Podziel się wrażeniami!
Czy ktoś spotkał się z powyższym błędem? Zauważyłem, że na niektórych zdjęciach są czerwone plamki. zawsze w tych samych miejscach chociaż na różnych zdjęciach. Czy to problem pyłków na szkle, lustrze czy błąd matrycy?
Czas zacząć skupiać się na zdjęciach, bo skupienie się tylko na sprzęcie nie pomaga
ja tam nie mam nigdzie żadnych hot pixeli - więc to nie jest reguła , a sprzęt powinien być sprawny w 100% nie 99.9% płace i wymagam... :smileyevil:
Alcazar napisał(a):
ja tam nie mam nigdzie żadnych hot pixeli - więc to nie jest reguła , a sprzęt powinien być sprawny w 100% nie 99.9% płace i wymagam... :smileyevil:
no właśnie w elektronice nie ma miejsca na błędy. Fakt są systemy które mogą te błędy i możliwe błędy eliminować, systemy awaryjne zastępcze itd.. ale o tym się ostrzega użytkownika. Na pudełku nie było napisane: do 10 martwych/spalonych/hot pixeli na matrycy i do 5 na wyświetlaczu nie podlega reklamacji
RASTX napisał(a):
Sony zapewnia w ekranach LCD 99, 99 % sprawnych pikseli. Jeżeli podana wartość nie jest dotrzymana, ekran podlega wymianie
No tak tylko że to 99,99% dotyczy ekranu (który nie ma wpływu na zdjęcie) a nie matrycy. Moim zdaniem matryca CMOS w nowym aparacie powinna być sprawna (cała) i sugeruję ponowny kontakt z BOK Sony lub ze sprzedawcą.
Z ciekawości sprawdziłem dwie A500 i jedną A550 nie wykryłem takiej wady.
No tak tylko że to 99,99% dotyczy ekranu (który nie ma wpływu na zdjęcie) a nie matrycy.
sproboje zmapowac to raz jeszcze i sprawdze wieczorem. zobaczymy czy pomoze. bo na ostatnich fotkach wczoraj juz chyba nie widzialem tych pixeli... przetestuje
no i zapomnialem uaktualnic..
wiec dzien pozniej poszedlem tam znowu tym razem z szarym pixelem na wyswietlaczu i.. zalapalem sie na promocje zestawu z 2 obiektywami.. znaczy sie przecenili go z 770 na 700.. ze za swoj zaplacilem 630.. to za extra 70 dostalem obiektyw 55-200.. i zwolnilo mnie to z szukania nowego obiektywu.. i oszczedzilem 100 bo jednak ta sigma to droga taka aparacik teraz smiga jak mazenie a zakres zoomu jest nawet porownywalny z moim starym h5. czyli.. pozytywnie
Rozumiem że po wymianie nie ma problemu z pixelami na matrycy?