Podziel się wrażeniami!
Witam
pewnie banalne pytanie zadam ale ze wzgledu ze jestem nowicjusiem z lustrem w reku to mam pewnie w pelni ogolnikowe pytanie-przy tym obiektywie(puki co na inny mnie niestac wiec walczyc bede z tym)jakie sa mozliwosci tego oka,chodzi mi o to co taki obiektyw potrafi zrobic-jak godne zdjecie i jakie ostrosci i nasycenia-moze koledzy macie jakies przyklady zdjec i moze jakies podpowiedzi jakie ustawienia?dlaczego moje pytanie sie pojawiło,a dlatego ze wczoraj bawilem sie ciut ale albo nie umiem ale cos zle robie ale kolory jak to sie mowie DUPY NIE URYWAJA,nie wiem czy zle ustawiam w opcji Nasycenia czy cos-moze jakies pomoce od was dostane,tez chcialbym Żonce sesje zrobic,na co zwracac uwage...wiem powiecie instrukcje czytaj,ale mi chodzi o tzw. łopatologie-po chłopsku...
Witam
pewnie banalne pytanie zadam ale ze wzgledu ze jestem nowicjusiem z lustrem w reku to mam pewnie w pelni ogolnikowe pytanie-przy tym obiektywie(puki co na inny mnie niestac wiec walczyc bede z tym)jakie sa mozliwosci tego oka,chodzi mi o to co taki obiektyw potrafi zrobic-jak godne zdjecie i jakie ostrosci i nasycenia-moze koledzy macie jakies przyklady zdjec i moze jakies podpowiedzi jakie ustawienia?dlaczego moje pytanie sie pojawiło,a dlatego ze wczoraj bawilem sie ciut ale albo nie umiem ale cos zle robie ale kolory jak to sie mowie DUPY NIE URYWAJA,nie wiem czy zle ustawiam w opcji Nasycenia czy cos-moze jakies pomoce od was dostane,tez chcialbym Żonce sesje zrobic,na co zwracac uwage...wiem powiecie instrukcje czytaj,ale mi chodzi o tzw. łopatologie-po chłopsku...
Tadeusz napisał(a):
Pozdrawiam, nie zniechęcaj się
mam jedną rade. nic nie kupuj przynajmniej przez pol roku. obiektyw ktory masz jest bardzo dobry dla Ciebie. poznaj go i aparat. pol roku minimum.
Tadeusz napisał(a):
a tak wogole to czasem robiłem jak mowisz ale w domu ustawianie chyba nie zawsze ma sens no bo na dworze zupełni inne warunki
tez kwestia czy a noz nie za duzo oczekuje po tym moim obiektywie,kiedys ktos mi polecil zebym kupil stałoogniskowy-bo jasniejszy i lepiej fotki sie robi ale cena;/ zaporowa dlamnie obecnie,no wiem bede cwiczyc
i latwo sie nie poddam ale tez pytac mozna...
najbarrdziej sie zastanawiam nad mozliwosciami tego obiektywu?tu jest pytanie...
Dzieki Tadeusz
co do trawnika -to odebrałem jak mialem czyli z dystansem i humorem;)
a wracajac do rozmowy o fotografowaniu to najwiekszy problem mam ze zrozumieniem przysłon,czasu naswietlania no i ich zaleznosciach miedzy soba...jedno co moge powiedziec to - unikam focenia na AUTO,bo to nie zabawa ale foce na A lub M i S
Pablo, póki co, zapomnij o trybie "M".
Używająć trybów tematycznych (to nie zbrodnia - to są programy dla amatorów), patrz na to, jakie aparat ustawia czasy, jaką przysłonę, i do czego.
Potem próbuj sam, np. z trybem A: ustawiaj przysłone i patrz, co aparat robi z czasem (migawką). Spróbuj też zaznajomić się z trybem "P" i używaj "shifta", do zmiany parametrów. Patrz i wyciągaj wnioski.
A białe na "M" miałeś, bo za dużo światła wpuściłeś do matrycy - albo za duża przysłona, albo za długi czas, albo za duże ISO, albo wszystko na raz
Zostaw na razie M w spokoju, chyba, że tylko doćwiczeń, jak się zmienia naświetlenie w zależności od tego, co ustawisz.
"shifta"????????????????
"shifta"????????????????
mam co studiowac,dzieki
a jeszcze jedno-macie jakies fotki robione na tym obiektywie-chcialbym widziec jakie ma mozliwosci-pewnie glupie pytanie ale kto pyta ten wie:)