anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Lustrzanka-początek amatora

CzarnyFotograf
Początkujący

Lustrzanka-początek amatora

Witam serdecznie :c37

Jestem tu pierwszy raz i mam pytanie, wkrótce mam zamiar kupić lustrzankę. Jednak nie wiem, co dokładnie kupić, mam do wydania ok. 2800zł

Co polecicie amatorowi, który chce zacząć przygodę z lustrzanką?

58 ODPOW. 58
Creatoor
Początkujący

Tomek69N napisał(a):

Nie wiem na ile zaawansowany jest CzarnyFotograf ale jeśli nie poczyta to se może kręcić i wajchować tym analogiem do usr... i nie nauczy się niczego. Co do streszczenia kilku książek to musiałoby to być kilka metrów tego piwa i tęga głowa ;)

Święta racja...

CzarnyFotograf napisał(a):

Na czym mi zależy? Na dużej ilości opcji, którymi będę mógł się pobawić i dzięki którym może wyjść świetne, perfekcyjne zdjęcie.

No to zapomnij o perfekcyjnym zdjęciu... Bajerami takiego nie zrobisz. Tomek ma rację. Podstawa to gruntowna wiedza, a potem sprzęt. Doskonałe zdjęcie (chodzi mi o walory estetyczne) można wykonać aparatem w telefonie komórkowym. Jeśli chodzi o bajery w lustrzankach to tęsknię za prostotą Zenita 12XP. To ja mam tworzyć zdjęcia a nie elektronika w aparacie (hdr i tym podobne). Śmiałem się z tego przykładu z pralkami, ale powiem Ci, że moja żona do tej pory oprócz automatu ma Franię i korzysta z niej sporadycznie tak jak ja z Zenita (już coraz rzadziej ale się zdarza).
Do tej chwili używałem A300 i nikt mnie nie namówi na zmianę poniżej A700. Jest to sprzęt BARDZO DOBRY (A300) nawet dla osób, które zarabiają na fotografii. Bardzo prosty, intuicyjny i wytrzymały.
Mądrze spożytkuj pieniądze. Ogranicz się do: body, dwóch szkieł (jednego macro), zapasowego aku. dwóch kart, statywu i wężyka (macro fotografia bez tego ani rusz). Nie kupuj pier_dół w postaci soczewek jakichś zbędnych filtrów i innych bajerów. To przyjdzie z czasem. Zbieraj na lampę i baw się dobrze.
Pozdrawiam

Kopzz-----
Początkujący

Creatoor napisał(a):

Ogranicz się do: body, dwóch szkieł (jednego macro), zapasowego aku. dwóch kart, statywu i wężyka (macro fotografia bez tego ani rusz). Nie kupuj pier_dół w postaci soczewek jakichś zbędnych filtrów i innych bajerów. To przyjdzie z czasem. Zbieraj na lampę i baw się dobrze.

Pewnie teraz autor zupełnie nie wie co ma wybrać, przerażony tym ile musi wydać, ucieka z krzykiem z pokoju. :)
Na poważnie to np. zewnętrzna lampa błyskowa początkującemu może sprawić wiele problemów. Nie wszystko na raz.

CzarnyFotograf
Pisałeś, że robisz zdjęcia rodzinne oraz bawisz się w makro. Ja w tym wypadku kupiłbym A550/A500 lub A380* do tego obiektyw 18-55mm (nawet nadaje się do makro). Zarówno A380 jak i A550/A500 posiadają nowe menu, które pomaga osobie początkującej zrozumieć o czego służą poszczególne funkcje aparatu np. bardzo ładnie jest pokazana zależność między czasem a przysłoną (fajna drabinka na LCD). Starsze modele są (dla początkującego) nieco trudniejsze.

*Chyba, że planujesz na prawdę zająć się fotografią. Wtedy nie ma sensu brać pod uwagę A380. Ma sporo mniejsze możliwości od A550/A500.

