Podziel się wrażeniami!
hejka hejka
Dawno mnie nie było, ale piszę, bo chcę prosić o poradę.
Jestem na etapie poszukiwania lustrzanki i mam chęć na jej zakup.
Jednak nie mogę się zdecydować.
Mam chętkę na ALFĘ 380. ale nie wiem....
jestem amatorką, ale chciałabym kupić coś porządnego, co pozwoli mi rozwinąć moje umiejętności i poszerzyć wiedzę. Jak już mam wydać tyle kasy to na coś lepsiejszego ( ale w ramach rozsądku oczywiście)...
Widzę, że tu się zagląda, dlatego tu pytam
Doradźcie.
Pozdrawiam i z góry dzięki.
55-200 z SAM ma dodatkowy silnik autofocusa wbudowany w obiektyw. 55-200 bez SAM to poprzednia wersja tego obiektywu, gdzie autofocus realizowany była za pomocą tzw. "śrubokręta".
mapasja napisał(a):
55-200 z SAM ma dodatkowy silnik autofocusa wbudowany w obiektyw. 55-200 bez SAM to poprzednia wersja tego obiektywu, gdzie autofocus realizowany była za pomocą tzw. "śrubokręta".
kris napisał(a):
aktualna oferta DSLR:LINK
poprzednie modele DSLR: LINK
Powyżej jest spis wszystkich "pakietów" w jakich oficjalnie były i są sprzedawane DSLR SONY.
Jestem też nowy w lustrzankach, zakupiłem A330H czyli ten zestaw z 18-200 i jestem z niego zadowolony. 18-200 przydaje się po przesiadce z kompaktu, bo tzw. zoomu czasem brakuje w obiektywie 18-55. Jak coś to w załączniku masz fotki z tego obiektywu, nie obrabiane, prosto z puszki jak to się mówi
Quartz napisał(a):
Jestem też nowy w lustrzankach, zakupiłem A330H czyli ten zestaw z 18-200 i jestem z niego zadowolony. 18-200 przydaje się po przesiadce z kompaktu, bo tzw. zoomu czasem brakuje w obiektywie 18-55.
Lumix FZ8 ale lustrzanka dla mnie dużo wygodniejsza - więcej się można nauczyć, bo jak widać po moich zdjęciach jeszcze wieeele przede mną
kris napisał(a):
W = aparat + 18-70 + 70-300mm
poprawiłem, ale pamiętajcie, że mój post to nie jest jakaś encyklopedia skrótów, a jedynie moje wnioski po luknięciu na linki podane w tamtym poście
miał on na celu nakierować jak mniej więcej wygląda sprawa skrótów, którymi moim zdaniem nie ma się co przejmować/znać
to może jeszcze ja. sugeruje Ci na początek kupić najlepszą puszkę na jaką Cię stać i nowy kit 18-55. zaoszczędzone pieniądze będziesz mogła wydać na coś później.
po to są obiektywy kitowe, żeby były tanie i żebyś mogła się rozeznać w świecie fotografii.
co do 18-200 to bardzo wygodny zakres, jednak musisz wiedzieć, że po roku świadomej fotografii jakość tego obiektywu będzie niedostateczna.
jeżeli masz do wydania 2500zł to może taki zestaw:
http://www.allegro.pl/item899232562_zib ... _a500.html" target="_blank
a500 18-55 torba i karta. ten obiektyw nie służy do robienia dobrych zdjęć. on jest do nauki. na początku możesz robić ładne zdjęcia kotków i piesków, ale na pewno nie dobre jak te: http://1x.com/" target="_blank
po kupnie tego zestawu polecam zacząć zbierać kasę. bo jak się wkręcisz to gwarantuję, że po pół roku będziesz chciała więcej:D i nie przejmuj się, że nie wiesz co to będzie. TO samo przyjdzie do Ciebie i powie kup mnie:)
i jeszcze jedno. czytaj forum. czytaj codziennie. tak długo, aż sama będziesz znała odpowiedzi osób które o coś pytają. w 150% zastąpi Ci to komercyjne książki o fotografii.
wratislavian napisał(a):
18-55 ten obiektyw nie służy do robienia dobrych zdjęć