anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

AF, przysłona

aleksandra21
Początkujący

AF, przysłona

Witam,
Od kilku dni jestem szczęśliwą posiadaczką lustrzanki sony alfa 330. Kit 3,5-5,6/18-55 SAM
1. W trybie A mogę pokrętłem regulacyjnym ustawić przysłonę 5,6, maksymalnie udało mi się 4,5. Jak otworzyć bardziej przysłonę do 3,5?
Pewnie przydałoby się kupić do portretów jaśniejszy obiektyw z dłuższą ogniskową...
2. Autofokus lokalny-cytat z instrukcji: "używając przycisku sterującego, wybrać jeden z dziewięciu obszarów, dla którego ma być ustawiona ostrość"
czy wogóle mogę sobie wybrać np. lewy górny obszar? używając przycisku sterującego wchodzę w tryb pracy, tryb błysku... a nie wybieram obszar
dzięki

8 ODPOW. 8
profile.country.pl_PL.title
acinloop
Nowicjusz

aleksandra21 napisał(a):

1. W trybie A mogę pokrętłem regulacyjnym ustawić przysłonę 5,6, maksymalnie udało mi się 4,5. Jak otworzyć bardziej przysłonę do 3,5?

Ustaw ogniskową obiektywu na 18mm wtedy uzyskasz f3,5

aleksandra21 napisał(a):

2. Autofokus lokalny-cytat z instrukcji: "używając przycisku sterującego, wybrać jeden z dziewięciu obszarów, dla którego ma być ustawiona ostrość"
czy wogóle mogę sobie wybrać np. lewy górny obszar? używając przycisku sterującego wchodzę w tryb pracy, tryb błysku... a nie wybieram obszar

Jaki błysk?
:c7
sony-a330.jpg
Zaznaczonym na czerwono przyciskiem wybierasz obszar / punkt AF który jest Ci potrzebny w trybie "AF lokalny"

tomek67-----
Początkujący

Pewnie przydałoby się kupić do portretów jaśniejszy obiektyw z dłuższą ogniskową...

Jasny obiektyw to fajna sprawa.
http://www.flickr.com/photos/48529391@N ... 2/sizes/l/

Całkiem sporo fotek udaje mi zrobić z ręki w pomieszczeniach.
Najtańszy chyba jest 50mm 1.8.
Ja mam 50mm 1.4
Czasem miałbym ochotę na ciut dłuższy.
Aha używanie tak jasnego obiektywu jest dosyć trudne.
Ostrość trzeba ustawiać ze snajperską precyzją, dosłownie.
Musisz dokładnie wycelować w to co ma być ostre,
w dodatku AF wymaga dość mocno kontrastowego punktu,
żeby dokładnie ustawić ostrość.

aleksandra21
Początkujący

Dzięki!
Przysłonę wreszcie ustawiłam.
Nie wiedziałam wcześniej że pole autofokusa lokalnego wybieram sobie na tej ikonce, myślałam że można to zrobić w trakcie kadrowania na life view, stąd nieporozumienie.
pozdr

wratislavian
Początkujący

Olu, taka moja rada. na początku używaj tylko czujnika centralnego. wyostrzaj sobie co tam chcesz żeby było ostre a później trzymając dalej spust do połowy spust komponuj kadr i dopiero później dociskaj do końca.

zapewne masz kitowy obiektyw. przysłonę 3,5 uzyskasz tylko na 18mm. wraz ze zwiększaniem ogniskowej maxymalna przysłona będzie maleć (cyferka przysłony będzie większa 3,5 4, 4,5 itd aż do 5,6 na 55mm)

czyli im dłużej tym ciemniej.

co do jaśniejszej portretówki to polecam heliosa 58 f/2 albo pentacona 50mm 1,7 z adapterem zamkniesz się w 100zł a i podszkolisz się w manualnym ostrzeniu.

profile.country.en_GB.title
3967-----
Poszukiwacz

Ile może kosztować Helios 50 f2 ?
Bronek

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

heliosy miały(mają) ogniskową głównie 58mm, rzadkością są 85mm
http://www.allegro.pl/listing/search.ph ... &country=1

wratislavian
Początkujący

Ile może kosztować Helios 50 f2 ?
Bronek

nie jestem pewien, ale heliosy 50mm mają światło 1,8.
a kosztuje tyle ile za niego dasz. jest rzadki dlatego cena pewnie będzie niewspółmierna. ja wiem. do 150zł?

profile.country.pl_PL.title
acinloop
Nowicjusz

wratislavian napisał(a):

nie jestem pewien, ale heliosy 50mm mają światło 1,8.

Helios-77M MS, Helios-77M MS miały światło 1,8.
link alledrogo.pl