ustawienia nie skasują się. Ewentualnie będziesz musiała na nowo dodać urządzenia do sieci (czyli np. w komputerze nacisnąć "połącz").
Moja sieć domowa jest zabezpieczona tylko WPA2. Dodatkowo na każdym komputerze mam zainstalowanego firewalla (Panda Global Protection). W firewall mam ustawiłem, że każdy program pyta mnie o zgodę, jeśli chce chce połączyć się z moim komputerem, z Internetem, czy wprowadzić zmiany w rejestrze i w chronionych plikach. Bez mojej zgody tego nie zrobi. Oczywiście, pewnie można to obejść - ale nie można popadać w jakąś paranoje. Nie mam tajnych informacji na kompie, korzystam z oryginalnego oprogramowania, nie jestem piratem - więc nawet jeśli ktoś by się pokusił o złamanie zabezpieczeń - nic by nie zyskał. A takie włamanie grozi więzieniem, więc po co miałby ktoś ryzykować. Dodatkowo ważny jest typ hasła. Skuteczne hasło to nie tylko długie hasło - ale nie zawierające wyrazów, tylko dzikie kombinacje liter i cyfr. Programy łamiące hasła często podstawiają gotowe wyrazy i jeśli masz hasło: "IdzieNowyRok" - to nie jest problemem złamanie jego. Tylko pamiętaj - nie ma co wpadać w paranoje na tym punkcie!
noach napisał(a):
czy w ex 710 jest jakas opcja resetowania ustawień internetowych? czy trzeba może resetować do ustawień fabrycznych?
masz na myśli dynamic ip , static ip , w wan pokazuje dynamic ip
To jest przydzielanie IP. A chodzi mi o tryb pracy Access Point np. Klient itd. ALe i tak pierw sprawdź czy działa bez zabezpieczeń.
nie działa
wyłączyłem WPA2 (zmieniłem na automatic) wyłączyłem firewall na routerze oraz filtorowanie MAC adresów i nic
hmm to ciekawe
włączyłem z powrotem wszystkie opcje , które wczesniej powyłączałem w routerze, siadłem przed tv i wklepałem raz jeszcze wszystkie ustawienia sprawdzając wszystko krok po kroku i o dziwo! zadziałało!
krótko jednak się tym cieszyłem, musiałem wyjśc z domu , wyłączyłem kompa i tv , po powrocie znowu nie łaczy się z netem mimo, że na listach wyświetla opcje internetowe, czyli youtube, picasa...jak próbuję je włączyć albo odświeżyć połączenie pokazuje komunikat o błędzie połączenia, tak więc znowu to samo! pomału mi się odechciewa
p.s.
Zimny mam pytanie: wcześniej wpisałem sobie w ustawieniach routera adres mac podany w tv , kiedy udało mi się połączyć wreszcie z netem wywaliłem go z opcji routera, powiedz czy ten adres ma w ogóle jakieś znaczenie? wydaje mi się , że wpisany czy nie to i tak net powinien się automatycznie połączyć...
mój internet to ORANGE FRE DOM, TP-LINK TD-W8901G , 54M Wireless ADSL2+Modem router, dodam jeszcze że po kablu internet w tv jest ok. ale nie o to chodzi żeby ciągnąć kabel 10m przez dwa pokoje.
Muszę sprawdzić dwie rzeczy, nie wiem czy dziś się wyrobię z rozwiązaniem. Jeśli nie, to jutro się odezwę. Dziwny problem.
u mnie już działa
wpisałem ponownie adres mac karty wi fi , widać jest potrzebny, dzięki za pomoc