Podziel się wrażeniami!
Witam serdecznie. Jestem zdecydowana na zakup A330 ale mam problem z doborem obiektywu do niej. Chciałabym coś uniwersalnego. Myślałam o obiektywie DT 18-70 i już praktycznie byłam zdecydowana ale naczytałam się tyle o nim fatalnych rzeczy że zgłupiałam totalnie. Proszę doradźcie coś! Zależy mi zarówno na szerokokątnym jak i na zoomie coś takiego uniwersalnego. Proszę o poradę.
ps. i jeszcze coś wiem trochę z poglądu kobiecego podoba mi się ten tulipan na obiektywie a wiem, że nie do każdego obiektywu można go zastosować więc proszę również i ten drobiazg wziąć pod uwagę.
SONY 18-250 - uniwersalny, niezły i ma tulipana.
Dla amatora w sam raz, a i później, jak apetyt wzrośnie, przyda sie jako "spacerzoom"
No właśnie bardziej zależy mi na jednym uniwersalnym obiektywie. Wydaje mi się to bardziej poręczne gdyż wybieram się na wycieczkę objazdową do Włoch i nie będę tam miała czasu na zabawę w zmienianie obiektywów więc zdecydowanie musiałby być to jeden obiektyw.
Zacznijmy od tego że 330 ma kitowy obiektyw 18-55, anie 18-70 i to ten drugi ma dość słabe recenzje. Ten obecnie stosowany w zestawie z 330 spokojnie mogę polecić na początek .
(prawie wszystkie zdjęcia w mojej galerii wykonałem nim właśnie) .
Witam..przylacze sie do tematu zeby nie robic balaganu. Pytanie jak poprzednik tylko alfa380 -dobry zoomik. szukam czegos do 1200zl +/- jakies grosze najlepiej 55mm bo mam filtry juz zakupione.Patrzylem na te:Tamron AF 70-300 mm F/4-5.6 Di LD Makro, Sony 75-300 mm f/4,5-5,6, Sigma 50-200 mm f/4-5.6 DC OS HSM..inne propozycje?dziekuje za pomoc.
SAL 55-200
najlepiej 55mm bo mam filtry juz zakupione
Filtry? Naprawdę przydatny to jedynie CPL - polaryzacyjny, kołowy. Jak masz na 55mm to wybór dość ograniczony. Mogę polecić 55-200SAM - firmowy i zupełnie przywoity. Ten wymieniony Tamron, nie ma czasem filtrów 62mm?Tadeusz napisał(a):
Bardzo nieprecyzyjne - 10-20mm to też "zoomik"
Owszem. Nie było wtedy internetu, ale miałem starszych kolegó, którzy mnie "prostowali". I nie ma w tym nic niewłaściwego. A najgorsze są błędy utrwalone i "przyklepane" przez dobrych wujków, którzy głaszczą po główce zamiast poprawić.Lajam napisał(a):
Co do 'zoomik' - wspomnij Tadziu te czasy kiedy byłeś początkującym...czyż nie upraszczałeś sobie wielu rzeczy? Poza tym troszkę z kontekstu wyjąłeś tą kwestię braku precyzji bo dalej są wymienione przykładowe obiektywy, naprawdę wykazując odrobinę dobrej woli można by uniknąć tych delikatnych uszczypliwości