Podziel się wrażeniami!
Witam serdecznie
Jestem tu pierwszy raz i mam pytanie, wkrótce mam zamiar kupić lustrzankę. Jednak nie wiem, co dokładnie kupić, mam do wydania ok. 2800zł
Co polecicie amatorowi, który chce zacząć przygodę z lustrzanką?
Tomek69N napisał(a):
Nie wiem na ile zaawansowany jest CzarnyFotograf ale jeśli nie poczyta to se może kręcić i wajchować tym analogiem do usr... i nie nauczy się niczego. Co do streszczenia kilku książek to musiałoby to być kilka metrów tego piwa i tęga głowa
CzarnyFotograf napisał(a):
Na czym mi zależy? Na dużej ilości opcji, którymi będę mógł się pobawić i dzięki którym może wyjść świetne, perfekcyjne zdjęcie.
Creatoor napisał(a):
Ogranicz się do: body, dwóch szkieł (jednego macro), zapasowego aku. dwóch kart, statywu i wężyka (macro fotografia bez tego ani rusz). Nie kupuj pier_dół w postaci soczewek jakichś zbędnych filtrów i innych bajerów. To przyjdzie z czasem. Zbieraj na lampę i baw się dobrze.
Kopzz napisał(a):
Nie wszystko na raz.
Kopzz napisał(a):
Na poważnie to np. zewnętrzna lampa błyskowa początkującemu może sprawić wiele problemów.
Dobrze, ale jaki jest sens kupować lampę i walić nią tylko do przodu?
Kopzz napisał(a):
Nie ma żadnego. Ale mówiąc szczerze nie wiem o co ci chodzi? Zakładasz, że jak amator kupi lampę to 'będzie nią walił tylko do przodu'?
Edit: Tadeusz czytasz mi w myślach?
Tadeusz napisał(a):
A poza tym, żebyś widział ilu "profesjonalistów" fotografuje wyłącznie tak? I to często bez dyfuzora.
Tadeusz napisał(a):
Kopzz napisał(a):
Dlaczego zakładasz z góry, że tylko tak? (A były lampy, gdzie tylko tak można było - sam taką miałem).
Kopzz napisał(a):
Chodzi mi o to, że trzeba wiedzieć jak używać ruchomego palnika.
acinloop napisał(a):
Kopzz napisał(a):
Chodzi mi o to, że trzeba wiedzieć jak używać ruchomego palnika.
Najłatwiejszy sposób na naukę to metoda "prób i błędów". Własnymi siłami można się nauczyć obsługi takiej lampy do zastosowań amatorskich. Tym bardziej że lampy Sony mają tryb WL co daje nam jeszcze większe pole do popisu![]()
Dziękuję bardzo za pomoc wszystkim, rozglądałem się po sklepach internetowych, jakie polecaliście na forum i zobaczyłem to:
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/sony-dslr ... 0-sam.html" target="_blank
Co o tym sądzicie?
Co do mojego "zaawansowania", to już pisałem, jakie miałem kontakty z lustrzanką.
Więc już nie sprzeczajcie się na ten temat, proszę
wratislavian- Dam ci/wam wskazówkę co do mojego wieku. Jestem za młody na piwo i za młody na wyjeżdżanie poza moją miejscowość ... Więc wpaść raczej nie mogę do ciebie, co z chęcią bym zrobił...
A chodzi wam o taką oddzielną lampę, do oświetlania "czegoś" z innej strony?