Podziel się wrażeniami!
Witam Wszystkich na forum.
Mam takie pytanie posiadam Sony a 300 i chodzi mi o to z jakimi ustawieniami najlepiej fotografowac imprezy taneczne typu sylwester itd.
Gdy zalezy mi na szybkosci migawki (by uchwycic ruch) i fotografuje w trybie P i jakosc zdjecia poczatkowo mnie zadawala i kolejne chcialbym robic z tymi samymi ustawieniami niestety juz po jego zrobieniu aprat automatycznie zmienia ustawienie czasu migawki. Moje pytanie brzmi czy i jak, w jakim trybie moge "zablokowac" ustawienia czasu migawki i przyslone czy jest to mozliwe tylko w trybie M czy fotografujac w trybie P i A musze krecic pokretlem za kazdym razem przed zrobieniem kolejnego zdjecia >
Dodam jeszcze, że jeżeli chcesz pracować ze stałymi parametrami ekspozycji to korzystaj z trybu M. Ustawiasz raz przesłonę i czas, focisz ile dusza zapragnie a w razie potrzeby, zależnie od sytuacji, zmienisz czas i/lub wartość f.
Wiec tak ... ustawiam przelacz AEL w trybie wizjera jest zablokowane tak dlugo dopuki nie wpisne ponownie przycisku jesli natomiast korzystam z lcd ustawienia "resetuja" sie po okolo 3 sek lub zmianie oswietlenia sceny
Jaro1212 napisał(a):
jesli natomiast korzystam z lcd
A czy w momencie gdy przekadrowujesz (krecisz obiektywem) aparat tez ma prawo zmienic ustawienia mimo ze wlaczona jest blokada?
Jaro1212 napisał(a):
A czy w momencie gdy przekadrowujesz (krecisz obiektywem) aparat tez ma prawo zmienic ustawienia mimo ze wlaczona jest blokada?
W trybie manualny czas migawki mam staly tzn raz ustawiony nie zmienia sie jednak "krecac obiektywem" zmienia sie wartosc f ... to normalne ?
Jaro1212 napisał(a):
W trybie manualny czas migawki mam staly tzn raz ustawiony nie zmienia sie jednak "krecac obiektywem" zmienia sie wartosc f ... to normalne ?
Ok tak chyba nic nie wymyslimy przejde sie do serwisu zobaczymy co mi powiedza. Jakos nie daje mi to spokoju dam znac jak bede cos wiedzial
Jaro1212 napisał(a):
Jakos nie daje mi to spokoju
Jednak, w tym wypadku czas migawki się odpowiednio wydłuży, więc naświetlenie będzie dalej poprawne. (Tzn. identyczne licząc w EV)acinloop napisał(a):
Ustawiasz tryb np A, ogniskowa 18mm, f 3.5, blokujesz ekspozycję, zmieniasz ogniskową na 70mm i wtedy wartość f zmienia się na 5.6.
To jest normalne zachowanie gdyż obiektyw ciemnieje wraz ze wzrostem ogniskowej.