anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Problem z podłączeniem TV, ampiltunera, blu ray i N

profile.country.pl_PL.title
Marcin_e36
Nowicjusz

Problem z podłączeniem TV, ampiltunera, blu ray i N

Witam, od pewnego czasu mam problem z podłączeniem TV+kino domowe+amplituner+N jeżeli jest to możliwe proszę o pomoc. TV to KDL 55EX500, amplituner to STR DH510 kino domowe to BDV E870 i dekoder N. Chodzi o to że przy obecnym podłączeniu czyli głośniki bezpośrednio do amplitunera, TV przez HDMI też do amplitunera i dekoder N przez HDMI i kabel optyczny do amplitunera działa ok jak oglądam TV wszystkie głośniki grają i jest ok. Problem zaczyna sie wtedy gdy chcę coś obejrzeć na blu rayu bo nie ma dźwięku jest tylko obraz:( Rozdzieliłem cały zestaw BDV E870 i głośniki od niego są podłączone do amplitunera i sam blu ray też przez HDMI ale działa tylko obraz. Zmieniałem nawet kabel optyczny z dekodera N do TV ale to nic nie dawało. Przszę fachowców o pomoc bo nawet nie mogę posłuchać muzyki z płyty ani USB:(

Pozdrawiam

7 ODPOW. 7
profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

Moim zdaniem przekombinowałeś i zupełnie niepotrzebnie kupiłeś amplituner. Straciłeś bezprzewodowe tylne głośniki (zapłaciłeś za funkcję której nie używasz) i skomplikowałeś obsługę, a na jakości dźwięku raczej nie zyskałeś.
Naciśnij klawisz sync w pilocie TV, zjedź do opcji "głośniki" i wybierz "głośnik TV" - być może pomoże.

Marcin_e36
Nowicjusz

nie chciałem zyskać na jakości dźwięku tylko chodziło mi raczej o to żeby do amplitunera podłączyć głośniki bo chciałem żeby i telewizja N i wszystko co odtważam na blu rayu chodziło na wszystkich podłączonych głośnikach, a jak podłącze z powrotem głośniki do blu raya to nie będzie dźwięku jak będe odlądał N:(

sadam_
Użytkownik

A kto Ci powiedział, że nie będzie chodziło?
Przecież to kino ma dwa wejścia HDMI - podpinasz do jednego z nich dekoder i śmiga, że aż miło. Zresztą nie musisz go podpinać do kina, wystarczy że kino i TV podłączysz kablem HDMI wykorzystując w TV złącze HDMI1 - jest to złącze HDMI ARC (audio return chanel). Dzięki takiemu połączeniu możesz przesłać dźwięk z TV do kina. Wybór czy ma być włączony dźwięk przez TV czy też przez kino dokonujesz naciskając klawisz "sync" i wybierając "głośnik" - pisałem o tym wcześniej.

Marcin_e36
Nowicjusz

no więc skoro tak pójdzie to to jutro sprawdzę ale szczerze mówiąc bardzo mi zależy na tym żeby podłączenie było takie amplituner od niego głośniki (a nie od blu raya) bo do amplitunera podłączyłem trochę inne głośniki których juz nie podłącze do tego kina:( (i w zasadzie tu głównie o to chodzi) Do amplitunera TV i blu ray (bo od czasu do czasu można by było coś obejrzeć) i N. Jak nie da się w tej konfiguracji to mam jeszcze bluray BDP S360 i mogę go podmienić z tym nieszczęsnym od kina.

sadam_
Użytkownik

Chyba się poddam :c3
Po co kupiłeś zestaw kina domowego, mając amplituner, głośniki i odtwarzacz BD?
To co nazywasz blu rayem od kina to jest jednostka centralna zawierająca: wzmacniacz, tuner radiowy i odtwarzacz. Została zaprojektowana jako całość i jako taka działa sprawnie. To co chcesz z niej raczej nie było przez konstruktorów brane pod uwagę.

Marcin_e36
Nowicjusz

sadam napisał(a):

To co nazywasz blu rayem od kina to jest jednostka centralna zawierająca: wzmacniacz, tuner radiowy i odtwarzacz. Została zaprojektowana jako całość i jako taka działa sprawnie.

tak wszystko ok ale do tej jednostki centralnej można tylko podłączyć głośniki w konfiguracji 5.1 i to tylko te głośniki co były ori z zestawem. A do amplitunera mimo że też ma wyjścia na 5.1 podłączyłem 7 mocniejszych głośników i 2 subwoofery i wszystko gra idealnie. Tylko nie moę nic oglądać na blu rayu bo nie odtwarza dźwięku i to jest mój jedyny ból. Jako że mam tego sprzętu trochę mogę porobić inne konfiguracje ale nich to w końcu zadziała. tak jak mówiłem mogę zmienić tą jednostkę bdv na BDP S360 albo ewentualnie w osteteczności na jednostkę dav-tz 630 bo to mam pod drugim TV. Najważniejsze żeby tak jak pisałem wcześniej jednostką główną był amplituner i do niego głośniki i cała reszta (N, TV i odtwarzacz).

sadam napisał(a):

Po co kupiłeś zestaw kina domowego, mając amplituner, głośniki i odtwarzacz BD?

to bardzo długa historia mam tego sprzętu bardzo dużo bo poprostu jestem telemaniakiem :c34 i dzięki temu mogę robić różne konfiguracje :c20

Dobosz65
Początkujący

A ja tam jestem laik i kupiłem sobie kompletne kino domowe Sony DAV-TZ135, bo mi się kombinować nie chciało... 2 głośniki surround 2 głośniki przednie Głośnik centralny Głośnik basowy
nie mam problemów z podłączaniem :)