Podziel się wrażeniami!
Czy można robić alfą 350 zdjęcia słońca ?
Zdjęcie pod słońce, czy zdjęcie słońca (astrofoto), bo to dwie różne sprawy.
Ze zdjęciem słońca to nie bardzo, bez specjalistycznego sprzętu i najczęściej fotografuje się obraz rzutowany np przez teleskop. Ale to nie tutaj raczej . Można też bezpośrednio, ale potrzeba bardzo gęstyc filtrów, żeby nie uszkodzić elektroniki aparatu, wzroku, no i żeby coś wyszło. Słońce jest jednak dość jasne
Natomiast zdjęcia pod słońce jak najbardziej, chociaż nie jest łatwo.
Po pierwsze tracimy na kontraście, po drugie pojawiają się odbicia od soczewek wewnątrz obiektywu tzw bliki i flary. Ale można. Nie każdy obiektyw się do tego nadaje, choć... nawet kitem się da
No i jeszcze sprawa pomiaru światła - jak sfotografujesz kogoś pod słońce, to albo on będzie naświetlony poprawnie a krajobraz prześwietlony, albo okolica OK, a model - czarny. Można wtedy wspomóc się lampa błyskowa dla rozjaśnienia cieni na obliczu. I tu pojawia się problem z krótkimi czasami i synchronizacji z błyskiem - najlepsza zewnętrzna lampa i HSS.
To tak w skrócie
teoretycznie tak
praktycznie - lepiej zaopatrz się w coś co kiepsko prześwituje światło
poniżej masz zdjęcie słońca jak się tego nie zrobi
Tu, taki przykładzik zdjecia pod słońce, ze słońcem w kadrze: download/file.php?id=1281&mode=view" target="_blank" target="_blank
I, żeby nie było - to zdjęcie robione 18-75/3,5-5,6 czyli kitem, tyle, że starym, minoltowym, Made in China.
Gnembon, coś Ci się chyba pomyliło i wstawiłeś zdjęcie białej kartki zamiast przykładu
Ok , dziękuje za odpowiedź.
Chodziło mi o zdjęcie pod słońce.
@ Tadeusz
Trochę się rozpisałeś
kamil1114 napisał(a):
@ Tadeusz
Trochę się rozpisałeś
Nie , ja bardzo jestem zadowolony , że Ty tak mi to napisałeś , że ja zrozumiałem.
Mam jeszcze takie pytanie nie na temat , ale chyba nie opłaca się zakładać nowego tematu.
Tylko się nie śmiejcie !
Zrobiłem zdjęcie kwiatka w domu , które mi się trochę spodobało , ale nie wiem jak je zrobiłem , tzn. robiłem je na trybie auto i aparat sam ustawił czułość , czas migawki i przysłonę. Co sądzicie o tym zdjęciu , jak na warunki domowe ? Bo nie wiem czy podkręcić kontrast w ustawieniach.
Zdjęcie w załączniku.
http://www.speedyshare.com/272862207.html
Tu nie o kontrast chodzi! To nie jest zdjęcie kwiatka, to jest jeden wielki bałagan! A głównym motywem jest liść! I do tego nieostry!
A jak je zrobiłeś? Proszę bardzo:
t=1/125s
f/6,3
ISO=400
f=70mm
+lampa błyskowa z redukcją czerwonych oczu (co by się kfiatkowi nie świeciły )
O kompozycji trochę poczytaj.
Tadeusz napisał(a):
Gnembon, coś Ci się chyba pomyliło i wstawiłeś zdjęcie białej kartki zamiast przykładu
Ok , a jest różnica jak zrobię zdjęcie z redukcją czerwonych oczu przyrodzie ?