Podziel się wrażeniami!
Witam !
I proszę o poradę :
Pomimo włączonej opcji sygnały audio przy potwierdzeniu ostrości nie pojawia się żaden dżwięk jedynie zapala się zielona kropka w wizjerze .
Po zresetowaniu i powrocie do ustawień fabrycznych czsami pojawi się jakieś tam pisknięcie , ale bardzo ciche .
Gdy przestawię jakiekolwiek ustawienia dżwięk zanika .
Co może na to wskazywać ?
Pozdrawiam arkan
arkan2 napisał(a):
Witam !
I proszę o poradę :
Pomimo włączonej opcji sygnały audio przy potwierdzeniu ostrości nie pojawia się żaden dżwięk jedynie zapala się zielona kropka w wizjerze .
Po zresetowaniu i powrocie do ustawień fabrycznych czsami pojawi się jakieś tam pisknięcie , ale bardzo ciche .
Gdy przestawię jakiekolwiek ustawienia dżwięk zanika .
Co może na to wskazywać ?
Pozdrawiam arkan
Lajam napisał(a):
a ja się domyślam 'dlaczemu' nie pika - też tak miałem w a200, jak ktoś mi przez przypadek (nie wiem jak można przez przypadek chodzić i zatwierdzać w menu ) przełączył tryb AF, z "normalnego" na "ciągły"
sprawdź czy to nie jest problem (mam nadzieję, że tak;) )
zgadza się na AF-C nic nie pika. Miałam ostatnio włączone i się sama zdziwiłam że nie ma dźwięków, za to jest to co napisał arkan2:
arkan2 napisał(a):
jedynie zapala się zielona kropka w wizjerze .
Kropka , kris - dzięki za zainteresowanie ... , ale na żadnym AF-A , AF-C , AF-S , " bydle " milczy
no to klops... pewnie serwis mu "buzię otworzy"
kropka33 napisał(a):
no to klops... pewnie serwis mu "buzię otworzy"
wystarczająco głośno klapie lustro i migawka strasząc zwierzęta i drażniąc postronnych ludzi
a już nie daj boże robić fotki w filharmonii zaraz wszyscy spoglądają na ciebie
a jeszcze włączyć jakieś dodatkowe dźwięki to już lekkie przegięcie
Co by nie zakładać nowego tematu to podepnę się pod ten. A więc, pewnego razu przy kolejnym wypadzie w góry, po zrobieniu większej ilości zdjęć zauważyłem coś takiego: biorę aparat do ręki chcąc zrobić zdjęcie i zanim cokolwiek zdążyłem nacisnąć on sam nastawił ostrość, słychać piknięcie AF a co najgorsze to to, że w tym momencie się zawiesił. Nie reagował na żadne przyciski, nawet nie dało sie wyzwolić migawki, a w wizjerze widać wszystkie nastawienia, czyli migawka, przysłona itp. Pomogło dopiero wyłączenie i ponowne włączenie. Taka sytuacja powtórzyła się jeszcze dwa razy na tym wypadzie. Od tego czasu jest spokój tylko że wtedy było to po zrobieniu ponad 200-stu zdjęć. Nie wiem czy gnać od razu do serwisu, czy po prostu takie coś może czasem się zdarzyć w urządzeniu bądź co bądź naszpikowanym elektroniką.
Jakby ktoś byłby w stanie pomóc to będę wdzięczny. Pozdrawiam....
PS: To się działo w trybie AUTO - gdyby to było istotne....