anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

LUSTRZANKA ALFA 330 JAKI OBIEKTYW?

dolly75-----
Początkujący

LUSTRZANKA ALFA 330 JAKI OBIEKTYW?

Witam serdecznie. Jestem zdecydowana na zakup A330 ale mam problem z doborem obiektywu do niej. Chciałabym coś uniwersalnego. Myślałam o obiektywie DT 18-70 i już praktycznie byłam zdecydowana ale naczytałam się tyle o nim fatalnych rzeczy że zgłupiałam totalnie. Proszę doradźcie coś! Zależy mi zarówno na szerokokątnym jak i na zoomie coś takiego uniwersalnego. Proszę o poradę.
ps. i jeszcze coś wiem trochę z poglądu kobiecego podoba mi się ten tulipan na obiektywie a wiem, że nie do każdego obiektywu można go zastosować więc proszę również i ten drobiazg wziąć pod uwagę.

30 ODPOW. 30
profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

SONY 18-250 - uniwersalny, niezły i ma tulipana.
Dla amatora w sam raz, a i później, jak apetyt wzrośnie, przyda sie jako "spacerzoom"

------------------------------
fotoamator
profile.country.pl_PL.title
marcinnek_
Początkujący

może po prostu zestaw z dwoma kitami?
http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/559556

dolly75-----
Początkujący

No właśnie bardziej zależy mi na jednym uniwersalnym obiektywie. Wydaje mi się to bardziej poręczne gdyż wybieram się na wycieczkę objazdową do Włoch i nie będę tam miała czasu na zabawę w zmienianie obiektywów więc zdecydowanie musiałby być to jeden obiektyw.

profile.country.PL.title
Rutek68
Doradca

Zacznijmy od tego że 330 ma kitowy obiektyw 18-55, anie 18-70 i to ten drugi ma dość słabe recenzje. Ten obecnie stosowany w zestawie z 330 spokojnie mogę polecić na początek .
(prawie wszystkie zdjęcia w mojej galerii wykonałem nim właśnie) .

Sony 77 ob.28/2,8; 50-200/4-5,6; 35/1,8; 50/1.7; 135/2,8
black-dave
Początkujący

Witam..przylacze sie do tematu zeby nie robic balaganu. Pytanie jak poprzednik tylko alfa380 -dobry zoomik. szukam czegos do 1200zl +/- jakies grosze najlepiej 55mm bo mam filtry juz zakupione.Patrzylem na te:Tamron AF 70-300 mm F/4-5.6 Di LD Makro, Sony 75-300 mm f/4,5-5,6, Sigma 50-200 mm f/4-5.6 DC OS HSM..inne propozycje?dziekuje za pomoc. :c39

Starosta.
Początkujący

SAL 55-200 :c20

Pozdrawia Starosta :grin:
profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

najlepiej 55mm bo mam filtry juz zakupione

Filtry? Naprawdę przydatny to jedynie CPL - polaryzacyjny, kołowy. Jak masz na 55mm to wybór dość ograniczony. Mogę polecić 55-200SAM - firmowy i zupełnie przywoity. Ten wymieniony Tamron, nie ma czasem filtrów 62mm?

-dobry zoomik. szukam czegos do 1200zl

Bardzo nieprecyzyjne - 10-20mm to też "zoomik" :c20

fotoamator
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Tadeusz napisał(a):

Bardzo nieprecyzyjne - 10-20mm to też "zoomik" :c20

Kup nową za 1200 zł i jesteś moim guru :smileymrgreen:

Co do 'zoomik' - wspomnij Tadziu te czasy kiedy byłeś początkującym...czyż nie upraszczałeś sobie wielu rzeczy? Poza tym troszkę z kontekstu wyjąłeś tą kwestię braku precyzji bo dalej są wymienione przykładowe obiektywy, naprawdę wykazując odrobinę dobrej woli można by uniknąć tych delikatnych uszczypliwości ;)

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Lajam napisał(a):

Co do 'zoomik' - wspomnij Tadziu te czasy kiedy byłeś początkującym...czyż nie upraszczałeś sobie wielu rzeczy? Poza tym troszkę z kontekstu wyjąłeś tą kwestię braku precyzji bo dalej są wymienione przykładowe obiektywy, naprawdę wykazując odrobinę dobrej woli można by uniknąć tych delikatnych uszczypliwości

Owszem. Nie było wtedy internetu, ale miałem starszych kolegó, którzy mnie "prostowali". I nie ma w tym nic niewłaściwego. A najgorsze są błędy utrwalone i "przyklepane" przez dobrych wujków, którzy głaszczą po główce zamiast poprawić.
Widzę, że Ty lubisz wyjmować z kontekstu i przywalić, bez zrozumienia tego co przeczytałeś.
Masz zły dzień? Idź na spacer, porób zdjęcia...
EOT

fotoamator