anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

canon 7d nikon d300 czy sony alpha850?

czb.lechu
Początkujący

canon 7d nikon d300 czy sony alpha850?

Witam wiem, że jest to forum sony i pewnie będziecie obstawiać przy sony, ale może znajdzie się ktoś obiektywny....

Chce zmienić alphe 300+minolta 50mm. 1.7f+tamron 17-50 f2.8 i hvl-58 na któryś z w/w aparatów i kompletnie nie wiem który wybrać. Z jednej strony jestem przyzwyczajony do sonego, ale denerwują mnie jego szumy i dość wolna praca af. no i ogolnie ostatnio mi szwankuje...dlatego tez myślę o zmianie.
Sony 850 oferuje pełną klatkę ale później ceny obiektywów mnie dobiją, Bo z moich to chyba tylko minoltę mogę podpiąć?

co sądzicie o w/w aparatach?

Pozdrawiam Leszek

78 ODPOW. 78
wratislavian
Początkujący

jeżeli denerwuje Cie AF w sonym. to właśnie czy denerwuje Cie w a300 czy w wyższych modelach też?

bo na plenerku miałem przez chwilę do czynienia z a900 i podpiętym szkłem sigmy. szybkośc ostrzenia przyprawiła mnie o zawrót głowy, byłem po prostu w szoku. a900 jakby sama ostrzyła i sama robiła zdjęcia;p natychmiast.

profile.country.pl_PL.title
Matti-----
Początkujący

7D ostrzy o wiele szybciej niz A900 😃

profile.country.en_PL.title
tompacan
Nowicjusz

Matti napisał(a):

Sprawdzałeś czy tylko powtarzasz to co sobie koledzy dla poprawy humoru wymyślili?

Na portalu popphoto.com sprawdzili i jakoś nie potwierdzili tej tezy.
Na podstawie ich danych wychodzi cos takiego.

http://img62.imageshack.us/img62/6003/8507d.jpg

Creatoor
Początkujący

Matti napisał(a):

Co twoim zdaniem znaczy 'o wiele szybciej'? Jak dla mnie to o wiele szybciej od żółwia biega zając. A w twoim porównaniu można umieścić dwóch sprinterów, którzy wpadli na metę na tyle równo, że ludzkie oko nie dostrzegło różnicy. Dopiero fotokomórka rozstrzygnęła. Mam nadzieję, że masz w tym zakresie mocne osobiste doświadczenie? Możesz podać jakieś dane w ułamkach sekund, oczywiście pomiar dokonany przy tych samych warunkach oświetleniowych i z tym samym szkłem.
Pozdrawiam

Ps. Chyba zmienię podpis: "Nie powtarzajmy plotek bo możemy się ośmieszyć" :c11 .

Matti-----
Początkujący

Moj przyjaciel ma 7D i porownywalismy sobie :) Obiektywy, ktorymi sie bawilismy to Sigma DG 15mm Fisheye f2.8

tompacan
Nowicjusz

Rybie oko - no zarąbisty sprzęt do porównywania szybkości AFa ;)

Matti-----
Początkujący

Pozwole sobie zauwazyc, ze AF sprawdzalismy na tych samych obiektywach ( roznily sie tylko bagnetem), bo jaki sens ma sprawdzanie szybkosci AF na A900 + Sigma 70-200 i 7D + Canon 70-200 F2.8 ?
Jezeli tak mamy porownywac to smiało Ci moge powiedzieć, że tutaj Sony tez nie wypada lepiej.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Matti napisał(a):

bo jaki sens ma sprawdzanie szybkosci AF na A900 + Sigma 70-200 i 7D + Canon 70-200 F2.8 ?
Jezeli tak mamy porownywac to smiało Ci moge powiedzieć, że tutaj Sony tez nie wypada lepiej.

Matti, ale porównujesz wolną Sigmę (nawet wersja z HSM) do obiektywu systemowego Canona. :c9
Wypadało by odnieść się do Sony 70-200/2.8 G SSM, który jest znacznie szybszy od Sigmy i jest jednocześnie odpowiednikiem Canonowskiego 70-200/2.8

Matti-----
Początkujący

Lajam, wlasnie dlatego mowie ze takie porownanie nie ma sensu. Jedyny taki sam obiektyw, ktorym dysponowalismy to była własnie Fisheye ;)

tompacan
Nowicjusz

Matti napisał(a):

Pozwole sobie zauwazyc, ze AF sprawdzalismy na tych samych obiektywach ( roznily sie tylko bagnetem), bo jaki sens ma sprawdzanie szybkosci AF na A900 + Sigma 70-200 i 7D + Canon 70-200 F2.8 ?

A wystarczyło sprawdzić to na zwykłych pięćdziesiątkach.

PS Czy owe rybie oko pod bagnet A to jest śrubokręt czy HSM?