anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

problem a 200

montii121212
Początkujący

problem a 200

witam mam pytanie podcza robienia zdjec zauwazyłem ze lampa zaczyna zazyc to znaczy jak chce zrobic zdjecie i dociskam na spust nie zrobi zdjecia tylko tak pstryaz zazy a zdjecia nie zrobi moze miał ktos taki przypadek :slight_smile:

24 ODPOW. 24
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

witaj,

korzystając z wbudowanej lampy - aparat wykorzystuje "przedbłyski" (tzw. spawara :nauseated_face:

Początkujący

Oblicza sobie odległość od celu

montii121212
Początkujący

nie chodzi mi ze jak chce zrobic zdjecie aparat ustawi sobie ostrosc i chce zrobic zdjecie to lampa zaczyna sama jak by za zazac i wtedy brzeczy w aparanie

kamil1114
Początkujący

Wiem o co Ci chodzi , ostrość to jest jeszcze inna spawa. Te żarzenie pomaga aparatowi ustawić ostrość , rozświetla cel i ustawia ostrość.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

lepiej będzie jak zacznie dokładniej opisywać co się dzieje :rolling_eyes:
czy lampa jest "podniesiona" ?
czy też brzęczy będąc w stanie spoczynku (czyli klapnięta) ?

marta4583
Nowicjusz

mam ten sam problem z moim aparatem bylam na imprezie od 12-6 nad ranem i moj aparat niechcial dzialac jak probowalam zrobic zdiecie to zrobil 2 -3 i puzniej niechcial robic .......
On dobrze dziala tylko rano a nie wieczorami ... jak robie zdiecia to musze czymac tak dlugo az lampa zaswieci sie 3 razy a puzniej czasami chce robic a czasami nie .....
albo jeszcze jeden problem mam jak bylam w samolocie to lecialam w nocy no i jak chcialam zrobic zdiecie to zrobilo ale puzniej wyszlo cale rozmazane i pisze przetwarza czy cos w tym stylu. pomocy....

kamil1114
Początkujący

marta4583 napisał(a):

jeszcze jeden problem mam jak bylam w samolocie to lecialam w nocy no i jak chcialam zrobic zdiecie to zrobilo ale puzniej wyszlo cale rozmazane i pisze przetwarza czy cos w tym stylu. pomocy....

Bo pewnie robiłaś zdjęcie bez lampy błyskowej (a to była noc , więc nic dziwnego , że zdjęcie się rozmazało) i miałaś niskie iso. Jak chciałaś robić bez flasha , to trzeba było ustawić iso na 1600.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

marta4583 napisał(a):

On dobrze dziala tylko rano a nie wieczorami ... jak robie zdiecia to musze czymac tak dlugo az lampa zaswieci sie 3 razy a puzniej czasami chce robic a czasami nie .....

Aparat musi ustawić ostrość zanim wykona zdjęcie. W trudnych warunkach oświetleniowych czasem nie znajdzie kontrastowego miejsca i po prostu nie wyzwoli migawki.

marta4583 napisał(a):

albo jeszcze jeden problem mam jak bylam w samolocie to lecialam w nocy no i jak chcialam zrobic zdiecie to zrobilo ale puzniej wyszlo cale rozmazane i pisze przetwarza czy cos w tym stylu. pomocy....

Wybacz, ale jeśli sądzisz że zrobisz nocne zdjęcie z samolotu w ułamku sekundy i jeśli jeszcze oczekujesz, że będzie coś na nim widać, to jesteś w poważnym błędzie. :|

Są to bardzo podstawowe zagadnienia z zakresu fotografii. Tak naprawdę opisywane powyżej problemy to wyłącznie wina operatora aparatu.

Proponuję zapoznać się z następującymi hasłami:
- migawka
- przysłona
- czas naświetlania
- ISO
- nocne zdjęcia
- działanie systemu autofokus

profile.country.pl_PL.title
acinloop
Nowicjusz

kamil1114 napisał(a):

Bo pewnie robiłaś zdjęcie bez lampy błyskowej (a to była noc , więc nic dziwnego , że zdjęcie się rozmazało) i miałaś niskie iso. Jak chciałaś robić bez flasha , to trzeba było ustawić iso na 1600.

:c13
Zdjęcie z lampą w samolocie przez okno zapewne... :smileyquestion: