Podziel się wrażeniami!
Witam - jedno pytanko mam , dla posiadaczy a550. Nie wiem czy z moim wizjerem lub matówka coś jest nie tak tzn. - patrząc przez wizjer i wciskając do połowy spust, aparat wydaje radoście "pip" i ustawia ostrość, jednoczasowo podświetlając centralny czujnik AF na matówce ( w punktowym ustawieniu AF ). Wszystko byłoby fajnie gdyby nie ALE... . No własnie zawsze jest jakieś ale. W momencie ustawienie ostrości na mojej matówce patrząc przez wizjer od centralnego, podświetlanego czujnika widoczna jest świecąca cieniutka linia która biegnie do prawego boku wizjera - radośnie rozświetlając ciemny prawy bok i dając "fajną" czerwoną poświatę w całym wizjerze :smileyevil: . Jakby tego było mało to na górnym brzegu wizjera widze taką samą poświatę koloru czerwoneg ( jakby żle ustawione lustro czy coś?? ) - widze wyraźnie odbicie środkowego czujnika. Czy ktoś ma taki sam problem. ??
Osobiście nie wydaje mi się aby tak powinno być ponieważ w mojej a200 wszystko jest w porządku. Wizjer jest w środku ciemny widze tylko to co fotgrafuje, bez zbędnych świateł i odblasków. W a550 - jest to bardzo irytujące. Wygląda to jak by matówka była uszkodzona - swiecą sie połączenia czujnika centralnego z listwą boczną matówki LCD i dotego jeszcze to odbicie czujnika na górnym boku wizjera.
Dodam jeszcze, że niestety nie ja kupowałem ten aparat a kupujący sie nie znał . i nie sprawdził przy kupnie wizjera. Poza tym to samo body. Miał to być prezent ale przy sprawdzeniu przeze mnie odrazu wyszło to coś. Ktoś sie z takim czymś spotkał. ??
Wizjer ma być w środku ciemnny! - po to by dobrze celować.
Mam wrażenie jakbym kupił nowy samochód tylko jadąc w nim zamiast ciemno i miło widze świecące się kable :smileyevil: - Jak ktoś jeździł ze świecącą się podsufitką w nocy samochodem to wie o czym mowie. - ograniczenie widoczności przez przednią szybe.
Umieszczam zdjęcie robocze - oddaje to mniej lub brdziej sytuacje.
kris:- Wiem że nie powinienem sobie odpowiadać ale mam problem z kompem i musiałem tak zrobić.
Wydaje mi się, że ten model tak ma. Z tego co pamiętam to były gdzieś informacje, że zmieniono sposób podświetlania punktów AF na podobny do Nikona.
W sklepie mieliśmy przez pewien czas A550 i była to jedna z pierwszych rzeczy którą zauważyłem, ale po kilku dniach zupełnie przestałem na to zwracać uwagę. Dzisiaj rozpakuję A500 i sprawdzę jak jest w tym egzemplarzu.
sadam- dzieki za szybka odpowiedz. Hmm - a gdzie moge te info dostać. masz jakąś wiedze?
Mam jedynie porównanie z A200 -m w której wygląda to inaczej i mi bardzej odpowiada. Nikona nie posiadam. .
Jestem ciekawy co jest w A500. Pozdrawiam serdecznie.
Ja zauważyłem do razu że do każdego pola wskazującego miejsce czujnika widać linię od lewego lub prawego boku. Podświetlania linii nie zauważyłem ale sprawdzę przy najbliższej okazji.
instrukcja strona 73
,,W wizjerze od obszaru ostrości w kierunku na zewnątrz może rozciągać się cienka linia. Nie jest to usterka,,
Nie pamiętam gdzie czytałem o o tym podobieństwie do nikona:( - prawdopodobnie gdzieś na KKMie w wątku o A500/A550.
Sprawdziłem A500 i jest dokładnie tak samo. Jak spojrzysz przez wizjer na jasne tło, ściana sufit, to zobaczysz cieniutki linie zasilające, które również świecą Aczkolwiek dziwne jest że taki mocniejszy rozbłysk jest widoczny zawsze po prawej stronie wizjera i częściowo w górnej części. Nie wiem dlaczego
arekbartosz napisał(a):
instrukcja strona 73
,,W wizjerze od obszaru ostrości w kierunku na zewnątrz może rozciągać się cienka linia. Nie jest to usterka,,
kris napisał(a):
i wszystko jasne
jareklubicz napisał(a):
kris napisał(a):
i wszystko jasne
no jasne że wszystko jasne tylko to troche denerwuje podczas robienia zdjęc nocą albo przy słabym oświetleniu, znam to z autopsji