Podziel się wrażeniami!
Witam serdecznie
Jestem tu pierwszy raz i mam pytanie, wkrótce mam zamiar kupić lustrzankę. Jednak nie wiem, co dokładnie kupić, mam do wydania ok. 2800zł
Co polecicie amatorowi, który chce zacząć przygodę z lustrzanką?
Tomek69N napisał(a):
Nie wiem na ile zaawansowany jest CzarnyFotograf ale jeśli nie poczyta to se może kręcić i wajchować tym analogiem do usr... i nie nauczy się niczego. Co do streszczenia kilku książek to musiałoby to być kilka metrów tego piwa i tęga głowa
CzarnyFotograf napisał(a):
Na czym mi zależy? Na dużej ilości opcji, którymi będę mógł się pobawić i dzięki którym może wyjść świetne, perfekcyjne zdjęcie.
Creatoor napisał(a):
Ogranicz się do: body, dwóch szkieł (jednego macro), zapasowego aku. dwóch kart, statywu i wężyka (macro fotografia bez tego ani rusz). Nie kupuj pier_dół w postaci soczewek jakichś zbędnych filtrów i innych bajerów. To przyjdzie z czasem. Zbieraj na lampę i baw się dobrze.
Kopzz napisał(a):
Nie wszystko na raz.
Kopzz napisał(a):
Na poważnie to np. zewnętrzna lampa błyskowa początkującemu może sprawić wiele problemów.
Dobrze, ale jaki jest sens kupować lampę i walić nią tylko do przodu?
Kopzz napisał(a):
Nie ma żadnego. Ale mówiąc szczerze nie wiem o co ci chodzi? Zakładasz, że jak amator kupi lampę to 'będzie nią walił tylko do przodu'?
Edit: Tadeusz czytasz mi w myślach?
Tadeusz napisał(a):
A poza tym, żebyś widział ilu "profesjonalistów" fotografuje wyłącznie tak? I to często bez dyfuzora.
Tadeusz napisał(a):
Kopzz napisał(a):
Dlaczego zakładasz z góry, że tylko tak? (A były lampy, gdzie tylko tak można było - sam taką miałem).
Kopzz napisał(a):
Chodzi mi o to, że trzeba wiedzieć jak używać ruchomego palnika.
acinloop napisał(a):
Kopzz napisał(a):
Chodzi mi o to, że trzeba wiedzieć jak używać ruchomego palnika.
Najłatwiejszy sposób na naukę to metoda "prób i błędów". Własnymi siłami można się nauczyć obsługi takiej lampy do zastosowań amatorskich. Tym bardziej że lampy Sony mają tryb WL co daje nam jeszcze większe pole do popisu
Dziękuję bardzo za pomoc wszystkim, rozglądałem się po sklepach internetowych, jakie polecaliście na forum i zobaczyłem to:
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/sony-dslr ... 0-sam.html" target="_blank
Co o tym sądzicie?
Co do mojego "zaawansowania", to już pisałem, jakie miałem kontakty z lustrzanką.
Więc już nie sprzeczajcie się na ten temat, proszę
wratislavian- Dam ci/wam wskazówkę co do mojego wieku. Jestem za młody na piwo i za młody na wyjeżdżanie poza moją miejscowość ... Więc wpaść raczej nie mogę do ciebie, co z chęcią bym zrobił...
A chodzi wam o taką oddzielną lampę, do oświetlania "czegoś" z innej strony?