Zaczynać od analoga jest ciężko, co ma oczywiście swoje plusy. Ja np. swoją przygodę z fotografią rozpocząłem na Zenitach, a potem na manualnej Minolcie X-700. Skończyłem na Sony A200 i tak już zostanie :) Analog do nauki jest bardzo dobry, ponieważ zmusza do myślenia (max 36 "prób" na jednym filmie), a cyfrą trzaskamy ile miejsca na karcie pamięci. Jeśli nie zajmujemy się dokumentowaniem jakichś imprez rodzinnych możemy rozważyć analoga. Nauczy na prawdę dużo. Pod warunkiem, ze się chce, oczywiście :smileyhappy:

Creatoor
Początkujący

Kopzz napisał(a):

Nie wszystko na raz.

Toż napisałem 'zbieraj na lampę' a nie 'leć i kup lampę'. Czytaj między wierszami...

Kopzz napisał(a):

Na poważnie to np. zewnętrzna lampa błyskowa początkującemu może sprawić wiele problemów.

Mówisz to z doświadczenia? Lampa wbudowana sprawi mu więcej problemów, bo będzie chciał robić dobre foty a wyjdą mu gnioty z cieniami i przepałami i będzie się załamywał. Jeśli kogoś przeraża woda to nie nauczy się dobrze pływać. Lampa z czasem...ale jak najszybciej.

Kopzz-----
Początkujący

Dobrze, ale jaki jest sens kupować lampę i walić nią tylko do przodu?

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Kopzz napisał(a):

Dlaczego zakładasz z góry, że tylko tak? (A były lampy, gdzie tylko tak można było - sam taką miałem). Zesztą konstrukcja lampy umożliwia również taki sposób użycia.
A poza tym, żebyś widział ilu "profesjonalistów" fotografuje wyłącznie tak? I to często bez dyfuzora.

------------------------------
fotoamator
Creatoor
Początkujący

Nie ma żadnego. Ale mówiąc szczerze nie wiem o co ci chodzi? Zakładasz, że jak amator kupi lampę to 'będzie nią walił tylko do przodu'?

Edit: Tadeusz czytasz mi w myślach? :c18

Kopzz-----
Początkujący

Tadeusz napisał(a):

A poza tym, żebyś widział ilu "profesjonalistów" fotografuje wyłącznie tak? I to często bez dyfuzora.

CzarnyFotograf reporterem raczej nie jest :)

Creatoor
Chodzi mi o to, że trzeba wiedzieć jak używać ruchomego palnika.

Tadeusz napisał(a):

Kopzz napisał(a):

Dlaczego zakładasz z góry, że tylko tak? (A były lampy, gdzie tylko tak można było - sam taką miałem).

Ja mam takie dwie :)

profile.country.pl_PL.title
acinloop
Nowicjusz

Kopzz napisał(a):

Najłatwiejszy sposób na naukę to metoda "prób i błędów". Własnymi siłami można się nauczyć obsługi takiej lampy do zastosowań amatorskich. Tym bardziej że lampy Sony mają tryb WL co daje nam jeszcze większe pole do popisu :smileythumbsup:

profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

acinloop napisał(a):

Kopzz napisał(a):

Najłatwiejszy sposób na naukę to metoda "prób i błędów". Własnymi siłami można się nauczyć obsługi takiej lampy do zastosowań amatorskich. Tym bardziej że lampy Sony mają tryb WL co daje nam jeszcze większe pole do popisu :thumbsup:

A ja bym proponował zacząć od przejrzenia instrukcji dołączonej do lampy :c10 .
Ona naprawdę nie gryzie a pomóc może na pewno :)

CzarnyFotograf
Początkujący

Dziękuję bardzo za pomoc wszystkim, rozglądałem się po sklepach internetowych, jakie polecaliście na forum i zobaczyłem to:
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/sony-dslr ... 0-sam.html" target="_blank

Co o tym sądzicie?

Co do mojego "zaawansowania", to już pisałem, jakie miałem kontakty z lustrzanką.
Więc już nie sprzeczajcie się na ten temat, proszę ;)

wratislavian- Dam ci/wam wskazówkę co do mojego wieku. Jestem za młody na piwo i za młody na wyjeżdżanie poza moją miejscowość ... Więc wpaść raczej nie mogę do ciebie, co z chęcią bym zrobił... ;)

A chodzi wam o taką oddzielną lampę, do oświetlania "czegoś" z innej strony?